ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι παραιτήσεις στην Πάφο βάζουν την ΕΔΕΚ σε νέες περιπέτειες

Δάκτυλο Σιζόπουλου βλέπουν πίσω από τις μαζικές παραιτήσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Νέες φουρτούνες προκύπτουν στους κόλπους της ΕΔΕΚ μετά τις ξαφνικές παραιτήσεις στην Επαρχιακή Πάφου και στη συνέχεια τις αναιρέσεις κάποιων εξ αυτών με τις καταγγελίες εξαπάτησης, προμηνύοντας πως οι εσωκομματικές έριδες και διαμάχες εξακολουθούν να υφίστανται.

Οι παραιτήσεις
10 από τα 17 μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου έστειλαν το πρωί της Τετάρτης επιστολή παραίτησής τους ζητώντας σύγκληση έκτακτης επαρχιακής συνδιάσκεψης και εκλογές για την ανάδειξη νέας επαρχιακής επιτροπής. Σύμφωνα με στελέχη οι παραιτήσεις είναι αποτέλεσμα έντονων διαφωνιών που υπάρχουν στην Επαρχιακή Επιτροπή της ΕΔΕΚ με πολλά από τα μέλη να εκφράζουν για τον τρόπο που λειτουργεί και ενεργεί ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Γιώργος Νικάνδρου. Κύκλοι που βρίσκονται στον περίγυρο του Μαρίνου Σιζόπουλου αναφέρουν πως ήταν γνωστές οι διαφωνίες που υπήρχαν στους κόλπους της Επαρχιακής Πάφου, ωστόσο κανένας δεν περίμενε μαζικές παραιτήσεις μελών.

Με άρωμα κυπριακού
Ο Γιώργος Νικάνδρου από την πλευρά του φέρεται να κατηγορεί την ηγεσία του κόμματος για τις ξαφνικές παραιτήσεις χαρακτηρίζοντάς τες ως πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις της ηγεσίας του κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος καταγγέλλει πιέσεις της ηγεσίας σε μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής ούτως ώστε να υπογράψουν επιστολή παραίτησης για να διαλυθεί η Επαρχιακή Επιτροπή και να προκηρυχθούν εκλογές. Κομματικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Νικάνδρου ανήκει στην ομάδα υποστήριξης του Γιαννάκη Ομήρου και έχει εκφράσει μέσω συνεντεύξεων σε τοπικές εφημερίδες τη δημοσίως τη διαφωνία του για με τον τρόπο που ενεργεί και πολιτεύεται η ηγεσία του κόμματος σε ο,τι αφορά το κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου, ήταν ένας εκ των στελεχών οι οποίοι τήρησαν αποχή στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος κατά την αποκήρυξη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στη συνέχεια οι 4 εκ των 10 παραιτηθέντων αναίρεσαν την παραίτησή που απέστειλαν στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο καταγγέλλοντας πως εξαπατήθηκαν. Ήδη κομματικά στελέχη αναφέρουν πως κι άλλα μέλη πρόκειται να αναιρέσουν την παραίτησή τους με αποτέλεσμα να μην τίθεται πλέον ζήτημα διεξαγωγής εκλογών στην επαρχιακή Πάφου.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος απέφυγε να σχολιάσει τις μαζικές παραιτήσεις ενώ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου επεσήμανε πως το ζήτημα θα συζητηθεί στο αποψινό Πολιτικό Γραφείο.

Σιζόπουλος: Αν αποδειχθεί εξαναγκασμός παραίτησης θα παραιτηθώ από την προεδρία του κόμματος
Την ετοιμότητα του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος δήλωσε σε συνέντευξη του στο Mega ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, στο ενδεχόμενο που αποδειχθεί ότι ο ίδιος ή η ηγεσία γενικότερα εξανάγκασαν κάποιους σε παραίτηση. Αναφορικά με τα όσα έγιναν στην επαρχία Πάφου ο κ. Σιζόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής στελεχών και ότι το ζήτημα θα συζητηθεί και θα επιλυθεί με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες. Σε ότι αφορά τις επικρίσεις που δέχεται τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματος ότι η ΕΔΕΚ οδηγείται σε στείρα αντιπολίτευση ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε πως πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο των ποσοστών της ΕΔΕΚ προσθέτοντας ότι τους τελευταίους έξι μήνες γράφτηκαν στην ΕΔΕΚ 563 μέλη τα οποία προέρχονταν από άλλους πολιτικούς χώρους.

Κεντρική Επιτροπή στις 13 Σεπτεμβρίου
Πάντως είτε διεξαχθούν τελικά οι εκλογές στην Πάφο, είτε όχι, το εν λόγω περιστατικό έχει αποδείξει πως παρά τη φαινομενική νηνεμία, οι εντάσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων δεν έχουν κοπάσει. Ήδη η ΕΔΕΚ έχει συγκαλέσει Κεντρική Επιτροπή για την 13η Σεπτεμβρίου κατά την οποία θα συζητηθεί η κάθοδος προς τις βουλευτικές εκλογές, η πολιτική δεοντολογία των στελεχών και η οικονομική εξόρμηση, με αποτέλεσμα να αναμένονται εκ νέου διαφωνίες και αντιδράσεις.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση