ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναπτυξιακό μπουμ βλέπει η Κεντρική

2.7% του ΑΕΠ το 2016, 2.9% το 2018 και 3.3% το 2018

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανάπτυξη της τάξης του 2.7% αναμένει για το 2016 η Κεντρική Τράπεζα, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις προηγούμενες εκτιμήσεις της που ήταν για ανάπτυξη 2%. Στο τελευταίο Οικονομικό Δελτίο που δημοσίευσε, αναφέρει πως η καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία της κυπριακής οικονομίας αντανακλά την πορεία σχεδόν όλων των κύριων παραγωγικών τομέων.
Συγκεκριμένα, το 2016 η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω αύξηση της τάξης του 2%, έναντι αύξησης 1,9% το 2015, αντικατοπτρίζοντας κυρίως την αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα λόγω των μειώσεων στις τιμές της ενέργειας, της μείωσης των επιτοκίων και της αύξησης της απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά τη δημόσια κατανάλωση, αναμένεται συρρίκνωση κατά 0,3% σε σχέση με αύξηση 1,1% το 2015, κυρίως λόγω μείωσης των φιλοδωρημάτων αφυπηρέτησης καθώς και λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένονται να καταγράψουν ανάκαμψη της τάξης του 9,9% το 2016, αφού έχουν ήδη φθάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αλλά και λόγω της υλοποίησης συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων από το δημόσιο αλλά ιδιαίτερα από τον ιδιωτικό τομέα. Οι σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις που αναμένονται να ξεκινήσουν και να αποπερατωθούν στα επόμενα έτη περιλαμβάνουν τις δύο μαρίνες στη Λάρνακα και στην Αγία Νάπα, την επέκταση του τερματικού διαχείρισης και αποθήκευσης πετρελαιοειδών και άλλες επενδύσεις με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να καταγράψουν αύξηση της τάξης του 5,6%, επηρεαζόμενες κυρίως από την αύξηση στα έσοδα από τους τομείς του τουρισμού και των συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ο τουρισμός αναμένεται να καταγράψει εξαιρετικά υψηλά νούμερα τόσο σε αφίξεις όσο και εισοδήματα, κάτι που ήδη διαφάνηκε τους πρώτους μήνες του χρόνου και που αναμένεται να συνεχιστεί με βάση τις προκρατήσεις για το καλοκαίρι. Παράλληλα αναμένεται να επηρεαστεί θετικά από χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ λόγω της υποτίμησης του ευρώ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.

Πρόσφατες εκθέσεις σημειώνουν ότι οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει διάφορες ναυτιλιακές εταιρείες στο να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετακίνησης της έδρας τους στην Κύπρο, ενισχύοντας έτσι τον τομέα των μεταφορών αλλά και των συμβουλευτικών και λοιπών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα,
οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να καταγράψουν αύξηση της τάξης του 3,3% το 2016.
Παράλληλα, η αύξηση στα νέα συμβόλαια δανείων που παραχωρούνται αναμένεται να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας ανακάμπτει, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενδεχομένως να έχουν ήδη φθάσει στο υψηλότερό τους σημείο. Σημειώνεται θετικά ότι έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση στις διαγραφές δανείων τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα και με την ευρύτερη προσπάθεια για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα. Επίσης, η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητάς της από διάφορους οίκους αξιολόγησης, καθώς και η πρόσφατη ψήφιση και εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας από τη Βουλή, υποβοήθησαν ώστε η Κύπρος να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές.

Με τη θετική δυναμική από τα πιο πάνω, αναμένεται ότι το 2017 και 2018 θα καταγραφεί περαιτέρω ανάκαμψη του ΑΕΠ της τάξης του 2,9% και 3,3%, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να καταγράψει αύξηση της τάξης του 1,5% και 1,8% το 2017 και 2018, αντίστοιχα, ενώ αύξηση της τάξης του 8,8% και 10,3% το 2017 και 2018, αντίστοιχα, αναμένεται να καταγραφεί στις ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου. Ο δανεισμός που ενδεχόμενα να προκύψει τόσο από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα όσο και από ευρωπαϊκά κονδύλια αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις πάγιες επενδύσεις. Οριακή μείωση 0,1% το 2017 αναμένεται να καταγράψει η δημόσια κατανάλωση ενώ οριακή αύξηση 0,1% το 2018. Η οριακή μείωση το 2017 οφείλεται στην επίπτωση των τιμών που εξουδετερώνουν τις αυξήσεις που παρατηρούνται κυρίως στις απολαβές προσωπικού λόγω γενικών και τιμαριθμικών αυξήσεων και παρά την προβλεπόμενη σταθεροποίηση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Αύξηση αναμένεται στις εξαγωγές και στις εισαγωγές για το 2017 της τάξης του 4,1% και 2,9% αντίστοιχα. Για το 2018, οι εξαγωγές αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω αύξηση κατά 3,8% ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να καταγράψουν αύξηση της τάξης του 2,9%.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση