ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Γιόλου - Θελέτρας

Τεράστια οικολογική καταστροφή από τις 24 πυρκαγιές που ξέσπασαν το Σαββατοκυρίακο

Μαύρη μέρα για την Πάφο, αλλά και ολόκληρη την Κύπρο, από την τεράστια οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην επαρχία της Πάφου, από τις 24 συνολικά πυρκαγιές που δημιούργησαν ένα άνευ προηγουμένου σκηνικό, που χρόνια είχε να ζήσει κυπριακή επαρχία. Συνολικά η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ Γιόλου - Θελέτρας από το Σάββατο κατέστρεψε ενάμιση τετραγωνικό χιλιόμετρο, αμπέλια και μια μάντρα με 30 ζώα.

Ακόμα, καταστράφηκε ολοσχερώς ένα ημιφορτηγό, ένα φορτηγό, ενώ τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης μετά από φερόμενο πυροβολισμό κυνηγού ο οποίος δέχθηκε παρατηρήσεις για να αποχωρήσει από το μέρος λόγω κινδύνου από την πυρκαγιά. Για σκοπούς πυρόσβεσης χρησιμοποίήθηκαν τα επίγεια και εναέρια μέσα της Δημοκρατίας.

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Γιόλου - Θελέτρας
Σύμφωνα με τον Βοηθό Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Πόλυ Χατζηβασιλείου, η φωτιά στην περιοχή μεταξύ Γιόλου και της Θελέτρας, τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ ήδη δόθηκαν οδηγίες και αναμένεται να σπεύσουν στο μέρος τα δύο ελικόπτερα που εκμίσθωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για τελική κατάσβεση, καθώς και τα δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν στην περιοχή 25 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, εκσκαφείς της Επαρχιακής Διοίκησης, της Υπηρεσίας Θήρας και της  Πολιτικής Άμυνας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηβασιλείου, για το ρόλο των κατοίκων της περιοχής στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

Σκάγια από κυνηγό δέχτηκε πυροσβέστης
Στο μεταξύ, καλά στην υγεία του είναι ο πυροσβέστης Γιώργος Ηροδότου που κατήγγειλε στην Αστυνομία πως ενώ επιχειρούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Δρούσια χθες κατά τις 19:00 ένιωσε ένα κάψιμο στο στομάχι και εκτίμησε ότι δέχτηκε σκάγια πιθανότατα από κάποιο κυνηγό.

Ο πυροσβέστης μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς και ακολούθως στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου για περαιτέρω εξετάσεις ενώ σύμφωνα με τον επί καθήκοντι ιατρό φέρει κάποια γδαρσίματα.

Η Αστυνομία Πάφου  διερευνά πράξη από αμέλεια.

Μέτωπα σε όλη την Κύπρο
Πύρινα μέτωπα σε τρεις επαρχίες είχαμε το Σαββατοκύριακο. Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Γιόλου – Θελέτρας που ανάγκασε σε συναγερμό ολόκληρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και άλλα Τμήματα, το Κέντρο Μηνυμάτων δέχθηκε μηνύματα για νέες σοβαρές εστίες φωτιάς στο χωριό Οδού της επαρχίας Λάρνακας, αλλά και στο Κελάκι Λεμεσού.

Το μήνυμα που έφθασε για την πυρκαγιά στην Οδού ήταν ανησυχητικό με δεδομένο ότι οι φλόγες απειλούσαν το χωριό. Εσπευσμένα δόθηκαν οδηγίες και σηκώθηκαν πτητικά μέσα με σκοπό τον περιορισμό της πυρκαγιάς.
Μιλώντας στην «Κ», ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πόλυς Χατζηβασιλείου εκτίμησε ότι οι πυρκαγιές πιθανότατα δεν είναι τυχαίες άνκαι ακόμα δεν μπορούν να προκύψουν ασφαλή πορίσματα.

Τρίτο μέτωπο πυρκαγιάς ξέσπασε το απόγευμα στην Πάφο. Λόγω των δυνατών ανέμων η φωτιά που ξέσπασε από το απόγευμα του Σαββάτου μεταξύ Γιόλου - Θελέτρας μετακινήθηκε και έλαβε κατεύθυνση προς το Στρουμπί. Πτητικά και εναέρια μέσα έσπευσαν επί τόπου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός  Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Πόλυς Χατζηβασιλείου ανέφερε πως  η πυρκαγιά μαινόταν εκτός ελέγχου λόγω των σφοδρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ, συνέχισε, καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό της και για την αποκοπή της.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου το χωριό Θελέτρα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο αφού η φωτιά άλλαξε κατεύθυνση.

Στην μάχη της πυρόσβεσης επιστρατεύτηκαν εκτός από τις επίγειες δυνάμεις οκτώ ελικόπτερα και συγκεκριμένα δύο ελικόπτερα πυρόσβεσης που έχει εκμισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, δύο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, τρία ελικόπτερα της Αστυνομίας και ένα επίσης ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς. Σε επιφυλακή βρίσκεται και το ελικόπτερο των Βάσεων.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Γιόλου Σταύρος Βραχνός σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η πρόκληση πυρκαγιών στην περιοχή του αποτελεί τακτικό φαινόμενο .

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, είπε ο κ.Βραχνός, συνέδραμαν και κάτοικοι της περιοχής με γεωργικά μηχανήματα και γεωργικούς ελκυστήρες.

Παρατήρησε ωστόσο πως εξαιτίας των σφοδρών ανέμων, του δύσβατου της περιοχής που διαθέτει πλούσια άγρια βλάστηση και αργάκια , η κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας είχε καταστεί δύσκολο έργο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή μεταξύ της Γιόλου και της Παλαιάς Θελέτρας γύρω στις 13:20 σύμφωνα με το Βοηθό Διευθυντή της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας Κύπρου Πόλυ Χατζηβασιλείου.

Ο κ. Χατζηβασιλείου μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως μετά την τελευταία εξέλιξη και τη σοβαρότητα της κατάστασης, πέραν από τα δύο ελικόπτερα  πυρόσβεσης  που έχει εκμισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, η Πυροσβεστική ζήτησε να σπεύσουν στην περιοχή και τα δύο πτητικά μέσα του Τμήματος Δασών. Επίσης, έφθασαν ενισχύσεις από τη Λεμεσό και την Πάφο `Πρόσθεσε ότι  θα χρειαστεί και η συνδρομή του ελικοπτέρου της Αστυνομίας. Ο κ. Χατζηβασιλείου  ανέφερε πως στην περιοχή δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες.

Στο μεταξύ η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Δρούσειας, μέχρι στιγμής κατέκαυσε 8 δεκάρια άγριας βλάστησης, ξηρά χόρτα και δένδρα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Στην σκηνή έσπευσαν δυνάμεις πυρόσβεσης για την κατάσβεσή της.

 

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση