ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σιωπά η ΔΕΑ στις καταγγελίες της «Κ»

Περίεργη η σιωπή και των κομμάτων για το σκάνδαλο σε βάρος των αγνοουμένων

Θετικά απαντά στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για μία ακόμα φορά το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) σε ό,τι αφορά την ανανέωση του συμβολαίου συνεργασίας τους για το πρόγραμμα ταυτοποίησης σκελετικών δειγμάτων στο Δικανικό Εργαστήριο του ΙΝΓΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ινστιτούτο.

Στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής: «Το Διοικητικό Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) παρακολουθεί με αγωνία τα όσα συμβαίνουν και όσα ανακοινώνονται στον Τύπο αναφορικά με το Πρόγραμμα Ταυτοποίησης Αγνοουμένων και Πεσόντων. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ταυτοποίηση των λειψάνων, το συντομότερο δυνατό, μέσα από ορθές επιστημονικές πρακτικές και διαδικασίες. Το ΙΝΓΚ καταβάλλει τεράστιες και ειλικρινείς προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και προς τούτο, μέσα σε πνεύμα θετικότητας και αίσθηση ευθύνης, έχουμε σήμερα αποστείλει προς τη ΔΕΑ, διαμέσου του Κυβερνητικού Επιτρόπου τις τελικές μας τοποθετήσεις.

Το Ινστιτούτο επιθυμεί διακαώς, για ανθρωπιστικούς λόγους και το καλό όλων, να συνεχίσει να προσφέρει στο Πρόγραμμα Ταυτοποίησης Αγνοουμένων και Πεσόντων στο οποίο αφιλοκερδώς συνδράμει τα τελευταία 15 χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ουδεμία αντίδραση από τη ΔΕΑ
Σημειώνουμε ότι η «Κ» την Κυριακή με ολοσέλιδο δημοσίευμα κατάγγειλε, τη σκανδαλώδη συμπεριφορά της ΔΕΑ που οδήγησε σε τέλμα το πρόγραμμα εκταφών και ταυτοποιήσεων των αγνοουμένων λόγω κακών χειρισμών και μεθοδεύσεων και η οποία, ΔΕΑ, επιχειρεί πλέον να αποσπάσει την τράπεζα γενετικού υλικού από το ΙΝΓΚ και να στέλνει τα σκελετικά δείγμα των αγνοουμένων σε εργαστήριο του εξωτερικό. Μάλιστα προς τούτο το UNDP κάτω από το οποίο λειτουργεί το πρόγραμμα της ΔΕΑ, βγήκε ήδη σε διεθνείς προσφορές. Γι’ αυτό και έγινε προσπάθεια να επιρριφθούν ευθύνες στο ΙΝΓΚ για το γεγονός των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στη διαδικασία των ταυτοποιήσεων των λειψάνων και της απόδοσης τους στις οικογένειες. Το ΙΝΓΚ απάντησε θετικά στη ΔΕΑ για την ανανέωση του μεταξύ τους συμβολαίου σε τρεις περιπτώσεις από το περασμένο καλοκαίρι ωστόσο κάθε φορά η ΔΕΑ έθετε και νέους όρους. Μετά το τελευταίο δημοσίευμα της «Κ» την Κυριακή, το ΙΝΓΚ με την ανακοίνωση που δημοσιεύουμε σήμερα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις προθέσεις του για να συνεχιστεί το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων.

Παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες της «Κ» αφήνουν βαρύτατα εκτεθειμένη τη ΔΕΑ, αλλά και τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αντίδραση στο δημοσίευμα της «Κ».

Περίεργη όμως σιωπή τηρούν και τα πολιτικά κόμματα, λαμβανομένου υπόψη ότι το σκάνδαλο αποτελεί προσβολή έναντι των 2000 οικογενειών των αγνοουμένων και πεσόντων της Κυπριακής τραγωδίας και υπάρχει και ζήτημα διαχείρισης εκατομμυρίων δολαρίων για τη λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος.

www.kathimerini.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
> ΔΕΑ και Γιώργος Ιακώβου ''θάβουν'' τους αγνοούμενους

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση