ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμφισβήτηση πορίσματος, η 1η γραμμή άμυνας του ΑΚΕΛ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε Προεδρικό και ΑΚΕΛ, μετά από το πόρισμα καταπέλτη του Π. Πολυβίου

Πρώτη γραμμή άμυνας Προεδρικού και ΑΚΕΛ είναι η αμφισβήτηση των συμπερασμάτων της Ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής για τις προσωπικές ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια, όπως άφησε να νοηθεί κομματικός αξιωματούχος του ΑΚΕΛ στην «Κ», ενώ αυτό διαφάνηκε και από τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις ΑΚΕΛικών στελεχών.

Την ίδια ώρα στο Προεδρικό υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων ενώ κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για σύγκληση, αργότερα σήμερα, εκτάκτως του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι αποφάσεις τελικά θα λάβει ενώ υπενθυμίζεται πως στις 24 Ιουλίου 2011, ο γγ του ΑΚΕΛ με συνέντευξη του στην «Κ» δήλωνε πως αν το πόρισμα αποδίδει ευθύνες στον Πρόεδρο Χριστόφιας, ο δεύτερος θα παραιτηθεί.

Ως πρώτη γραμμή άμυνας για ΑΚΕΛ και Προεδρικό είναι αμφισβήτηση των συμπερασμάτων του κ. Πολυβίου ως προς τις προσωπικές ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια. Όπως δήλωσαν σε τηλεοπτικό πάνελ τόσο ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαίδης όσο και ο Βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου, δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι στοιχειοθετούνται και τεκμηριώνονται τα συμπεράσματα του κ. Πολυβίου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει και προσωπική ευθύνη.

Τούτο σημείωσε και ΑΚΕΛικό στέλεχος στην «Κ» ενώ το ίδιο πρόσωπο άφησε να νοηθεί πως αυτή η γραμμή αμφισβήτησης δηλαδή των συμπερασμάτων, πρόκειται για μια πρώτη αντίδραση.

Άγνωστο παραμένει κατά πόσο οι τελικές αποφάσεις ΑΚΕΛ και Προεδρικού θα  κινούνται στο ίδιο μοτίβο, να αμφισβητηθούν δηλαδή τα συμπεράσματα της Ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής ή αν τελικά ο Πρόεδρος Χριστόφια αποφασίσει να αποδεχτεί το πόρισμα και παραιτηθεί αναλαμβάνοντας έτσι τις ευθύνες που του καταλογίζονται.

Πάντως κομματικοί κύκλοι της αντιπολίτευσης σημείωσαν πως αν τελικά ΑΚΕΛ και Προεδρικό επιλέξουν την αμφισβήτηση οι συνέπειες θα είναι ολέθριες τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Συνέντευξη Άντρου
Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν του ιδίου του Προέδρου, ο οποίος στο διάγγελμα του στις 14 Ιουλίου 2011, δήλωσε πως οι ευθύνες που θα προκύψουν από το πόρισμα θα αποδοθούν και θα αναληφθούν «μέχρι το ανώτατο επίπεδο» εννοώντας και τον εαυτό του, τις ίδιες και πιο προχωρημένες τοποθετήσεις επ’ αυτού έκανε και ο γγ του ΑΚΕΛ.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Άντρος Κυπριανού με συνέντευξη του στην «Κ» στις 24 Ιουλίου 2011 δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος και για παραίτηση αν αποδειχθεί από το πόρισμα ότι φέρει ευθύνες.

Ιδού το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης που παραχωρήθηκε στον Αρχισυντάκτη της «Κ», Γιάννη Αντωνίου:

- Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η πλήρης και αξιόπιστη διερεύνηση των συνθηκών της τραγωδίας;

- Αυτό μπορεί να γίνει πρωτίστως εάν τα πολιτικά πρόσωπα και τα κόμματα αναμένουν το πόρισμα. Αντί τούτου δυστυχώς έχουν ξεκινήσει να αμφισβητούν τη διαδικασία που έχει αποφασιστεί, τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί για τη διεξαγωγή των ερευνών, με αποτέλεσμα να επιτείνουν την καχυποψία μέσα στην κοινή γνώμη. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ορισμένοι φοβούνται ότι το πόρισμα θα καταδείξει την επιπολαιότητα με την οποία λειτούργησαν. Και θέλουν να προκαταλάβουν ότι το πόρισμα δεν θα είναι πειστικό. Αυτή την εντύπωση δίδουν. Εγώ δεν ξέρω τι θα καταδείξει το πόρισμα. Η δική μου θέση είναι ότι πρέπει να αφήσουμε απερίσπαστους τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας. Ο κ. Πολυβίου από ό,τι έχω ακούσει είναι ένας έγκριτος νομικός που έχει αποδείξει ότι λειτουργεί κατά τρόπο αντικειμενικό, ας τον αφήσουμε, λοιπόν, να ολοκληρώσει το έργο του και να τον κρίνουμε από αυτό. Εκείνο που εγώ μπορώ να διαβεβαίωσω τους πολίτες είναι ότι εκεί και όπου το πόρισμα θα απονείμει ευθύνες, εμείς θα επιμένουμε να επιμεριστούν. Έχουμε συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτό το ζήτημα.

- Και τι σας είπε;

- O Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν το πόρισμα του απονέμει σημαντικές ευθύνες, είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του, με ό,τι αυτό σημαίνει.

- Ενδεχομένως και με παραίτηση του ιδίου;

- Δεν αποκλείει τίποτε. Αλλά θα αναμένει το πόρισμα της έρευνας.

- Η θέση του ΑΚΕΛ σε μια τέτοια περίπτωση κ. Κυπριανού ποιά θα είναι;

- Nα υλοποιηθούν πλήρως τα ευρήματα του πορίσματος.

- Εννοώ από πολιτική πλευράς. Τι θα σημαίνει για το ΑΚΕΛ η παραίτηση στον τρίτo χρόνο της θητείας του ενός Προέδρου που εξέλεξε, υπό το βάρος ενός τέτοιου γεγονότος;

- Αυτό νομίζω αφήστε να το δούμε ανάλογα με το τι θα δείξει το πόρισμα. Αλλά το όποιο πολιτικό κόστος για το ΑΚΕΛ δεν θα μας αφήσει να αποκρύψουμε τις ενδεχόμενες όποιες ευθύνες. Ας περιμένουμε.

www.kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση