ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο παράλληλο σύμπαν του φεστιβάλ των Afro Banana

Το The Afro Banana Republic Festival υπόσχεται να κρατήσει ψηλά την ένταση της μουσικής

Το «The Afro Banana Republic Festival» είναι ένα πολιτιστικό δρώμενο το οποίο έχει δημιουργηθεί με πρότυπο τα Community Festivals της Ευρώπης, γι’ αυτό και το όνομα παραπέμπει σε μια διαφορετική κοινότητα.

Εξαρχής το Φεστιβάλ, πραγματοποιείτο σε εγκαταλελειμμένους αστικούς χώρους, σε μία προσπάθεια δημιουργικής αξιοποίησής τους.
Φέτος, είναι μια ξεχωριστή χρονιά για την κολεκτίβα των Afro Banana Republic, αφού το φεστιβάλ τους, το The AfroBanana Republic Festival, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά κέρδισε μία ξεχωριστή ευρωπαϊκή διάκριση. Μαζί με άλλα δέκα κυπριακά φεστιβάλ, περιλήφθηκε στη λίστα των καλύτερων φεστιβάλ της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας τη διάκριση EFFE 2015-2016. Το Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE), είναι μία πρωτοβουλία του European Festivals Assosiation (EFA). Πρόκειται ουσιαστικά για μια «πιστοποίηση αναγνωρισιμότητας» για την καλλιτεχνική ποιότητα, την ενεργό συμμετοχή στην τοπική κοινότητα, την ευρωπαϊκή, διεθνή προοπτική και εμπλοκή αυτών των φεστιβάλ. Αυτή η διάκριση αποτελεί μια εγγύηση ποιότητας αναγνωρισμένη σε ολόκληρη την Ευρώπη και θέτει το φεστιβάλ σε ένα δίκτυο διοργανώσεων όπου θα απολαμβάνει αυξημένη προβολή, θεατές και νέες δυνατότητες δικτύωσης. Η δημιουργία των Afro Banana ήταν μία ευχάριστη έκπληξη όχι μόνο για μένα αλλά για όλους όσοι αγαπούν τη μουσική και κυρίως όσοι πιστεύουν στην αξιοποίηση της τέχνης ως μέσου προώθησης της ελεύθερης έκφρασης και της σύγχρονη εναλλακτικής κουλτούρα που προωθεί ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός τους. Η πρώτη μου επαφή με τους Afro Banana έγινε τον Οκτώβριο του 2012 στο μεγάλο street party «Get in the zone» που διοργάνωσε ο Δήμος Λευκωσίας, αν και είχα μάθει για την ύπαρξή τους από το 2011 και την έναρξη του φεστιβάλ. Η παρουσία τους στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας ενισχύεται συνεχώς, ενώ το φεστιβάλ κάθε χρόνο ανανεώνεται, εξελίσσεται και προσελκύει ολοένα και περισσότερο κοινό και κυρίως νέους ανθρώπους της μουσικής, οι οποίοι συμμετέχουν στη διοργάνωση. Η Μάρθα Γεωργία, μία εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ μιλάει στην «Κ» για τη φετινή διοργάνωση, τις καινοτομίες, τους στόχους της κολεκτίβας αλλά και για το μέλλον των Afro Banana.

–Οι Afro Banana και πώς έχουν εξελιχθεί σήμερα;
–Το Φεστιβάλ μας έγινε για πρώτη φορά το 2011, οπότε και δημιουργήθηκε ο οργανισμός μας. Προέκυψε από την ανάγκη ν’ αλλάξει δημιουργικά η καλλιτεχνική σκηνή στην Κύπρο αλλά και ο τρόπος διασκέδασης. Είχαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε μια εμπειρία εκτός των στερεότυπων χώρων εκδηλώσεων, εκθέσεων, μπαρ, κλαμπ που είχαμε συνηθίσει να συχνάζουμε μέχρι τότε στην Κύπρο. Υπήρχε η ανάγκη για αναζωογόνηση και για καινούργια πράγματα, σύγχρονα. Οπότε ναι, μπορεί να πει κανείς ότι το Φεστιβάλ το είχαμε πραγματικά ανάγκη. Στην εξέλιξή του, η ομάδα μεγάλωσε, βρήκαμε και άλλους όμοιούς μας, με όρεξη για δημιουργία και συμμετοχή στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Αυτό οδήγησε και στη δημιουργία του ABR - Alternative Brains Rule, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που ειδικεύεται στη δημιουργία μεγάλης γκάμας, υψηλής ποιότητας βιωματικών εκδηλώσεων που ξεχωρίζουν από τα συνηθισμένα.

–Η οικονομική κρίση θεωρείς πως βοήθησε στην εξέλιξή σας;
–Σίγουρα. Είναι αυτές οι καταστάσεις οι οποίες σε αναγκάζουν να γίνεις όσο πιο δημιουργικός θα μπορούσες ποτέ να ήσουν – κάτι το οποίο φαίνεται στο αποτέλεσμα. Καταστάσεις οι οποίες σε κάνουν να τα δώσεις όλα, αφού δεν έχεις τίποτα να χάσεις, παρά να κερδίσεις από αυτό εμπειρίες, γνωριμίες και ένα συλλογικό αποτέλεσμα για το οποίο να νιώθεις περήφανος. Το Φεστιβάλ βοήθησε πολλά άτομα από την ομάδα να διοχετεύσουν τον θυμό και την απελπισία, η οποία περιβάλλει την κρίση με θετικό τρόπο. Το φεστιβάλ είναι μια πλατφόρμα εξερεύνησης των δυνατοτήτων μας ως δημιουργών, και ο χώρος στον οποίο βάζουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό για να δείξουμε τι είμαστε ικανοί να παράγουμε.

–Οι Afro Banana έχουν μία δική τους φιλοσοφία, ένα ξεχωριστό τρόπο σκέψης που ξεπερνά θεωρώ τα όρια της μουσικής. Πες μου λίγο για αυτό.
–Το Φεστιβάλ το βλέπουμε σαν ένα ταξίδι, μια εμπειρία και ως ένα χώρο όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι ακριβώς όπως είναι. Ένα παράλληλο σύμπαν όπου κυριαρχεί η φαντασία, η καλλιτεχνική γοητεία και η μαγεία της μουσικής. Το κοινό μπορεί να περιπλανηθεί ελεύθερα στους διάφορους χώρους του φεστιβάλ, παίρνοντας τον έλεγχο της δικής του εμπειρίας. Έχει την ευκαιρία να επιλέξει, να εξερευνήσει, και να ανακαλύψει, τις παράλληλες μουσικές παραστάσεις και τις διαδραστικές εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται στον χώρο.

–Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε φέτος και ποια είναι η καινοτομία της φετινής διοργάνωσης.
–Φέτος, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, μια ομάδα ταλαντούχων και δημιουργικών ατόμων έχουν προσγειωθεί στο Republic για να υλοποιήσουν το όραμά τους. Πρόκειται συνολικά για δώδεκα δημιουργικά πρότζεκτ, διαδραστικής φύσης που προσθέτουν στη συναρπαστική εμπειρία του φεστιβάλ.

Μίνι «Οδηγός επιβίωσης» για το The Afro Banana Republic Festival
Το φεστιβάλ είναι μία μοναδική διήμερη εμπειρία με ασταμάτητη μουσική την οποία μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για μια εξόρμηση εκτός Λευκωσία και να διανυκτερεύσετε στη δασική έκταση του Κόρνου. Οι διοργανωτές παρέχουν όλες τις λεπτομέρειες που συνοψίζονται σε ένα μίνι οδηγό ώστε να οργανώσετε την παρέα και να απολύσετε ένα ξέγνοιαστο μουσικό διήμερο.

Πού να μείνω: Μπορείτε να στήσετε τη δική σας σκηνή κάτω από την πλούσια σκιά των ευκαλύπτων και πεύκων στον χώρο του φεστιβάλ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα υπάρχουν εγκαταστάσεις ντουζ και τουαλέτες. Αν δεν είστε για κάμπινγκ μόλις 3 λεπτά οδήγηση από τον χώρο του φεστιβάλ υπάρχουν μικρά σπιτάκια προς ενοικίαση που μπορούν να σας φιλοξενήσουν. Επισκεφτείτε το www.cosmopoliscy.com για όλες τις πληροφορίες.

Πού να παρκάρω: Η καλύτερη ιδέα είναι να οδηγήσετε με παρέα ως τον χώρο του φεστιβάλ. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να ευχαριστηθείτε περισσότερο τη διαδρομή, να μοιραστείτε τα λεφτά για τη βενζίνη και θα είναι πιο εύκολο να βρούνε όλοι χώρο να σταθμεύσουν. Καθώς προσεγγίζετε τον χώρο του φεστιβάλ, θα υπάρχουν σχετικές ταμπέλες και οι άνθρωποι του φεστιβάλ θα σας καθοδηγήσουν στις ενδεδειγμένες τοποθεσίες. Αποφύγετε να σταθμεύσετε επί του κύριου οδικού άξονα προς αποφυγή μποτιλιαρίσματος και ατυχημάτων.

Φαγητό – ποτό: Μια μεγάλη ποικιλία φαγητών θα είναι διαθέσιμη στον χώρο του φεστιβάλ από επιλεγμένους παροχείς. Θα προσφέρονται κοκτέιλ ειδικά δημιουργημένα για την περίσταση του φεστιβάλ, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που δεν προτιμάτε το αλκοόλ θα διατίθεται κρύο τσάι και καφές.

Πού να πάω: Εκπαιδευτικό Κέντρο Σώματος Προσκόπων Κύπρου Κόρνος, Δασική περιοχή Κόρνου, επαρχία Λάρνακας

Πώς να πάω
Από Λευκωσία
1. Στο δρόμο προς Λεμεσό, βγείτε από την έξοδο Κόρνος/Σταυροβούνι
2. Ακολουθήστε τον δρόμο μέχρι το τέλος και στρίψτε αριστερά
3. Στο τέλος του δρόμου στρίψτε δεξιά
4. Συνεχίστε ευθεία για περίπου 3 χλμ.
Θα δείτε την είσοδο του φεστιβάλ στα αριστερά σας, δίπλα από μία εκκλησία.

Από Λεμεσό
1. Στο δρόμο προς Λευκωσία, βγείτε από την έξοδο Κόρνος/Σταυροβούνι
2. Ακολουθήστε το δρόμο μέχρι το τέλος και στρίψτε δεξιά
3. Στο τέλος του δρόμου στρίψτε πάλι δεξιά
4. Συνεχίστε ευθεία για περίπου 3 χλμ.
Θα δείτε την είσοδο του φεστιβάλ στα αριστερά σας, δίπλα από μία εκκλησία

Από Λάρνακα
1. Στο δρόμο προς Λευκωσία, βγείτε από την έξοδο του κυκλικού κόμβου του Καλού Χωριού με κατεύθυνση προς Καλό Χωριό.
2. Διασχίστε τον δρόμο μέσα από τα χωριά ώσπου να συναντήσετε τον παλιό δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού στο κυκλικό κόμβο της Μοσφιλωτής.
3. Στρίψτε αριστερά και ακολουθήστε τον παλιό δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού με κατεύθυνση προς Λεμεσό για περίπου 4 χλμ.
Θα δείτε την είσοδο του φεστιβάλ στα αριστερά σας, δίπλα από μία εκκλησία.

Εισιτήρια: Η προπώληση θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη 19 Αυγούστου. Τιμές: 15 ευρώ για μία μέρα, 20 ευρώ το διήμερο. Για πληροφορίες και σημεία προπώλησης: www.afrobananarepublic.com/#tickets

Πότε: Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Αυγούστου. Η είσοδος ανοίγει στις 2:00 μ.μ. την Παρασκευή και κλείνει την Κυριακή στις 3:00 μ.μ. Όλες οι λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα www.afrobananarepublic.com

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση