ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Από τον Χατζηχάρο στον άγνωστο Χ

Αναδρομή στις αναμετρήσεις για την ανάδειξη του προέδρου του Νομοθετικού Σώματος από το 1960 μέχρι το 2006

«Κατά την πρώτην συνεδρίασιν της πρώτης τακτικής συνόδου της περιόδου της Βουλής την έδραν του Προέδρου καταλαμβάνει ο πρεσβύτερος των παρόντων Βουλευτών μέχρι της εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής». Αυτό προβλέπει το άρθρο 4 της Βουλής των Αντιπροσώπων και ως εκ τούτου της συνεδρίασης της προσεχούς Πέμπτης θα προεδρεύσει ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ως ο πρεσβύτερος των μελών της νέας Βουλής, της δέκατης από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου 1960. Προήδρευσε ο πρεσβύτερος από τους Έλληνες βουλευτές, Χαρίδημος Χατζηχάρος με αντιπρόεδρο τον πρεσβύτερο από τους Τούρκους βουλευτές, Νιαζί Μανιέρα.  Στις πρώτες εκλογές Πρόεδρος της Βουλής, εξελέγη ο Γλαύκος Κληρίδης. Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για το δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Δημοκρατίας. Αν και οι βουλευτικές εκλογές είναι προκαθορισμένες από το Σύνταγμα να διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, εντούτοις, το 1965 δεν διεξήχθη εκλογική αναμέτρηση, λόγω των διακοινοτικών ταραχών. Έτσι μετά τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές της νεοσυσταθείσας τότε Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 5 Ιουλίου το 1970, η Βουλή στην πρώτη της συνεδρία, στις 16 Ιουλίου, επανεξέλεξε τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος συγκέντρωσε 27 ψήφους υπέρ, έναντι του ανθυποψηφίου του, Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος εξασφάλισε δύο ψήφους υπέρ. Υπήρξαν έξι αποχές.

Ο Γλαύκος Κληρίδης αποχώρησε από την Προεδρία της Βουλής το 1976 και τον διαδέχθηκε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1976, 15 μόλις ημέρες μετά τις τρίτες βουλευτικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Βουλή στη συνεδρία της ολομέλειας εξέλεξε τον Σπύρο Κυπριανού, ιδρυτή του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την Προεδρία της Βουλής.

Με τον θάνατο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στις 3 Αυγούστου 1977, ο Σπύρος Κυπριανού, ανέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Αλέκος Μιχαηλίδης τον διαδέχθηκε στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 24 Μαΐου 1981, η Βουλή η οποία συνήλθε στις 4 Ιουνίου, επέλεξε τον Γεώργιο Λαδά του Δημοκρατικού Κόμματος, ως Πρόεδρο του Σώματος, ο οποίος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.

Η θητεία της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πενταετία 1985-1991 παρουσίασε την πλέον αμφίρροπη αναμέτρηση, αφού κατά τη συνεδρία της Βουλής στις 12 Δεκεμβρίου 1985, προτάθηκαν συνολικά τέσσερις υποψήφιοι για το δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας: Γλαύκος Κληρίδης, Γεώργιος Λαδάς, Εζεκίας Παπαϊωάννου και ο Βάσος Λυσσαρίδης. Ο τελευταίος εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής στην τρίτη ψηφοφορία.

Πέντε χρόνια μετά και συγκεκριμένα στην ολομέλεια της 30ης Μαΐου 1991 μερικές ημέρες μετά τη διεξαγωγή των έκτων βουλευτικών εκλογών, υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες του Αλέξη Γαλανού του Δημοκρατικού Κόμματος και του Βάσου Λυσσαρίδη της ΕΔΕΚ. Εξελέγη ο Αλέξης Γαλανός με την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος, του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Κόμματος των Φιλελευθέρων που ίδρυσε ο Νίκος Ρολάνδης. Ο Αλέξης Γαλανός εξασφάλισε 31 ψήφους υπέρ, ενώ ο ανθυποψήφιός του, Βάσος Λυσσαρίδης συγκέντρωσε 25.

Ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, προτάθηκε ως υποψήφιος και για την Προεδρία της Βουλής κατά τη συνεδρία του Σώματος στις 6 Ιουνίου 1996, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαΐου. Ανθυποψήφιός του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού. Τελικά Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Σπύρος Κυπριανού, αφού με την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Συναγερμού εξασφάλισε 30 ψήφους σε αντίθεση με τον Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος με τη στήριξη του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών του Γιώργου Βασιλείου εξασφάλισε μόνο 26 ψήφους υπέρ. Τον διαδέχθηκε στις 7 Ιουνίου 2001 ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, αφού εξασφάλισε στην πρώτη ψηφοφορία 33 ψήφους, έναντι 19 του ανθυποψηφίού του, Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη. Τέσσερις βουλευτές τήρησαν αποχή.

Υπέρ του κ. Χριστόφια ψήφισαν οι 20 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι εννέα βουλευτές του ΔΗΚΟ και οι τέσσερις βουλευτές του ΚΙΣΟΣ (ΕΔΕΚ). Ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίχθηκε από τους 19 βουλευτές του κόμματός του. Αποχή τήρησαν οι βουλευτές των τεσσάρων μικρότερων κομμάτων και συγκεκριμένα των ΝΕΟ, των ΕΔΗ, του ΑΔΗΚ και των Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών.

Την 1η Ιουνίου 2006 ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επανεξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία για δεύτερη συνεχή θητεία στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής με τις 35 ψήφους των βουλευτών του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ της ΕΔΕΚ και του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων. Εναντίον ψήφισαν οι 18 βουλευτές του ΔΗΣΥ και οι 3 του Ευρωπαϊκού Κόμματος. Υποψηφιότητες για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής υπέβαλαν επίσης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης.

Με την ανάδειξη του κ. Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το αξίωμα του προέδρου της Βουλής κατέλαβε ο κ. Μάριος Καρογιάν για το υπόλοιπο της θητείας. Στην ψηφοφορία που έγινε στις 6 Μαρτίου 2008, ο κ. Καρογιάν έλαβε 36 ψήφους υπέρ, καμία εναντίον, ενώ υπήρξαν και 15 αποχές. Έλαβε ψήφους από τους παρόντες βουλευτές όλων των κομμάτων (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων), πλην εκείνων του ΔΗΣΥ, οι οποίοι τήρησαν αποχή.

www.kathimerini.com.cy

NEWSROOM

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ