ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η μεγάλη εικόνα

Είναι κρίμα το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο να παρουσιάζεται τόσο ανώριμο, που να μη δύναται να δει τη μεγάλη εικόνα. Αυτήν που σχηματίζεται στη δεδομένη συγκυρία εντός και πέριξ της Τουρκίας αντί της μικρής εικόνας εντός Κύπρου, διά της οποίας επιχειρείται η πρόσκαιρη κεφαλαιοποίηση δηλώσεων όπως αυτών του κ. Ερντογάν για μη επιστροφή της Μόρφου ή της τ/κ ηγεσίας περί σύστασης Ομοσπονδίας διά παρθενογενέσεως. Πάντως, σε ό,τι αφορά στη μικρή εικόνα, τα δεδομένα είναι ενώπιον της τουρκικής πλευράς και θα πρέπει να τοποθετηθεί, αποδεικνύοντας ότι εννοεί αυτό που διακηρύττει, ότι δηλαδή θέλει λύση του Κυπριακού το συντομότερο. Θα πρέπει η Άγκυρα να δώσει οσονούπω απαντήσεις σε ανοικτά ζητήματα, όπως το περιουσιακό, το τ/κ χρέος και οι εγγυήσεις - ασφάλεια, αν ειλικρινώς επιθυμεί να καρποφορήσουν οι συνομιλίες. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και στον ΟΗΕ.

Αντί, όμως, απαντήσεων, η τουρκική πλευρά «πιάνεται» από δηλώσεις που γίνονται από το ε/κ πολιτικό περιβάλλον, επιχειρώντας να δείξει ότι οι συνομιλίες προσκρούουν πλέον στο προεκλογικό παιχνίδι ενόψει βουλευτικών. Από την άλλη, αν εστιάσουμε την προσοχή στη μεγάλη εικόνα, θα δούμε ότι η Άγκυρα αντί των διακηρυγμένων μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά ανοικτών πολιτικών και πολεμικών μετώπων που της προκαλούν σκοτοδίνη και στον ίδιο τον λαό της οδύνη. Ιδιαίτερα τραγική είναι η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ο στρατός καταστρέφει ολόκληρες κουρδικές πόλεις και έχει εξαναγκάσει δεκάδες χιλιάδες Κούρδους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τη Δευτέρα, ο κ. Ερντογάν επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις καταστροφές των κουρδικών πόλεων δήλωσε ενώπιον του Παγκόσμιου Τουριστικού Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη ότι οι «Κούρδοι αδελφοί μας» εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να δώσουν χώρο στον τουρκικό στρατό να εξολοθρεύσει τους τρομοκράτες και πως η κυβέρνηση θα τους κτίσει καινούριες πόλεις και τους καλύπτει όλα τα έξοδα. Δύο μέρες μετά, ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά εναντίον των ΗΠΑ, διότι στηρίζουν στρατιωτικά τους Κούρδους της Συρίας, που πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. Ερντογάν τους θεωρεί «τρομοκράτες», διότι του χαλούν τα σχέδια, που είναι η αποτροπή δημιουργίας κουρδικού κράτους στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας. Αντίθετα, μη μπορώντας να αποτρέψει το αναπόφευκτο, επιδιώκει δημιουργία σουνιτικού κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία, από το οποίο να μην ενοχλείται η Άγκυρα. Η τόσο ρευστή αυτή κατάσταση, συν η ρωσική παρουσία στην περιοχή, προσώρας χαλά τα σχέδια διαμοιρασμού και ανοικοδόμησης της περιοχής (μόνο η ανοικοδόμηση της Συρίας εκτιμάται γύρω στα 300 δισ. δολάρια), αλλά και το ενεργειακό παιχνίδι που είναι πολύ σημαντικό για την Άγκυρα και είναι και ο βασικός λόγος που άρχισε να καλοβλέπει τη λύση του Κυπριακού. Από την άλλη, η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι η συνέχιση των προσφυγικών ροών τρομάζει την Ε.Ε., η οποία κάνει την ανάγκη φιλότιμο και αρνείται να δει την όποια παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, πόσω μάλλον την εν εξελίξει γενοκτονία του κουρδικού πληθυσμού. Τέλος του Μάρτη, ο κ. Ερντογάν θα συναντήσει τον κ. Ομπάμα κι εμείς οι μύωπες της κυπριακής πανηγύρεως είμαι σίγουρος ότι θα ψάχνουμε αφορμή να τσακωθούμε για το πόσο ψηλά ήταν το Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης…