ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Υπό εξέταση η απόδοση κρατικών φορολογικών εσόδων στους Δήμους

Είναι μια επιλογή για την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, ανέφερε

ΚΥΠΕ

Την απόδοση των κρατικών εσόδων από τα μεταβιβαστικά τέλη στους Δήμους, εφόσον είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, ως μια επιλογή για την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, η οποία εξετάζει το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο φόρος αυτός ανερχόταν το 2015 στα €56 εκατ, που ήταν η χειρότερη χρονιά για τον τομέα των ακινήτων, αλλά τα έσοδα αναμένονται να είναι αυξημένα και αναμένεται -παρά τη μείωση των τελών κατά 50% σε μόνιμη βάση - να φτάσουν στα επίπεδα της κυβερνητικής χορηγίας προς τους Δήμους. Τα έσοδα από τα μεταβιβαστικά θα δίνονται έναντι της κρατικής χορηγίας.

«Θα μπορούσε να ήταν μια επιλογή αυτή η φορολογία να αποδοθεί ως φορολογία των Δήμων ως δικό τους έσοδο», είπε και πρόσθεσε: «Από τη σκοπιά του ΥΠΟΙΚ δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι εφικτό, δεν υπάρχει ούτε δημοσιονομική επίπτωση και εξυπηρετείται ο στόχος της εξασφάλισης της οικονομικής αυτονομίας των Δήμων και ένα τέτοιο φόρο θα τον αποδώσουμε στους δήμους», είπε.

Ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ταυτόχρονα πως η είσπραξη των τελών αυτών θα παραμείνει στο κράτος, έναντι μιας χρέωσης και στη συνέχεια θα αποδίδονται στους Δήμους και πρόσθεσε ότι η κατανομή των τελών αυτών θα γίνεται στη βάση των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ως επιλογές εξετάζονται και η απόδοση της φορολογίας των αδειών μηχανοκινήτων οχημάτων με έσοδα της €30 εκατ, ή τα δικαιώματα εγγραφής εταιρειών με έσοδα €75 εκατ. Τόνισε όμως ότι οι φορολογίες αυτές «δεν έχουν την καθαρότητα που έχουν τα μεταβιβαστικά τέλη».

Η πρόταση για απόδοση των μεταβιβαστικών τελών, είπε, «συνάδει και και είναι κοντά στο ποσό που αποδίδεται ως κυβερνητική χορηγία η οποία θα αφαιρεθεί».

Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι πρόκειται για επιλογές και όχι μελετημένες και οριστικές προτάσεις.

Να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ακόμη ότι στόχος της μεταρρύθμισης και της μείωσης των Δήμων και τη συνένωση υπηρεσιών είναι να αυξηθεί η η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων από τις Τοπικές Αρχές και να ενισχυθεί η διοχέτευση πόρων σε αναπτυξιακά έργα.

«Αυτός είναι ο στόχος σίγουρα δεν θα είχε νόημα μια μεταρρύθμιση που θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, που θα αύξανε αντί να μείωνε το κόστος της λειτουργίας των δήμων», συμπλήρωσε.

Ανάληψη χρεών τοπικών αρχών

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το ΥΠΟΙΚ είναι έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο το κράτος να αναλάβει χρέη των τοπικών αρχών, υπό τη προϋπόθεση ότι υπάρξει μια καθαρή εικόνα για τη μεταρρύθμιση.

«Θέλω να αφήσω μια ανοικτή προοπτική εξέτασης, όταν ξεκαθαρίσει η μεταρρύθμιση», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το θέμα της ανάληψης των δανείων από το κράτος θα εξαρτηθεί από το ποιοι Δήμοι θα συνενωθούν.

«Μπορεί στα πλαίσια αυτά να υπάρξει ελάφρυνση. Αφήνω ανοικτή την προοπτική. Είναι κάτι που μπορούμε να δούμε περαιτέρω», πρόσθεσε.

Τα οικονομικά των Δήμων

Παρουσιάζοντας ενώπιον της Επιτροπής την οικονομική κατάσταση των Δήμων, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως με βάση τα στοιχεία του 2015, οι δαπάνες και έσοδα των Δήμων ήταν ισοσκελισμένες στα €226 εκατ.

Όπως είπε, ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσό και συγκεκριμένα το 54% των δαπανών, ήτοι €122 εκατ, κατανέμεται σε μισθούς και συντάξεις και άλλα €60 εκατ σε άλλα λειτουργικά έξοδα

Η βασική κυβερνητική χορηγία ανέρχεται €77 εκατ τόσο και παραμένει η ίδια για την περίοδο 2014 – 2017.

Πρόσθετα, δίνονται στους Δήμους άλλα €10 εκατ ετησίως σε διάφορες μεταφορές από την κεντρική κυβέρνηση, που περιλαμβάνουν ζητήματα όπως τον φωτισμό και τις πολεοδομικές άδειες, ενώ οι Δήμοι εισπράττουν άλλο ένα ποσό της τάξης των €10 εκατ από τα πρόστιμα που επιβάλλει η Αστυνομία.

ΟΙ Δήμοι θα λάβουν ένα ποσό κοντά στα €100 εκατ για τα επόμενα δύο χρόνια που αφορά στα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για αναπτυξιακά έργα

Όσον αφορά στα χρέη των Δήμων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ανέρχονταν στα €305 εκατ το 2015, εξαιρουμένων τα χρέη ύψους €128 εκατ προς την αυστριακή τράπεζα FKW, τα οποία ανέλαβε το κράτος.

Ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των Δήμων

Η Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα τόσο των Δήμων όσο και των επαρχιακών συμπλεγμάτων που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης.

Η Ελένη Μαύρου διερωτήθηκε τι θα γίνει σε περίπτωση συνένωσης ενός Δήμου ο οποίος τηρεί τις υποχρεώσεις του με ένα άλλο που έχει χρέη και ήγειρε θέμα για τις οφειλές των Δήμων σε κρατικές υπηρεσίες. Ρώτησε ακόμη αν Υπουργείο Εσωτερικών και ΥΠΟΙΚ έχουν καταρτίσει μια συγκεκριμένα διαδικασία που θα βοηθούσε την Βουλή να λάβει τις αποφάσεις της.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε ανησυχίες για την υλοποίηση του οδικού χάρτη για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ο οποίος προνοεί την έναρξη της συνένωσης των υπηρεσιών σε Δήμους και Κοινότητες τον Ιούνιο του 2017, εφόσον εγκριθούν οι μεταρρυθμιστικές υπηρεσίες. «Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται με μια απόφαση. Θα πρέπει να εξεταστούν όλα», είπε.

Εξάλλου, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Παύλος Μυλωνάς, είπε πως δεν υπάρχει μελέτη και προγραμματισμός για την όλη μεταρρύθμιση και ειδικότερα για το ποιοι Δήμοι θα συμπλεγματοποιηθούν και το κόστος.
«Ουσιαστικά πάμε με βάρκα την ελπίδα ξανά ως φωτοβολίδα η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση της όλης διαδικασίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση