ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φρίκη και αποτροπιασμός για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο

Πως σχολίασαν το τρομοκρατικό κτύπημα στις Βρυξέλλες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

 Συγκλονισμένοι οι αρχηγοί κρατών, και διεθνείς οργανισμοί μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης. Με την είδηση του τρομοκρατικού κτυπήματος, ο ένας μετά τον άλλο, με ανακοινώσεις τους στο twitter κα, δηλώσεις και ανακοινώσεις, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το ειδεχθές έγκλημα, και την συμπαράσταση τους προς την βελγική Κυβέρνηση και λαό.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κατήγγειλε τις «στυγερές επιθέσεις» οι οποίες «έπληξαν την καρδιά του Βελγίου και το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αντιδρώντας στις πολυαίμακτες τρομοκρατικές ενέργειες στις Βρυξέλλες.

Ο Μπαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίτς, «εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό και την κυβέρνηση του Βελγίου».

«Είμαι βέβαιος», πρόσθεσε, «ότι το Βέλγιο και η ΕΕ θα συνεχίσουν να αντιδρούν στο μίσος και στη βία των οποίων έγιναν θύματα σήμερα με μια ειλικρινή και διαρκή δέσμευση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης».

Μπαράκ Ομπάμα

Μιλώντας από την Κούβα όπου πραγματοποιεί ιστορική επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα έστειλε ηχηρό μήνυμα κατά του Ισλαμικού Κράτους σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ESPN. 

«Η συμμαχία θα συνεχίσει να πλήττει το ΙΚ και πρόκειται να τους κυνηγήσουμε. Η αντίληψη ότι οποιαδήποτε πολιτική ατζέντα μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία αθώων ανθρώπων όπως αυτή, ξεπερνά κάθε λογική».

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

Εξάλλου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, μετέβη το βράδυ της Τρίτης στην Bourse, την κεντρική πλατεία της κεντρικής πρωτεύουσας, όπου αγκαλιάζοντας το βέλγο Πρωθυπουργό δήλωσε «αλληλεγγύη στο Βέλγιο. Απόψε είμαι Βέλγος».

 Ενώ με μήνυμα του στο Twitter δηλώνει ότι τέτοια περιστατικά δεν μας τρομοκρατούν.

These events have affected us, but they have not made us afraid. We will continue our work https:/t.co/truEExHk1T pic.twitter.com/k424asGIDc

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) March 22, 2016 ">

 

Κοινό ανακοινωθέν από τα 28 κράτη- μέλη της ΕΕ

Οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ επισημαίνουν την αλληλεγγύη τους στην κυβέρνηση του Βελγίου και στο Βελγικό λαό. «Η ΕΕ και τα κράτη – μέλη της είναι αλληλέγγυοι στο Βέλγιο, και είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την απειλή ενωμένοι στη μάχη κατά του μίσους, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας» επισημαίνουν.

«Η τελευταία επίθεση το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες από τις επιθέσεις της μισαλλοδοξίας» υπογραμμίζουν ακόμη οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Οι «28» τονίζουν ότι η ΕΕ πενθεί για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, υπενθυμίζοντας ότι οι κοινοί θεσμοί της Ένωσης φιλοξενούνται στις Βρυξέλλες «χάρη στη γενναιοδωρία της κυβέρνησης και του βελγικού λαού».

Σουλτς: H σκέψη μου είναι στις Βρυξέλλες

Την αλληλεγγύη του και την συμπόνια του προς τις Βρυξέλλες εκφράζει με επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mάρτιν Σουλτς.

«Είμαι τρομοκρατημένος από τις απερίγραπτες και άνανδρες επιθέσεις που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες σήμερα. Η σκέψη μου βρίσκεται πρώτα και κύρια στα θύματα αλλά και στις οικογένειες των αδικοχαμένων ανθρώπων. 

Αυτές οι πράξεις μου προκαλούν θυμό και με στεναχωρούν συνάμα. Ξεκινούν από την βαρβαρότητα και την έχθρα και δεν καταλήγουν πουθενά γιατί δεν αποδίδουν δικαιοσύνη. 

Οι Βρυξέλλες όπως και οι άλλες πόλεις που έχουν χτυπηθεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, θα παραμείνουν ισχυρές, καθώς και τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα που φιλοξενούνται τόσο απλόχερα από την πόλη και τους κατοίκους. 

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχω εκφράσει στον Βέλγο πρωθυπουργό την συμπόνια μου και την αλληλεγγύη μου στους πολίτες του Βελγίου». 

My thoughts with #Brussels and its citizens after these heinous attacks. Stay in a safe place, follow instructions of authorities

— EP President (@EP_President) March 22, 2016 " target="_blank">

 

 Φεντερίκα Μογκερίνι

Φανερά συγκλονισμένη η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι πληροφορήθηκε για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Eίναι μία θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη, καθώς η Ευρώπη και η πρωτεύουσά της υποφέρουν από τον ίδιο πόνο. Έναν πόνο που γνωρίζουμε καθημερινά, είτε στη Συρία είτε οπουδήποτε αλλού. Περιμένουμε ακόμα τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες για το μέγεθος των απωλειών από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Είναι ξεκάθαρο όμως πως ο πόνος που βιώνουμε είναι παντού ο ίδιος, Θα παραμείνουμε ενωμένοι στην αντίδρασή μας σε αυτήν την πράξη και στην αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης και της βίας… Σταματάω εδώ, καταλαβαίνετε, σήμερα είναι μία πολύ δύσκολη ημέρα…» δήλωσε.

 

Μηνύματα στο βελγικό λαό και Κυβέρνηση έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Με μήνυμα στο twitter εξέφρασε την συμπαράσταση του στο βελγικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικος Αναστασιάδης.

Our thoughts and prayers are with the people of #Belgium and with the families of those killed or injured by the heinous terrorist attacks.

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) March 22, 2016 " target="_blank">

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε τον συγκλονισμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση