ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απόσυρση των στρατευμάτων μέσω Τουρκίας ζητούν οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Habertürk», οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ζητήσουν από την Άγκυρα τη χρήση των τουρκικών εδαφών για να διευκολυνθεί η απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το «Habertürk», ο αρχηγός του Μικτού Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν, μεταβαίνει αύριο Παρασκευή στην Τουρκία για να θέσει στην κυβέρνηση Ερντογάν το παραπάνω αίτημα.

Στην Άγκυρα, ο Αμερικανός επιτελάρχης θα συναντηθεί με τον νέο αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Ισίκ Κοσάνερ, και με διάφορους Τούρκους αξιωματούχους.

Εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Τουρκία ζητούν οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο, ο Αμερικανός επιτελάρχης θα θέσει υπόψη της τουρκικής πλευράς και ένα δεύτερο αίτημα. Η Ουάσινγκτον θα ζητήσει από την Άγκυρα να επιτρέψει την εγκατάσταση αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στα τουρκικά εδάφη.

Μεγάλος πονοκέφαλος στο AKP

Οι Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν ότι στο παρελθόν η κυβέρνηση του AKP είχε αρνηθεί στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέων αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων με τη λογική ότι τα συγκεκριμένα συστήματα ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν κατά του Ιράν.

Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του AKP υποστηρίζει τη σύσφιξη των σχέσεων με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και αποφεύγει πρωτοβουλίες που μπορούν να επισκιάσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Επομένως, το νέο αμερικανικό αίτημα είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους κυβερνητικούς κύκλους της Άγκυρας.

www.kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση