ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

250.000 άμαχοι εγκλωβισμένοι στο Χαλέπι

Δεν έγινε δυνατό ούτε χθες να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ

Kathimerini.gr

Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, χθες, ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ και η ρωσική αεροπορία που τον υποστηρίζει σταμάτησαν επί 11 ώρες τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, στο πλαίσιο της μονομερούς «ανθρωπιστικής ανακωχής» που έχουν εξαγγείλει. Oι κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν έξι διαδρόμους, ώστε να αποχωρήσουν με ασφάλεια από το πολιορκημένο ανατολικό Χαλέπι όσοι εκ των κατοίκων του το επιθυμούσαν και όσοι εκ των αντικαθεστωτικών ανταρτών δέχονταν να καταθέσουν τα όπλα.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έγινε δυνατό ούτε χθες να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ στο ελεγχόμενο από τους αντικαθεστωτικούς ανατολικό Χαλέπι, όπου εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι περί τις 250.000 άμαχοι.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Γενς Λάερκε επικαλέσθηκε την έλλειψη επαρκών εγγυήσεων ασφαλείας, κάτι που απέρριψε, ως προσχηματική δικαιολογία, ο πρέσβης της Συρίας στη Γενεύη Χουσάμ Ααλά. Οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν στο Χαλέπι τις νυχτερινές ώρες, μετά την εκπνοή της ενδεκάωρης ανακωχής, αλλά η έντασή τους ήταν αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, ο αρμόδιος αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού Ζεΐντ Ράαντ έκανε λόγο για «εγκλήματα πολέμου» στο Χαλέπι και κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να παραπέμψουν το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, ο κ. Ράαντ δήλωσε ότι «οι κυβερνητικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους» είναι υπεύθυνες για τα περισσότερα θύματα, αν και αναγνώρισε ότι και «οργανώσεις της ένοπλης αντιπολίτευσης» εξακολουθούν να εκτοξεύουν όλμους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Χθες, το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» και η αρμάδα του έπλεαν στα ανοιχτά των αγγλικών ακτών με κατεύθυνση τις συριακές ακτές.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να πάρει μέρος η ρωσική αρμάδα στην πολιορκία του Χαλεπίου, ενώ το βρετανικό Ναυτικό παρακολουθούσε διακριτικά τις κινήσεις της ρωσικής αρμάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση