ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ΕΚΤ αγοράζει και πάλι κυπριακά ομόλογα

Η αποδέσμευση της δόσης άναψε το πράσινο φως για αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η θετική έκβαση της αξιολόγησης του Προγράμματος Στήριξης για την Κύπρο είχε ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης ο δεύτερος κύκλο αγορών κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές.

Σύμφωνα με δήλωση της Εκπροσώπου Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, η ενέργεια αυτή αποτελεί επακόλουθο της θετικής έκβασης της αξιολόγησης του Προγράμματος Στήριξης για την Κύπρο, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την διενέργεια αγορών κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSPP.

Μετά την απόφαση του συμβουλίου διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρηματοδοτικής στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία και, κατόπιν και της αντίστοιχης απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης για την Κύπρο με θετική έκβαση. 

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωσύστημα πραγματοποίησε αγορές κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων για πρώτη φορά στο πλαίσιο του PSPP, τον Ιούλιο 2015.

«Η συμπερίληψη των κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων στο διευρυμένο πρόγραμμα αγορών αναμένεται να συνεχίσει να έχει άμεσα οφέλη για την Κύπρο, κυρίως μέσω της περαιτέρω μείωσης του κόστους δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, και έμμεσα, μέσω της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης γενικότερα στην κυπριακή οικονομία και ειδικότερα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΤ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση