ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

35% των δικαιωμάτων της Noble στο οικόπεδο 12 αγόρασε η B.G.

H βρετανική εταιρεία έχει πλέον δικαιώματα στο τεμάχιο 12

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στην αγορά του 35% των δικαιωμάτων της Noble επί του οικοπέδου 12 προχώρησε η βρετανική εταιρεία B.G Group, συμφωνία η οποία επισημοποιήθηκε με την ταυτόχρονη ανακοίνωσή της στα χρηματιστήρια Λονδίνου και Νέας Υόρκης.

Η εξαγορά, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως «η συμφωνία της χρονιάς» βάζει τη βρετανική εταιρεία διαχείρισης κοιτασμάτων και γεωτρήσεων στη λίστα των εταιρειών που έχουν δικαιώματα επί του τεμαχίου 12.

Πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία, όπως εκτιμάται, θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στο ουσιώδες κεφάλαιο εμπορικής εκμετάλλευσης των ποσοτήτων Φυσικού Αερίου του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Με την εξαγορά ενός σημαντικού μεριδίου δικαιωμάτων ουσιαστικά επιτυγχάνεται ευθυγράμμιση συμφερόντων και εκμηδενίζονται τα ερωτηματικά που είχαν εγερθεί για τις εμπορικές προοπτικές των ποσοτήτων Φυσικού Αερίου του «Αφροδίτη», μετά την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, με την B.G Group να φιγουράρει τώρα ως ο υπ’ αριθμόν ένα αγοραστής.

Η συμφωνία ήταν η κατάληξη των επαφών που είχε η εταιρεία με τη Λευκωσία, μετά την ανακάλυψη εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ και που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς με την αποστολή σχετικής επιστολής από την εταιρεία σήμερα.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης ενημέρωσε στις 2 η ώρα το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά και ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις στα δύο χρηματιστήρια ανακοινώθηκε και επίσημα στη Λευκωσία η συμφωνία με τη βρετανική εταιρεία.

Να θυμίσουμε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η B.G είναι ο ιδιοκτήτης του ενός από τα δύο τερματικά υγροποίησης Φυσικού Αερίου, που βρίσκεται στο Idku της Αιγύπτου.


Συμφωνία με πολιτικές προεκτάσεις
Για μια σημαντική εξέλιξη με ευρύτερες προεκτάσεις τόσο σε εμπορικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο έκανε λόγο ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοινώνοντας επίσημα το αίτημα της BG Group για εξαγορά του 35% των δικαιωμάτων του τεμαχίου 12. Το αίτημα έχει υποβληθεί επίσημα στην Λευκωσία και η ικανοποίηση του (που θεωρείται βέβαιη) θα αποφασισθεί από το Υπουργικό Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όλο θέμα θα έλθει ενώπιον του Υπουργικού στις 4ης Δεκεμβρίου 2015. Προηγουμένως θα έχει περάσει από την Συμβουλευτική Επιτροπή Υδρογονανθράκων. Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το αίτημα της BG Group ουσιαστικά ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα της εταιρείας στην Αίγυπτο με αυτά του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Πρόκειται συμπλήρωσε για εμπορική συμφωνία μεταξύ των δυο εταιρειών η οποία θα επιτρέψει στην Noble να διαθέσει κεφάλαια για ανάπτυξη του κοιτάσματος στο τεμάχιο 12.

Η συμφωνία εξαγοράς του 35% των δικαιωμάτων από την Noble ουδόλως επηρεάζει τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται για την εμπορική εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου με την ENI ή την Αίγυπτο ξεκαθάρισε ο κ. Λακκοτρύπης. Ερωτηθεί από την «Κ» αν μετά την συγκεκριμένη εξέλιξη  το σενάριο του αγωγού προς Ευρώπη μέσω Τουρκίας εξασθενίζει ο κ. Λακκοτρύπης έκανε σαφές ότι το σενάριο της Τουρκία δεν υφίσταται για την Κύπρο.

«Εμείς υποστηρίζουμε την υγροποίηση του Φυσικού Αερίου από το «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο και από εκεί εξαγωγή στην Ευρώπη. Ο Υπουργός Ενέργειας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο τα κυπριακά κοιτάσματα όσο και αυτά του Ισραήλ να διοχετευθούν προς μεριά Αιγύπτου για επεξεργασία και στην συνέχεια για εξαγωγή. Επιπλέον αύριο στην Κύπρο φθάνει ο πρόεδρος της γαλλικής TOTAL ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ στην Λευκωσία θα έλθει και ισραηλινή αντιπροσωπεία για το θέμα της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων Κύπρου Ισραήλ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση