ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Άγκυρα προειδοποιεί την ΕΕ για το προσφυγικό

Χωρίς κατάργηση των τουριστικών θεωρήσεων στα τουρκικά διαβατήρια αποσύρουν τη συμφωνία

Μια αυστηρή προειδοποίηση στέλνει η Άγκυρα στις Βρυξέλλες, η οποία επιφυλάσσει αντίκτυπο για το μέλλον των διμερών σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας και του προσφυγικού δράματος.

Δια του στόματος του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, η τουρκική πλευρά προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση των τουριστικών θεωρήσεων που επιβάλλονται στα τουρκικά διαβατήρια, η χώρα του είναι έτοιμη να αποσύρει την πρόσφατη συμφωνία στο προσφυγικό ζήτημα.

Ως γνωστόν, στην πρόσφατη σύνοδο Τουρκίας-Ε.Ε. για το προσφυγικό, η Άγκυρα είχε αποδεχθεί να δέχεται πίσω πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Επίσης, υπήρχε πρόνοια για την αποστολή προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία στην Ευρώπη. Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας είχε έρθει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο της κατάργησης της τουριστικής θεώρησης στα τουρκικά διαβατήρια. Η τουρκική πλευρά είχε εκλάβει αυτή την εξέλιξη ως άμεση κατάργηση της βίζας, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.

Το μήνυμα του κ. Νταβούτογλου επαναλαμβάνει και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι η χώρα του αναμένει την τελική απόφαση των Βρυξελλών για το ζήτημα των θεωρήσεων για να αποφασίσει για το μέλλον της συμφωνίας στο προσφυγικό ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό που το πολιτικό ζεύγος Νταβούτογλου-Τσαβούσογλου σκληραίνουν δημοσίως την στάση τους στις σχέσεις της χώρας τους με την Ε.Ε. Μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, το τουρκικό Προεδρικό ήταν αυτό που συνήθως ανέβαζε τους τόνους στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση