ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νεκροί και χάος στο Μόναχο (upd)

Εικόνες πανικού από την επίθεση δραστών σε εμπορικό κέντρο της πόλης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Λίγο μετά τις οχτώ το βράδυ, κυκλοφόρησε αστραπιαία η πληροφορία πως υπήρχαν πολλαπλοί πυροβολισμοί στην πόλη του Μονάχου, σε εμπορικό κέντρο της πόλης και σε ώρα αιχμής, δίπλα από το Ολυμπιακό πάρκο.

Από τις πρώτες στιγμές γινόταν λόγος για πολλά θύματα, κάτι που άρχισε να επιβεβαιώνεται καθώς ο αριθμός αυξανόταν όσο περνούσε η ώρα, ενώ γινόταν λόγο για έναν δράστη. Στη συνέχεια, και ενώ οι πληροφορίες διαδέχονταν η μια την άλλη, οι δράστες διεφάνη ότι ήταν τρεις και ότι υπήρχαν τουλάχιστον τρία διαφορετικά επεισόδια.

Η αστυνομία καλούσε τον κόσμο να παραμείνει όπου και να βρισκόταν, εφόσον δεν γνώριζε που βρίσκονταν οι δράστες και πόσοι τελικά είναι. Παράλληλα, η μια ανακοίνωση ακολουθούσε την άλλη μέσα στα κοινωνικά δίκτυα από την Αστυνομία του Μονάχου, για τα θύματα, τους δράστες και την εν γένει εικόνα όπως διαμορφωνόταν.

Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έξι νεκρούς την ίδια ώρα.

Ήδη την πρώτη μισή ώρα μετά τις πληροφορίες για πυροβολισμούς, ως τεράστια χαρακτηριζόταν η δύναμη της Αστυνομίας που επιχειρούσε στην περιοχή. Ακολούθησε εκκένωση του κτιρίου, ενώ στο Twiiterκαι στο Facebook, τα βίντεο και οι εικόνες που έβγαιναν έδειχναν ξεκάθαρα τον πανικό που επικράτησε ανάμεσα στους χιλιάδες επισκέπτες του εμπορικού κέντρου.

Η επιβεβαίωση της δεύτερης επίθεσης

Λίγο μετά τις 9 ώρα Κύπρου, επιβεβαιώθηκε από την Αστυνομία του Μονάχου και η δεύτερη επιχείρηση στο κέντρο του Μονάχου αυτή τη φορά, αν και τις πρώτες ώρες δεν επιβεβαιωνόταν.

Οι Αρχές την ίδια ώρα, έκαναν λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ λίγο πριν τις δέκα το βράδυ ώρα Κύπρου έγινε γνωστό πως αυτοκτόνησε ένας από τους δράστες του χτυπήματος, όπως μετέδωσε η Bild.

Παράλληλα, η Αστυνομία άλλαξε τη ρητορική της και έκανε λόγο για άμεση τρομοκρατική απειλή στο Μόναχο, τονίζοντας την πληροφορία πως για την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν μακρύκανα όπλα.

Χωρίς στοιχεία για ισλαμική τρομοκρατία

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας του Μονάχου, σε δηλώσεις του για το χτύπημα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία διασύνδεσης με την ισλαμική τρομοκρατία.

Την ίδια ώρα έβγαιναν στη δημοσιότητα πληροφορίες ότι ένας από τους δράστες φώναζε πως είναι Γερμανός, ενώ είχε προηγηθεί και η πληροφορία ότι έβριζε σε άπταιστα γερμανικά. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας ΧορστΖεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση για τη διαχείριση της κρίσης» της τοπικής κυβέρνησης.

Στις 11 τη νύχτα ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί η εκκένωση του εμπορικού κέντρου, ενώ και η Αστυνομία δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω. Το CNNστις 11 το βράδυ ώρα Κύπρου μετέδωσε πως οι νεκροί από το χτύπημα φτάνουν στους 9. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τελευταία σωρός φαίνεται να ανήκει σε έναν από τους δράστες. 

Διεθνής καταδίκη

Από την πρώτη στιγμή, οι ΗΠΑ καταρχήν μέσω του ΜπαράκΟμπάμα καταδίκασαν τα όσα έγιναν στο Μόναχο, ενώ με τη σειρά τους το ίδιο έκαναν και οι Βρυξέλλες αλλά και ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση