ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολυσχιδείς οι επαφές του ΠτΔ στη Μάλτα

Ιδιαίτερα σημαντικό το κείμενο για την Κυπριακή Δημοκρατία

ΚΥΠΕ

Ιδιαίτερα σημαντικό, χαρακτήρισε με δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης το κείμενο για την Κυπριακή Δημοκρατία στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, που πραγματοποιείται στη Μάλτα.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη, στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος είχε μια σειρά πολύ σημαντικών επαφών, στο περιθώριο της εδώ παρουσίας του στη Σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας.”

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την επιθυμία της Βρετανίας για μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Έγινε συζήτηση για την πρόσφατη απόφαση της βρετανικής εταιρείας BG International για να επενδύσει εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια απόφαση που ενισχύει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς ανάμεσα σε Λευκωσία και Λονδίνο, ενώ συζητήθηκαν και το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου στην περιοχή, στην Ιορδανία, στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη, και η συνεχής επαφή με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο - σύντομα θα γίνει η τριμερής συνάντηση ανάμεσα σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Κυπριακή Δημοκρατία,” σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων για το ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής, είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες την ευκαιρία να συζητήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ που βρισκόταν στη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, πώς διαμορφώνεται ο διάλογος, τα θέματα που βρίσκονται υπό συζήτηση, αλλά και πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και πάλι με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα είναι παρών στη Διάσκεψη στο Παρίσι για τις Κλιματικές Αλλαγές και ενδεχομένως να υπάρξει και εκεί μια νέα συνάντηση, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος.

Ο Πρόεδρος είχε επίσης συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας κατά την οποίαν έγινε ενημέρωση για το Κυπριακό και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κύπρο.

Υπήρξε, επίσης, συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, μια συνάντηση συνέχεια αυτής που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας στη Νέα Υόρκη.

Κύρια θέματα συζήτησης, σημείωσε, ήταν “οι σχέσεις ΕΕ – Ινδίας και πώς η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των θέσεων αυτών, καθώς, επίσης και το επερχόμενο εντός του 2016 ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νέο Δελχί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί πρόσκληση από την Κυβέρνηση της Ινδίας για να επισκεφθεί τη χώρα και να γίνουν συζητήσεις για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά στο Κυπριακό στα Συμπεράσματα της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ένα κείμενο πάρα πολύ ικανοποιητικό στο οποίο, ανάμεσα σε άλλα, εκφράζεται η ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γίνεται αναφορά σε αρκετά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένου και του 541 και του 550, υπάρχει αναφορά στο θέμα των αγνοουμένων, ενώ γίνεται και ξεκάθαρη αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης”.

“Είναι ένα ψήφισμα που προέρχεται από πέραν των 50 χωρών, περιλαμβανομένων της Βρετανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, της Νοτίου Αφρικής, άρα σε αυτό το πλαίσιο και ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα συγκυρία, το θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση