ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κασουλίδης: Τα Ηνωμένα Έθνη να μη ρίχνουν αλλού την ευθύνη

Επικρίσεις από τον υπουργό Εξωτερικών στα Ηνωμένα Έθνη για συνάντηση Μουν-Ακιντζί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εντονες επικρίσεις κατά των Ηνωμένων Εθνών διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, για τη συνάντηση του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη «τα έκαναν θάλασσα και δεν πρέπει να προσπαθούν να ρίξουν αλλού την ευθύνη».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του γενικού γραμματέα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε οτι «ρίχνει στάκτη στα μάτια» και κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να δώσουν ικανοποιητικές εξηγήσεις.

Μπάιντεν: Συνέχεια στις συνομιλίες

Να επαναρχίσουν τις συναντήσεις για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν κάλεσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Οπως ανέφερε σε γραπτή δήλωση εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η προτροπή Μπάιντεν προς τους δύο ηγέτες έγινε σε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε χθες μαζί τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να τον συγχαρεί για τις επιτυχείς βουλευτικές εκλογές, να επιβεβαιώσει ότι η πολιτική της χώρας του προς την Κύπρο παραμένει αμετάβλητη και να τον ενθαρρύνει να αδράξει την ευκαιρία και να διαπραγματευτεί μία διευθέτηση που θα επανενώνει την Κύπρο ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Προστίθεται ότι στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να του μεταφέρει την ανάγκη να συνεχίσει να κινείται προς τα εμπρός στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, καταλήγει η ανακοίνωση, δεσμεύθηκε για συνεχή στήριξη της Ουάσιγκτον στις δύο πλευρές, καθώς εργάζονται για την επίτευξη μιας επιτυχούς συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους.

Διπλωματικά διαβήματα

Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε διπλωματικά διαβήματα, για όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, με την παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί στο δείπνο των αρχηγών κρατών, της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη θα γίνουν στις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, με τον Μπαν Κι Μουν στις 6 Ιουνίου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον διευθυντή του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα, στις 3 Ιουνίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση