ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο βέρτιγκο εσωστρέφειας η ΕΔΕΚ

Πειθαρχικά μέτρα και απόδοση ευθυνών στους παλιούς οι Σοσιαλιστές

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε νέο κύκλο πολιτικών κλυδωνισμών εισέρχεται η ΕΔΕΚ, παρά το ήδη βεβαρημένο από την εσωστρέφεια και το χαμηλό εκλογικό ποσοστό της καθεστώς της. Η πολύωρη παγκύπρια συνδιάσκεψη της ΕΔΕΚ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Λεμεσό υπό την παρουσία πέριξ των 150 μελών, έκανε ένα απολογισμό των αιτίων της εκλογικής ήττας και συζήτησε τα επόμενα βήματα του κόμματος, καταλήγοντας σε οργανωτική ανασυγκρότηση και μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας. Κάποιες τοποθετήσεις στελεχών ακόμα και από την ηγεσία ωστόσο κατάφεραν να βγάλουν στην επιφάνεια τη μεγάλη ρήξη που επικρατεί εντός της ΕΔΕΚ, καθώς έκαναν λόγο για επιβολή πειθαρχικών μέτρων σε στελέχη που λειτούργησαν «εχθρικά» κατά την προεκλογική περίοδο με άλλους να φωτογραφίζουν και άλλους να κατονομάζουν ξεκάθαρα τον τέως Πρόεδρο του κόμματος Γιαννάκη Ομήρου και τον Βουλευτή Λεμεσού Νίκο Νικολαίδη.

Παραπομπή σε πειθαρχικό;

Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά την παγκύπρια συνδιάσκεψη, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου έκανε λόγο για την ανάγκη λήψης πειθαρχικών μέτρων σε στελέχη που λειτούργησαν εχθρικά φωτογραφίζοντας τους Γιαννάκη Ομήρου και Νίκο Νικολαϊδη, ενώ ο γ.γ του κόμματος Χρυσός Τουλούπης σημείωσε ότι το 6,18% που έλαβε η ΕΔΕΚ στις εκλογές ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε από ιδρύσεώς της σημειώνοντας ότι μέλη του Πολιτικού Γραφείου και των Επαρχιακών Επιτροπών δεν είχαν καμία ουσιαστική συνεισφορά στον προεκλογικό αγώνα.

Αντίθετα, όπως σημείωσε, πρωτοκλασάτα στελέχη με ενέργειες και δηλώσεις τους υπεσκαψαν την όλη προσπάθεια του Κινήματος.

Καμία απόφαση λέει ο Σιζόπουλος

Κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει απόφαση για πειθαρχικά μέτρα εναντίον οποιουδήποτε. Απαντώντας για το αν έγινε εισήγηση για παραπομπή στελεχών στο Πειθαρχικό επεσήμανε ότι ήταν προτάσεις που κατατέθηκαν από παρευρισκόμενα μέλη του κόμματος.

«Αν οποιοδήποτε μέλος του κόμματος θέλει να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες αυτές οφείλει να προχωρήσει όπως προνοεί το καταστατικό» σημείωσε. Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει αν συμμερίζεται τις απόψεις που τέθηκαν σημειώνοντας ότι επαφίεται στα μέλη να αποφασίσουν πως θα λειτουργήσουν.

Με βάση τις θέσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ καταδεικνύεται πως αν κάποιο στέλεχος θεωρεί πως στελέχη λειτούργησαν υποβολιμαία, θα πρέπει να καταθέσουν τη θέση τους επίσημα στην Επιτροπή που συστάθηκε και μελετά την επιβολή πειθαρχικών μέτρων και εκείνη με τη σειρά της θα ερευνήσει την υπόθεση.

Σε στάση αναμονής

Αν και το κόμμα δεν έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση επί του θέματος, το σίγουρο είναι πως οι τοποθετήσεις αυτές ενεργοποίησαν την εσωστρέφεια που ήδη υπάρχει έντονα εντός της ΕΔΕΚ.
Τόσο ο Γιαννάκης Ομήρου όσο και ο Νίκος Νικολαϊδης δεν έχουν τοποθετηθεί, με άτομα του περίγυρού τους να επισημαίνουν ότι οι ίδιοι αναμένουν να δουν το πώς θα κινηθεί τελικώς η ηγεσία και στη συνέχεια να τοποθετηθούν.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση