ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θέλουν το έγγραφο αποκλίσεων στην επόμενη συνάντηση

Έρχεται για μείνει στην Κύπρο ο Βαν Νούφελ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν υπεισέλθει σε ευαίσθητα και δύσκολα θέματα, βρίσκονται σε κομβικό σημείο, και δεν δικαιολογούνται ούτε υπερενθουσιασμοί, ούτε απογοητεύσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως κατά τη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, "επιβεβαιώθηκαν κάποιες συγκλίσεις και ταυτόχρονα κάποιες διαφωνίες".

Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ήγειρε κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί το θέμα των πρόσφατων δηλώσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη περί μονίμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εγγυημένων πλειοψηφιών. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, “από τη συζήτηση που ακολούθησε προκύπτει ότι για τα συγκεκριμένα θέματα παραμένουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις και η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επίπεδο διαπραγματευτών”.

«Έχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας»
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν ένα ανοικτό και ειλικρινή διάλογο, που συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου, και πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκαν κάποιες συγκλίσεις και ταυτόχρονα κάποιες διαφωνίες. “Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας”, επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως χρειάζονται πάνω από όλα σοβαρότητα και προσήλωση στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και διαπραγμάτευση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί θα συνεχίσουν την προσπάθεια τις αμέσως επόμενες ημέρες, με επικέντρωση της συζήτησης στα θέματα των κριτηρίων που αφορούν το περιουσιακό, μέχρι και την επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών που είναι προγραμματισμένη για τις 30 Οκτωβρίου.

Έρχονται ανακοινώσεις για τα ΜΟΕ
Ερωτηθείς για το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως οι δυο ηγέτες ανασκόπησαν την κατάσταση σε σχέση με το πού βρίσκεται το ζήτημα των ΜΟΕ “και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση υλοποίησης των όσων έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ηγετών”.

Διάσταση απόψεων στο θέμα των μονίμων παρεκκλίσεων
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των μόνιμων παρεκκλίσεων και των εγγυημένων πλειοψηφιών, στις οποίες αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το θέμα των πρόσφατων δηλώσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη, εξηγώντας την ανάγκη διασφάλισης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικότερα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, σημειώνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, αφού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να είναι δεύτερης κατηγορίας Ευρωπαίοι πολίτες στην ίδια τους την πατρίδα.

Πρόσθεσε πως “από τη συζήτηση που ακολούθησε προκύπτει ότι για τα συγκεκριμένα θέματα παραμένουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις και η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επίπεδο διαπραγματευτών”.

Έρχεται στην Κύπρο ο Κοτζιάς
Ο κ. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε τέλος, απαντώντας σε ερώτηση, πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει στις 26-27 Οκτωβρίου επίσκεψη στην Κύπρο κατά την οποία θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνομιλίες και δείπνο για επανασυγκόλληση

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση