ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζέτα: Ρύθμιση για ωράριο που να είναι αποδεκτή από όλους

Ετοιμάζεται για κανονισμούς η Υπουργός Εργασίας - Ψάχνουν φόρμουλα για ενιαία ζώνη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στη νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με τρόπο που να είναι αποδεκτή από όλους, αναφέρθηκε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, έπειτα από ανταλλαγή απόψεων στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, μετά το τέλος της οποίας δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις από την ίδια την Υπουργό.

Ωστόσο, σε παρέμβασή της στο ΡΙΚ, η κ. Αιμιλιανίδου δήλωσε ότι αναμένεται να κατατεθούν οι σχετικοί κανονισμοί ενώπιον της Βουλής, ούτως ώστε να μπορέσει το θέμα να ρυθμιστεί νομοθετικά, τονίζοντας ότι κρίνεται από πλευράς Κυβέρνησης ότι με την έκδοση του τελευταίου διατάγματος για το ωράριο των καταστημάτων, «το εν λόγω μέτρο έχει ωφελήσει, τόσο όσον αφορά στην πρόσληψη ανέργων όσο και στην αύξηση του κύκλου εργασιών του λιανικού εμπορίου». Σύμφωνα με την Υπουργό, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων έχει ήδη επιτευχθεί με το νομοσχέδιο για την πενθήμερη εργασία και τους όρους εργασίας στα καταστήματα. «Νομοθετικά, ούτε καν υπήρχε προηγουμένως νομοθετική διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων για τα καταστήματα που ήταν ανοιχτά στις τουριστικές ζώνες», ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου, διαβεβαιώνοντας ότι διεξάγονται έλεγχοι κάθε Κυριακή έτσι ώστε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο να εφαρμόζεται στην πράξη.

«Όχι» στον διαχωρισμό σε ζώνες
Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία της για τον διαχωρισμό του λιανικού εμπορίου σε τουριστικές και μη ζώνες, εξηγώντας ότι τόσα χρόνια που τα καταστήματα σε τουριστικές περιοχές παρέμεναν ανοιχτά «πάλι υπήρχαν εργαζόμενοι», οι οποίοι εργάζονταν τις Κυριακές, ενώ σημείωσε ότι η ρύθμιση για τα ωράρια έχει εφαρμοστεί τα τελευταία 2,5 χρόνια και ότι έχουν γίνει αλλαγές μέσω της εισαγωγής της πενθήμερης εργασίας και της πλήρους τροποποίησης των θεμάτων προστασίας των εργαζομένων, ούτως ώστε «να μην εργάζονται περισσότερες ώρες ή να αμείβονται με ορθό τρόπο».


Η κ. Αιμιλιανίδου επισήμανε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της προηγούμενης νομοθετικής ρύθμισης του ωραρίου των καταστημάτων ήταν ότι κάποιες επιχειρήσεις και καταστήματα σε συγκεκριμένους δρόμους μπορούσαν να παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές, ενώ κάποια άλλα καταστήματα δεν μπορούσαν. «Ήταν μία δυσμενής διάκριση και με αυτή τη ρύθμιση προσπαθήσαμε να δώσουμε την επιλογή, σε όποιον ήθελε να αφήνει το κατάστημά του ανοιχτό την Κυριακή, να το πράξει», σημείωσε η Υπουργός Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι «δεν πιστεύουμε σε ρυθμίσεις που να δίνουν δικαιώματα σε κάποιους και σε κάποιους άλλους όχι».


Επιδότηση κόστους
Σχολιάζοντας ότι μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να προσλάβουν προσωπικό για να παραμένουν ανοιχτοί τις Κυριακές, η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι ανακοινώθηκε και εφαρμόστηκε από τον Ιούλιο «σχέδιο επιδότησης 60% του μισθολογικού κόστους με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ, στο οποίο ανταποκρίθηκαν 114 μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν 1-4 υπαλλήλους», προσλαμβάνοντας με τη συγκεκριμένη επιδότηση επιπρόσθετους υπαλλήλους έτσι ώστε να μπορέσουν να μείνουν ανοιχτοί. Ταυτόχρονα, είπε ότι για οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από πλευράς Κυβέρνησης, θα πρέπει να είναι αφενός προς όφελος των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν θέλει να υπάρχουν άλλοι άνεργοι» και αφετέρου, όμως, τόνισε ότι είναι σημαντικό να καταγράφεται αύξηση του κύκλου εργασιών του λιανικού εμπορίου.

Ψάχνουν φόρμουλα για ενιαία ζώνη
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι η Βουλή επέδειξε τη θέλησή της για επίλυση του ακανθώδους προβλήματος της ρύθμισης του ωραρίου των καταστημάτων, λέγοντας ότι αναμένετο και από την κυβέρνηση «να κάνει τα ανάλογα θετικά βήματα για να βρεθούμε στη μέση του δρόμου». Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, αν και κρίθηκε, υπό τις δύσκολες σημερινές συνθήκες, ότι χρειαζόταν βελτίωση της νομοθεσίας για τους εργαζομένους, εντούτοις «δεν αρκεί μόνο να υπάρχει η νομοθεσία, αλλά το θέμα είναι να εφαρμοστεί», ενώ έκανε λόγο για «μεγάλη παραβίαση νομοθεσιών, ωραρίου εργασίας, θέματα κατώτατου μισθού», για τα οποία γίνονται καθημερινά οι διάφοροι εμπλεκόμενοι γίνονται δέκτες. Εξάλλου, επισήμανε ότι δόθηκαν σημεία προς συζήτηση στην Υπουργό, με στόχο να βρεθούν οι τρόποι συναντίληψης για ρύθμιση του ζητήματος.


Σχολιάζοντας το θέμα, η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου σημείωσε ότι η συναντίληψη είναι ότι η Κύπρος πρέπει να θεωρηθεί ενιαία ζώνη και όχι να διαχωριστεί σε τουριστικές ζώνες, τονίζοντας ότι «αν θα είναι τα καταστήματα κλειστά τις Κυριακές, να είναι κλειστά σε όλη την Κύπρο». Παράλληλα, εξήγησε ότι είναι πολλά τα συμφέροντα συγκρουόμενα και ότι θα πρέπει να εξευρεθεί ο τρόπος «για να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και να υπάρξει μια μέση λύση για τις δύο ομάδες συμφερόντων».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής αναφέρθηκε σε «φοβερό κατακερματισμό σε ζώνες και είδη επιχειρήσεων», ο οποίος υπήρχε στη νομοθετική ρύθμιση, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή, σημειώνοντας ότι αυτό που θα πρέπει να καταδείξει η νέα ενιαία πρόταση είναι ανεπιφύλακτα η δημιουργία μίας ενιαίας ζώνης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση