ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Δεν μπορώ να προκαταλάβω το αποτέλεσμα της Γενεύης

Καθορίζουμε προτάσεις πάντα σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού “βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα πραγματικά κομβικό σημείο, σε ένα κρίσιμο σημείο”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στο γεύμα της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “σε μερικές εβδομάδες, στην Ελβετία, θα βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι με την τουρκική ηγεσία και για πρώτη φορά έχοντας ανά χείρας τον χάρτη για τη ρύθμιση του Εδαφικού, θα οδηγηθούμε σε μια πολυμερή διάσκεψη”.

Σημείωσε πως ο θεωρεί “αυτή τη διάσκεψη, μία πραγματική ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, μια ευκαιρία για την οποία δώσαμε για χρόνια μάχες σε όλα τα επίπεδα, προσπαθώντας να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

“Αυτό θα γίνει πράξη τον Γενάρη και η τουρκική ηγεσία θα είναι εκεί υποχρεωμένη να καταθέσει την άποψη της για την επίλυση του μεγάλου ζητήματος της ασφάλειας στον τόπο μας”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι “είμαστε καλά προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο , κυρίως όμως είμαστε προετοιμασμένοι να υποδεχτούμε μία δημιουργική πρόταση που θα μας επιτρέπει να εισέλθουμε σε μία ουσιαστική διαπραγμάτευση που θα συμβάλει καθοριστικά ώστε να ολοκληρώσουμε τη δέσμη προνοιών της λύσης που διαπραγματευόμαστε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, από τον Μάιο του 2015”.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε σε επαφή με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών διότι επιθυμούμε τη συμβολή τους στη διεθνή διάσκεψη”.

Πρόσθεσε ότι “πέραν της ενημέρωσης που έτυχαν κάποιοι των ηγετών θα ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 15 Δεκεμβρίου κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Τόνισε πως “θεωρούμε ως εκ των ων ουκ άνευ την παρουσία της Κύπρου στη διάσκεψη, ενώ συντονιζόμαστε σε σχεδόν καθημερινό επίπεδο με την Ελλάδα και καθορίζουμε μαζί τις προτάσεις μας που αφορούν τα ζωτικά θέματα της ασφάλειας”.

“Δεν μπορώ βεβαίως να προκαταλάβω το αποτέλεσμα” είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προσθέσει “πως η προετοιμασία που έχουμε κάνει και κυρίως η στήριξη που έχουμε διασφαλίσει σε διεθνές επίπεδο, είναι ένα στιβαρό εχέγγυο πως θα είμαστε εκεί με σοβαρότητα, αλλά και αποτελεσματικό λόγο”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση