ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Παπαδόπουλος: Ερωτηματικά απο τη στάση της κυβέρνησης για τις βίζες

Καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο

ΚΥΠΕ

Ερωτηματικά προκύπτουν από τη στάση της Κυβέρνησης στο θέμα της θεώρησης εισόδου (βίζας) Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, καλώντας, ταυτόχρονα, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο “για να συζητήσουμε όλες αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις”.

Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι “η επικείμενη εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προνομιακή θεώρηση της βίζας για Τούρκους υπηκόους είναι παντελώς λανθασμένη και προκλητική”.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας λέει με άλλα λόγια πως, ενώ εμείς οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούμε να διακινηθούμε ελεύθερα στη χώρα μας λόγω της κατοχής, τα 70 εκατομμύρια των Τούρκων θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα στη χώρα μας με προνομιακή μεταχείριση”, είπε.

Όπως είπε, “προκύπτουν ερωτηματικά από τη στάση της Κυβέρνησης γι` αυτό το θέμα: Ποία είναι αυτά τα 72 κριτήρια, πότε αποφασίστηκαν, πώς τα καθόρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γιατί έχει συμφωνήσει με αυτά τα 72 κριτήρια η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ; Γιατί δεν συζητήθηκαν αυτά τα 72 κριτήρια στο Εθνικό Συμβούλιο;”

“Η ελεύθερη διακίνηση των Ελληνοκυπρίων είναι μέσα σ` αυτά τα κριτήρια; Το δικαίωμα της περιουσίας είναι μέσα σ΄ αυτά τα κριτήρια; Τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα είναι μέσα σ` αυτά τα κριτήρια; Γιατί πιστεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως η Τουρκία έχει συμμορφωθεί μ΄αυτά τα κριτήρια;”, διερωτήθηκε περαιτέρω ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε, επίσης, το ερώτημα κατά πόσο “ο Κύπριος Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ. Χρήστος Στυλιανίδης συμφωνεί με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Τουρκία έχει συμμορφωθεί μ΄αυτά τα 72 κριτήρια; Εάν ναι, η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ - που διόρισε τον κ. Στυλιανίδη - συμφωνεί με τον Χρήστο Στυλιανίδη σε σχέση με αυτή την εκτίμηση;”.

“Γιατί η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ρίχνει τώρα την μπάλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Μήπως επειδή απέτυχε να προστατεύσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας;” διερωτήθηκε και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “να εγκαταλείψει τις προεκλογικές σκοπιμότητες και να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσουμε όλες αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις”.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση Τούρκου Αξιωματούχου στο Reuters ότι “οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χρειάζονται πλέον βίζα για να επισκεφθούν την Τουρκία μετά τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “δεν πρόκειται να σχολιάσω δηλώσεις των Τούρκων Αξιωματούχων”.

“Εγώ θέλω να ξέρω ποία είναι η απόφαση της ΕΕ, ποία είναι τα κριτήρια, πώς αυτά έχουν καθοριστεί, γιατί δεν περιλαμβάνονται τα δικαιώματα της ελεύθερης διακίνησης των Ελληνοκυπρίων σ΄αυτά τα κριτήρια, γιατί έχουμε συμφωνήσει σε εκπτώσεις σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων σε μια συμφωνία που δίνει πλεονεκτήματα στην Τουρκία και στους Τούρκους υπηκόους;”, είπε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση