ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ολική μεταμόρφωση του αυτοκινήτου

Του Δημήτρη Γιόκκα

Η ραγδαία ανάπτυξη στα ηλεκτρονικά συστήματα των αυτοκινήτων τα μεταμορφώνει τώρα σε μια πιο τέλεια μηχανή επικοινωνίας με τον άνθρωπο.

Παρόλο που πήρε μερικά παραπάνω χρόνια στην αυτοκινητοβιομηχανία για να φτάσει το βιαστικό τρένο της τεχνολογίας που μεταφέρει τα smartphones και το κοινό που τα χρησιμοποιεί στον κόσμο του αύριο, η ολική μεταμόρφωση του αυτοκινήτου έχει ξεκινήσει. Αυτά που θα δουν τα μάτια μας στα αμέσως επόμενα χρόνια θα μας κάνουν να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο χρήσης των καθημερινών μεταφορικών μας μέσων.

Η επανάσταση που θα φέρει η νέα τεχνολογία επικεντρώνεται κυρίως στο εσωτερικό και συγκεκριμένα στις ηλεκτρονικές λειτουργίες του αυτοκινήτου, που θα επιτρέπουν στον οδηγό να επικοινωνεί μαζί του και να βάζει με περισσότερη ευκολία σε εφαρμογή όλα όσα αποσκοπούν στο να κάνουν τη ζωή του πιο άνετη και ασφαλέστερη πίσω από το τιμόνι.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια στο εσωτερικό περιβάλλον του αυτοκινήτου, σε σχέση με την εξωτερική εξέλιξή του, που προχωρεί πιο αργά και εστιάζεται κυρίως σε καλλωπιστικά/αεροδυναμικά facelifts, είναι πολύ πιο μεγάλες. Εξοπλισμός, συστήματα ασφαλείας, υλικά κατασκευής, κ.λπ. έχουν μεταφέρει το αυτοκίνητο από την εποχή της πολυθρόνας οδήγησης και του μηχανικού διακόπτη, στην εποχή του σαλονιού πολυτελείας και των θαυματουργών ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Καθώς τώρα οι αυτοκινητοβιομηχανίες αρχίζουν να παίρνουν στα πιο σοβαρά τον καινούργιο κόσμο του Internet of Things, όπου τα πάντα συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους, με βασικό πυρήνα τα smartphones, η τεχνολογία θα πάρει φόρα ξεκινώντας από το CarPlay της Apple και το Android Auto της Google. H αυτοκινητοβιομηχανία της Daimler και ο κολοσσός των ηλεκτρονικών Qualcomm έχουν ήδη ένωσει τα ξίφη, στην προσπάθειά τους να εκτοξεύσουν την τεχνολογία στα αυτοκίνητα σε νέα ύψη.

Λειτουργίες που λύνουν τα χέρια του οδηγού
Τα συστήματα navigation GPS, το ραδιόφωνο με δορυφορική σύνδεση και σε γενικές γραμμές η συνδεσιμότητα του αυτοκινήτου με τα smartphones, έχουν πάρει σιγά-σιγά τη θέση τους στο «γραφείο» του οδηγού και αποτελούν πια αναπόσπαστο μέρος της οθόνης των συστημάτων πληροφόρησης/ψυχαγωγίας που έχει μπροστά του.

Οι οθόνες αφής προσφέρουν πολλές λύσεις, αλλά στην περίπτωση των αυτοκινήτων δεν αποτελούν τη χρυσή τομή. Ο οδηγός θα πρέπει πρώτα να κοιτάξει, στη συνέχεια ν’ ακουμπήσει και να περιεργαστεί τις διάφορες επιλογές στην οθόνη, κάτι που σίγουρα αποσπά την αυτοσυγκέντρωσή του, βάζοντάς τον ίδιο, τους συνεπιβάτες, τα άλλα αυτοκίνητα και τους πεζούς που υπάρχουν γύρω του σε κίνδυνο.

Οι εταιρείες εντόπισαν αρκετές λύσεις για το πιο πάνω πρόβλημα και παρουσίασαν μεταξύ άλλων συστήματα που επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να διαβάζει από μόνο του τις πινακίδες του δρόμου, ενώ κατασκεύασαν παράλληλα ακόμη πιο εξελιγμένα συστήματα head up displays, που μπορούν να γεμίσουν με πληροφορίες διάφορα σημεία του ανεμοθώρακα του οχήματος και να τον μετατρέψουν σε μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για τεχνολογία που σχετίζεται με την «επαυξημένη πραγματικότητα», που στην προκειμένη περίπτωση θα επιτρέπει στο όχημα να επικοινωνεί με τα γύρω αντικείμενα στο δρόμο, προβάλλοντας τρισδιάστατες εικόνες και πληροφορίες που σχετίζονται με αυτά.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η τεχνολογία που επιτρέπει στον οδηγό να βάλει σε λειτουργία κάποια πράγματα στο αυτοκίνητο με απλές χειρονομίες (θα μπορεί ν’ ανοίξει για παράδειγμα την ηλιοροφή μιμούμενος την κίνηση ανοίγματος/κλεισίματος με το χέρι), ενώ με μια απλή ματιά στο καθρεφτάκι οπίσθιας όρασης, ο οδηγός θα μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα τον πίσω υαλοκαθαριστήρα, χάρη σ’ ένα έξυπνο σύστημα που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που δουλεύει το σύστημα που διαβάζει το πρόσωπο ενός οδηγού, και τον αφυπνίζει σε περίπτωση που βαραίνουν τα βλέφαρά του.

Επιπλέον, για την περίπτωση που ο οδηγός δεν βρίσκεται στο αυτοκίνητό του, χρησιμοποιώντας το smartphone του θα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του και να ενημερωθεί για τη στάθμη της βενζίνης, την κατανάλωση κ.λπ., ενώ θα μπορεί επίσης να προγραμματίσει το κλιματιστικό, ακόμη και να ξεκινήσει τον κινητήρα, για προθέρμανση πριν από την αναχώρηση. 

 

 


 

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση