ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίθεση Αβέρωφ προς Ενδιάμεσο: Μαθήματα εθνικοφροσύνης να κάνουν αλλού

Λάβρος κατά των επιθέσεων ΔΗΣΥ από Ενδιάμεσο για ρήξη με ελληνική κυβέρνηση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σκληρή επίθεση εναντίον του ενδιάμεσου χώρου εξαπέλυσε από το βήμα του ανωτάτου συνεδρίου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Μιλώντας για τις εξελίξεις στο κυπριακό και για τα αποτελέσματα της Γενεύης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν παρέλειψε να απαντήσει αιχμηρά προς τον Ενδιάμεσο, ο οποίος κατηγορεί ΔΗΣΥ και κυβέρνηση για υπονόμευση της ελληνικής κυβέρνησης και δη του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. «Ξέχασαν που έκαιγαν ελληνικές σημαίες. Μαθήματα εθνικοφροσύνης και ελληνικών αρχών να τα κάνουν αλλού, όχι σε μας του ΔΗΣΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μετά και από το επεισόδιο που φέρεται να υπήρξε μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και των Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού, το οποίο αναπαρήγαγε ο χώρος του ενδιάμεσου και ιδιαίτερα το ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θέλησε να βάλει μία τελεία από το βήμα του συνεδρίου. Σημειώνοντας πως γίνεται μία τεράστια προσπάθεια να διχαστούν οι Έλληνες της Κύπρου αλλά και γενικότερα οι Έλληνες, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε ότι κάποιοι με τις συμπεριφορές τους επιχειρούν τη διατάραξη των σχέσεων Αθηνών Λευκωσίας.

«Προσπαθούν να μας κάνουν μαθήματα εθνικοφροσύνης και πατριωτισμού.Την ίδια στιγμή μάλιστα, που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δήλωσε προχθές κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο ότι «ποτέ στο παρελθόν Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα ήταν τόσο ενωμένες», τονίζοντας ότι «υπάρχει ένα κλίμα εξαιρετικό»» σημείωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ξέχασαν που υπέστελλαν και έκαιγαν ελληνικές σημαίες

«Προσποιούνται ότι ξέχασαν, ότι την εθνικοφροσύνη στην Κύπρο αυτοί την καταδίωξαν. Από αυτούς ήταν κατατρεγμένη. Και είναι ο Γλαύκος Κληρίδης που με την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού προστάτευσε και την εθνικοφροσύνη στην Κύπρο, αλλά και την ιδέα της Ελλάδας. Προσποιούνται ότι ξέχασαν την εποχή που υπέστελλαν και έκαιγαν τις ελληνικές σημαίες και λοιδορούσαν κάθε τι το ελληνικό» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως ξέχασαν ότι πριν από λίγους μήνες διαδήλωναν κατά της Ελλάδας έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τις ελληνικές ιδέες και αρχές του ΔΗΣΥ από το βήμα. «Δεν ξεχνάμε τις μάχες που δώσαμε για να υπάρχει η Ελληνική ιδέα και ο Ελληνισμός στην Κύπρο. Δεν ξεχνάμε τις θυσίες και τις προσπάθειές μας για να κρατήσουμε το μέτωπο Αθηνών – Λευκωσίας αρραγές και ενωμένο. Δεν ξεχνάμε ότι σε όλες τις κρίσιμες φάσεις της ιστορίας ήμασταν εκεί έτοιμοι να αναλάβουμε την εθνική ευθύνη. Είτε αυτή ήταν το 1974, όταν ο Γλαύκος Κληρίδης παρέλαβε χάος και εθνικό διχασμό και παρέδωσε κράτος, με τον Ελληνισμό ενωμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε πως από την αρχή της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, ΔΗΣΥ και Προεδρικό συμπεριφέρθηκαν εθνικά υπεύθυνα ακόμη και μετά το 2013 «όταν οι ηγεσίες του ενδιάμεσου καθημερινά και επί τρία χρόνια, το μόνο που έκαναν ήταν να κατηγορούν το εθνικό κέντρο» σημείωσε προσθέτοντας: «ένα έχω να πω σε όσους θυμήθηκαν σήμερα την εθνικοφροσύνη: Μαθήματα εθνικοφροσύνης αλλού! Όχι σε εμάς!Όχι στα παιδιά όσων θυσιάστηκαν για να κρατήσουν το εθνικό φρόνημα ζωντανό σε αυτό τον τόπο».

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου επέλεξε να στείλει μήνυμα και προς τους συναγερμικούς, είτε τη βάση είτε τα στελέχη που εκφράζουν ανησυχίες ότι ο ΔΗΣΥ δεν θυμίζει σε τίποτα τις αρχές και τις ιδέες που είχε επί Γλαύκου Κληρίδη. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, χρησιμοποιώντας το κείμενο που εγκρίθηκε από το ιδρυτικό συνέδριο του ΔΗΣΥ το 1976, όπως το άρθρο της εξωτερικής πολιτικής του κυπριακού προβλήματος επέλεξε να καταδείξει πως οι αρχές του ΔΗΣΥ μένουν αναλλοίωτες.

Κατάργηση των εγγυήσεων του 60

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξήρε το αποτέλεσμα της Γενεύης καθώς όπως ανέφερε στη διάσκεψη «μπήκαμε στην συζήτηση της διεθνούς πτυχής του κυπριακού» Στην κρίσιμη μάχη επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου «για να απαλλαγούμε από το σύστημα εγγυήσεων που κουβαλούμε από το 1960. Και που τόσα κακά έγιναν στην Κύπρο με την επίκλησή του».

Σημειώνοντας πως στην Γενεύη κατατέθηκαν χάρτες, για να ξεκινήσει η συζήτηση του εδαφικού, επεσήμανε ότι «είμαστε σε μια διαδικασία που μπορεί να φέρει το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Με την Τουρκία επιτέλους στο τραπέζι, αγωνιζόμαστε για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας από την κατοχή».

«Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα. Οι προθέσεις της Τουρκίας δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Μπορούμε όμως να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για τη δική μας θέληση και αποφασιστικότητα. Ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να φτάσουμε στην ευλογημένη ώρα της επανένωσης του τόπου μας. Και αν δεν το πετύχουμε να είναι σε όλο τον κόσμο σαφές ότι την ευθύνη θα φέρει ακέραια η Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δίπλα στον Πρόεδρο

Ο συναγερμικός πρόεδρος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανάγκη για εθνική ενότητα και την πλήρη στήριξη προς το έργο του Νίκου Αναστασιάδη. « Και σήμερα, απ’ αυτό εδώ το συνέδριο, στέλνουμε ξεκάθαρο το προσκλητήριο σε όλους, να συστρατευθούμε για την Κύπρο μας.Να αφήσουμε στην άκρη τα μικρά και να παλέψουμε μαζί για την απελευθέρωση της πατρίδας μας! Στέλνουμε όμως και βροντερό το μήνυμα στήριξης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Νίκο Αναστασιάδη είμαστε στο πλευρό σου! Η εκπλήρωση του εθνικού μας πεπρωμένου είναι η μεγαλύτερη αποστολή που θα μπορούσες να έχεις! Και αυτή την εθνική προσπάθεια δεν θα αφήσουμε κανένα να την υπονομεύσει! Δίπλα σου, για να έρθει η ξαστεριά σ’ αυτό τον τόπο!» κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

 

 

ο

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση