ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πράσινο φως από τη Βουλή στους κανονισμούς για την Αρχή Λιμένων

Ένταση στην συνεδρία της επιτροπής Συγκοινωνιών για την Αρχή Λιμένων

ΚΥΠΕ

Kατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν οι κανονισμοί που ρυθμίζουν δευτερογενή νομοθεσία, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης οποιουδήποτε υποκείμενου σε αποκρατικοποίηση φορέα και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα εργασιακά δικαιώματα όσων εργάζονται στην Αρχή Λιμένων.

 Νωρίτερα σε τεταμένο κλίμα είχε πραγματοποιηθεί η απογευματινή έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής, ενώπιον της οποίας τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών που ρυθμίζει τα δικαιώματα των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων Κύπρου, στα πλαίσια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την αποκρατικοποίηση της Αρχής.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν οι συνδικαλιστές της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και της ΣΥΠΑΛΚ δέχτηκαν επικρίσεις από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Αριστοτελή Μισό, ο οποίος τους αποκάλεσε «βολεμένους». Οι δύο συνδικαλιστές επιχείρησαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρία, ωστόσο παρεμποδίστηκαν από εκπροσώπους των πατατοπαραγωγών, οι οποίοι στάθηκαν μπροστά από την πόρτα της αίθουσας, κάνοντας έκκληση στους συνδικαλιστές να ακούσουν και τις δικές τους θέσεις.

Με τις παρεμβάσεις του Υπουργού, αλλά και των βουλευτών, οι συνδικαλιστές παρέμειναν στην αίθουσα μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίας.

Δημητριάδης: Διασφαλίστηκαν τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της ΑΛΚ

«Τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων έχουν διασφαλιστεί με κάθε τρόπο και αυτό το είχε δηλώσει και η Νομική Υπηρεσία στη συζήτηση των κανονισμών για την αποκρατικοποίηση» διαβεβαίωσε τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, όσο και σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης.

Ο Υπουργός τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστούν το συμφέρον του κράτους και της οικονομίας και η λειτουργία των λιμανιών.

Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται η απόσπαση των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων στη δημόσια υπηρεσία. Όπως ανέφερε, πριν την έναρξη της μεταβατικής περιόδου θα ανακοινωθεί από την Αρχή σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης που έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνει νέα οργανική δομή μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των υπαλλήλων. Οι υπάλληλοι που δεν θα κριθούν αναγκαίοι για τη λειτουργία της Αρχής Λιμένων θα αποσπάζονται στη δημόσια υπηρεσία, με ισχύ από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Όπως ανέφερε, ο αριθμός αυτών που θα αποσπαστούν στη δημόσια υπηρεσία θα είναι πολύ μικρός, καθώς, όπως είπε, φαίνεται ότι αρκετοί θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν το εθελοντικό σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης, το οποίο ο Υπουργός χαρακτήρισε «γενναιόδωρο».

Ο Υπουργός σημείωσε πως οι υπάλληλοι της Αρχής Λιμένων «θα συνεχίσουν να προάγονται με βάση την υφιστάμενη οργανική δομή».

Σε ό,τι αφορά τους ωρομίσθιους υπαλλήλους, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως όσοι από αυτούς κριθεί ότι δεν είναι αναγκαίο να παραμείνουν στην Αρχή, θα μεταφερθούν μόνιμα στη δημόσια υπηρεσία, δηλαδή «δεν αποσπάζονται όπως στην περίπτωση των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων».

Εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευσή του για τη συνέχιση των απεργιών, αφού, όπως είπε, το νομοσχέδιο είχε σταλεί στις συντεχνίες.

Άρση απεργιακών μέτρων

Ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Αλέκος Μιχαηλίδης είπε πως το νομοσχέδιο καλύπτει όλους τους τομείς που συζητήθηκαν με τις συντεχνίες και ό,τι συμφωνήθηκε περιλαμβάνεται σε αυτό.

Από πλευράς τους οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΥΑΛΚ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ τοποθετήθηκαν θετικά έναντι του νομοσχεδίου, με τη ΔΕΟΚ να ανακοινώνει άρση των απεργιακών μέτρων.

Διαφωνίες και ανησυχίες εκφράστηκαν από πλευράς των συνδικαλιστών της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και της ΣΥΠΑΛΚ.

Ο εκπρόσωπος της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Γλαύκος Κωνσταντίνου εξέφρασε έκπληξη για το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι ενώ ο Υπουργός επέμενε ότι δεν χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ετοιμάστηκε νομοσχέδιο γι` αυτό το σκοπό.

Διερωτήθηκε επίσης πώς διασφαλίζονται οι προαγωγές των υπαλλήλων που θα αποσπαστούν στη δημόσια υπηρεσία, όταν υπάρχουν υπηρεσίες της Αρχής που θα διαλυθούν, ενώ σήμερα υπάρχουν θέσεις προαγωγής σε αυτές.

Παράλληλα έκανε λόγο για «κοινωνικό κανιβαλισμό», σημειώνοντας ότι κάποιοι δημιούργησαν «μια κοινωνική αντιπαράθεση, εκμεταλλευόμενοι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την απεργία». Στόχος μας δεν είναι να θίξουμε άλλο συνάδελφο, πόσω μάλλον ανθρώπους του μόχθου όπως οι πατατοπαραγωγοί, συμπλήρωσε. «Νιώθαμε ότι μιλούσαμε υπό το καθεστώς απειλής και έλλειψης δημοκρατίας» είπε, αναφερόμενος στη συνεδρία της Επιτροπής.

Κραυγή απόγνωσης από πατατοπαραγωγούς

«Καταστρεφόμαστε ολοκληρωτικά δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας αν συνεχιστεί η απεργία» δήλωσε ο πρόεδρος παγκύπριας συντονιστικής οργάνωσης πατατοπαραγωγών Νίκος Βάσιλας.

«Δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας, εάν συνεχιστεί, όχι ως αύριο, αλλά ως απόψε η απεργία» είπε.

Παράλληλα διέψευσε ότι τα ευπαθή προϊόντα φορτώνονται, προσθέτοντας ότι φορτώνονται ασήμαντες ποσότητες, και κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για να δουλέψει απόψε το λιμάνι.

«Πάμε για αυτοκαταστροφή»

Εκπρόσωπος των Ναυτιλιακών Πρακτόρων προειδοποίησε πως «αν δεν ανοίξει σύντομα το λιμάνι πάμε για αυτοκαταστροφή».

Είπε ότι δώδεκα πλοία έχουν μετακινηθεί από το λιμάνι της Λεμεσού σε ξένα λιμάνια, μεταφέροντας εμπορευματοκιβώτια με κυπριακό φορτίο και καταβάλλονται προσπάθειες για να μην ξεφορτωθούν τα προϊόντα σε ξένα λιμάνια.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση