ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: «Ναι, υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό»

Μηνύματα στους Αμμοχωστιανούς για επιστροφή της πόλης τους

«Εκτιμώ πως έχουμε ένα πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας. Δεν λέω πως είναι η τελευταία ευκαιρία. Θεωρώ όμως πως είναι η τελευταία ευκαιρία να λύσουμε το κυπριακό πριν οριστικά αλλάξει η μορφή του».  Αυτό το μήνυμα έστειλε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από το οδόφραγμα της Δερύνειας στο πλαίσιο αντικατοχικής εκδήλωσης.

Στην ομιλία του που ανέγνωσε ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης ο Πρόεδρος ανέφερε ότι:  «Εχουμε ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Δεν επιθυμούμε  σε καμία στιγμή να δημιουργήσουμε ψευδαισθήσεις γιατί γνωρίζουμε από την πείρα  μας,  πόσο δύσκολη είναι η επίλυση ενός προβλήματος που μετρά δεκαετίες. Μετά από τόσα χρόνια σκληρές απογοητεύσεις, θεωρώ πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν επιφυλάξεις ή και δισταγμοί όταν κάποιοι συμπατριώτες μας συνειδητοποιούν πως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν και να οδηγήσουν σε μία κατεύθυνση που την θεωρούν άγνωστη. Αυτό όμως που δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ, είναι την επικράτηση του παραλυτικού φόβου, επί της επιθυμίας για επανένωση της πατρίδας μας.
 

Διακήρυξη με ρεαλισμό
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος» είπε ο Πρόεδρος ότι «η νέα προσπάθεια αποτελεί ένα πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας και αυτή η εκτίμηση μου δεν είναι μία διακήρυξη χωρίς ρεαλιστική τεκμηρίωση».
«Έχουμε την πεποίθηση πως η επίλυση του Κυπριακού είναι πια ένα ώριμο αίτημα του Κυπριακού λαού το σύνολο του. Δεν είχα ποτέ αμφιβολία για τις προθέσεις των Ελληνοκυπρίων. Διαπιστώνουμε όμως πως και στα κατεχόμενα δημιουργήθηκε και ενισχύεται καθημερινά ένα κίνημα διεκδίκησης της λύσης. Η εκλογή του κ.Μουσταφά Ακκιντζι ως ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, αποτελεί σαφή έκφραση αυτού του αιτήματος. Έχουμε απέναντι μας έναν συνομιλητή που δηλώνει αξιόπιστα πως επιθυμεί λύση, η οποία θα προστατεύει βεβαίως αυτά που θεωρεί ως δικαιώματα της δικής του κοινότητας, αλλά την ίδια ώρα θα επιτρέπει στην χώρα μας να  κυβερνάται με τρόπο που τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχουν οι ίδιοι οι πολίτες της, μέσα από μία λειτουργική βιώσιμη ομοσπονδιακή λύση.

Μέσα από τη διαπραγμάτευση που διεξάγουμε επιδιώκουμε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του κάθε Κυπρίου να επιλέγει τον χώρο διαμονής του. Να επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης που θα κατοικήσει, σε ένα κράτος που θα του διασφαλίζει τα δικαιώματα του στο πλαίσιο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Διεκδικούμε μία λύση έντιμη που θα μετατρέψει τις επιθυμίες μας σε ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης, με όλα τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά».
Όπως είπε: «Σήμερα βρισκόμαστε σε μία συγκυρία όπου όλοι έχουμε να κερδίσουμε από την λύση. Τα πλεονεκτήματα για την δική μας πλευρά είναι προφανή: Επιστροφή εδαφών, επιστροφή προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες, ενίσχυση αισθήματος ασφάλειας,  ευημερία, αξιοποίηση για ανάπτυξη της κλίμακας που προσφέρει όλο το νησί μας.

Για τους Τ/κ η λύση αποτελεί τη μόνη προοπτική αποτελεσματικής εξόδου από την απομόνωση που έχουν περιέλθει. Το σχέδιο τους για αναγνώριση του ψευδοκράτους έχει αποτύχει όπως σωστά έχει επισημάνει και ο κ. Ακκιντζιή και μετά την ένταξη μας στην ΕΕ δεν έχει καμία προοπτική επιτυχίας. Θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διεκδικούν μία ψευδεπίγραφη, παρασιτική παρουσία στο διεθνές περιβάλλον. Είναι όμως αυτό που επιθυμούν; Τα πιο πάνω – το αναγνωρίζω- δεν απαντούν στο ζήτημα του ρόλου της Τουρκίας για την οποία λέμε συχνά πως έχει το κλειδί».

Χωρίς όφελος εκβιασμοί για φυσικό αέριο
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο ο Πρόεδρος είπε: «Θα μπορούσε η Τουρκία να μας εκβιάζει και να μας απειλεί. Αλλά αυτό είναι ένα παιχνίδι μηδενικού οφέλους.
Η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το άλλο μεγάλο κεφάλαιο που συναρτάται άμεσα με την επίλυση του Κυπριακού. Η επίλυση του Κυπριακού θα επιτρέψει στην Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη σχέση της με την ΕΕ. Οι λεγόμενες Κυπρογενείς υποχρεώσεις της στην Ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση θα υπερκεραστούν κι έτσι θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για την ίδια. Να διαπιστώσει μέχρι που μπορεί να πάει αυτή η καθοριστική σχέση.  Σε ότι μας αφορά εμάς, επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά πως εφ όσον η Τουρκία σεβαστεί τις υποχρεώσεις της στην Κύπρο την επόμενη  μέρα αίρουμε όλες τις ενστάσεις μας.
Με τη διεθνή μας δραστηριότητα έχουμε καταφέρει μετά από χρόνια να ενεργοποιήσουμε διεθνείς παράγοντες που επιδεικνύουν άμεσο και ενεργό ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού»

«Στόχος η επιστροφή της πόλης σας»
Απευθυνόμενος στους Αμμοχωστιανούς ο Πρόεδρος είπε μέσω του Υπουργού Άμυνας: Οι Αμμοχωστιανοί, βιώνουν για 41 χρόνια τη δοκιμασία της προσφυγιάς. Για 41 χρόνια οι τραγικές συνέπειες της κατοχής παραμένουν αναλλοίωτες: Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του Κυπριακού λαού αποτελούν τα αδιάσειστα τεκμήρια της συνεχιζόμενης διεθνούς παρανομίας σε βάρος της Κύπρου.
Αυτή δεν μπορεί να είναι η μοίρα μας. Η ιστορική μας ευθύνη είναι να αποκαταστήσουμε την ιστορική συνέχεια στον τόπο μας, να επαναφέρουμε την ιστορική πορεία των πραγμάτων και να επανασυνθέσουμε τον κοινωνικό ιστό που βίαια διαλύθηκε το 1974.
Για την πόλη της Αμμοχώστου ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με ένα και  μόνο τρόπο: Την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο:  «Λόγω του ειδικού της καθεστώτος, η πόλη της Αμμοχώστου αποτελούσε και αποτελεί πάντοτε προτεραιότητα μας. Θέτουμε το θέμα της επιστροφής όχι μόνο στο πλαίσιο της συνολικής λύσης, αλλά ακόμη και ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Για την ακρίβεια το σπουδαιότερο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης γιατί η επιστροφή της εγκλωβισμένης πόλης θα αποτελούσε τη σαφέστερη ένδειξη πως η Τουρκία πράγματι εννοεί αυτά που ρητορικά αναφέρει ως προθέσεις της για την επίλυση του Κυπριακού. Ως ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ζητήσαμε την σύσταση μίας ομάδας εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα εισέλθουν το συντομότερο δυνατόν στην πόλη για να ετοιμάσουν ένα πρώτο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της πόλης. Θέλω να ελπίζω πως θα έχουμε σύντομα κάποια καλά νέα να ανακοινώσουμε».
 

 

 

 
 
 

 


 

 


 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση