ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ούτε σκέψη για μειωμένο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα

Ο Κίκης Καζαμίας δηλώνει ότι μείωση του ΦΠΑ στο 8% θα σήμαινε απώλεια εσόδων ύψους 50 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο.

Δεν αγγίζουν την κυβέρνηση ούτε οι ισχυρές πιέσεις της κοινωνίας, η οποία πληρώνει και θα πληρώνει για καιρό τα σπασμένα της καταστροφής στο Μαρί, ούτε και η απαίτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ήταν ξεκάθαρος στη δήλωσή του στην «Κ» ότι όχι μόνο δεν γίνονται σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ αλλά υπάρχει και σχετική αρνητική απόφαση, η οποία διαμηνύθηκε ήδη στη Βουλή. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν επιτρέπει στα κράτη-μέλη, σύμφωνα και με την απαντητική επιστολή που στάλθηκε λίαν προσφάτως στη Βουλή, να ζητήσουν μείωση του ποσοστού του ΦΠΑ έως και 5% στον τομέα της παροχής ηλεκτρισμού, νοουμένου ότι αυτό θα δικαιολογείται. Και φυσικά ένα αίτημα από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήταν λογικό να εγκριθεί, όταν οι τελευταίοι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ μέσα σε μία δεκαετία η τιμή της κιλοβατώρας έχει διπλασιαστεί.

Ο υπουργός ήταν όμως σαφής ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα». Κι ο λόγος η οικονομική στενότητα του κράτους. «Οι υπολογισμοί μας λένε πως για να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ από το 17% στο 8% θα σημαίνει απώλεια 50 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία», πρόσθεσε ο Κίκης Καζαμίας, ο οποίος δήλωσε όμως έτοιμος να δώσει λύσεις για να ελαφρύνει, τουλάχιστον από την ακρίβεια του ρεύματος, τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Συγκεκριμένα, όπως μας είπε, θα διατεθεί για το 2012 κονδύλι ύψους 20 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Σε ερώτησή μας εάν αυτό θα γίνει με εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια ο κ. υπουργός δήλωσε πως δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος που θα διατεθούν τα 20 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας πως γίνονται ακόμη ασκήσεις επί χάρτου.

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα θα συζητηθεί πάντως την ερχόμενη Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου κι όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λευτέρης Χριστοφόρου, «θα δούμε τις προθέσεις της κυβέρνησης και θα πράξουμε αναλόγως». Συζήτηση θα γίνει και για το ενδεχόμενο συμφωνίας με την ΑΗΚ ώστε να πειστεί να υιοθετήσει διαδικασία που να επιτρέπει ειδικούς διακανονισμούς με πελάτες της, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Είναι σημαντικό πάντως να αναφερθεί ότι η ΑΗΚ έχει ειδικό τιμολόγιο με μειωμένη ταρίφα για τους πολύτεκνους και τις δυσπραγούσες οικογένειες. Ουσιαστικά η κρατική ΑΗΚ χρεώνει τους καταναλωτές της με 1,34 σεντ την κιλοβατώρα για τις λεγόμενες «Υπηρεσίες Δημοσίας Ωφελείας», ένα ποσό το οποίο καλύπτει την επιχορήγηση στους λογαριασμούς των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι πριν από τον Σεπτέμβριο του 2012 δεν θα υπάρξει σοβαρή αιτία που να οδηγήσει σε μείωση ανά κιλοβατώρα, όπως μας ανέφερε κι ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ, Γιώργος Σιαμμάς, αναμένεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει, ενώ δικαιούται, σε αίτημα καθολικής μείωσης του ΦΠΑ στο ρεύμα, κάτι που θα ανακούφιζε, έστω ελαφρώς, τους πολίτες, θα προκαλέσει ακόμη περισσότερο την κοινωνία. Ήδη, την περασμένη βδομάδα διοργανώθηκαν ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΑΗΚ για τους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Ελάχιστες μειώσεις μετά τον Σεπτέμβριο
Εν τω μεταξύ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξακολουθεί να παραμένει η Κύπρος σε ό,τι αφορά στην επάρκεια ενέργειας αφού μόνο 906 κιλοβατώρες μπορούν να είναι διαθέσιμες. Οι ανάγκες θα αυξηθούν εκτιμά η ΡΑΕΚ μετά τον Μάιο και απ’ ό,τι φαίνεται χωρίς εξοικονόμηση δεν θα τη βγάλουμε καθαρή ούτε και φέτος. Παρότι θα λειτουργήσει και η μονάδα 5 στο Βασιλικό, τουλάχιστον οι δύο από τις τρεις γεννήτριές της, μέσα στο καλοκαίρι.

Για μείωση του ενεργειακού ισοζυγίου η ΑΗΚ προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, οι οποίες παράγουν με τις κινητές τους μονάδες 160 μεγαβάτ ρεύματος για τις ανάγκες της Κύπρου. Τα συμβόλαια επεκτάθηκαν για έξι μήνες, μέχρι δηλαδή τα τέλη Σεπτεμβρίου, και η ΑΗΚ κατάφερε να πάρει ελαφρώς καλύτερες τιμές. Εξάλλου, καλύτερες τιμές δόθηκαν και από την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού στα Κατεχόμενα με την οποία υπογράφηκε, επίσης, σχετική συμφωνία την εβδομάδα που πέρασε. Το κόστος των νέων συμφωνιών αναμένεται να μπει στους λογαριασμούς μας από τον Σεπτέμβριο και μετά οπότε λήγει το 6,96% της αύξησης που επιβλήθηκε αμέσως μετά το Μαρί. Υπενθυμίζουμε ότι το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής ένεκα της καταστροφής στο Βασιλικό ήταν 8,7% αλλά καταμερίστηκε απλώς σε περισσότερες δόσεις κι έγινε 6,96%, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό το ποσό το κόστος ενοικίασης των κινητών ηλεκτρογεννητριών. (Το κόστος αυτό το ανέλαβε η κυβέρνηση και είχε ζητήσει από το Ταμείο Αλληλεγγύης να το πληρώσει, κάτι που η Κομισιόν αρνήθηκε. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς θα το πληρώσουμε μέσα από τους προϋπολογισμούς και αυτό. Αναμένεται να φτάσει συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ). Η παράταση στο έκτακτο τέλος, ενδεχομένως ελαφρώς μειωμένο προς τα κάτω, θα είναι μάλλον για άλλους δέκα μήνες, μέχρι δηλαδή το καλοκαίρι του 2013. Η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί όταν λειτουργήσει πλήρως η μονάδα 5 αλλά και η 4 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η ΡΑΕΚ πάντως στέλνει το μήνυμα ότι μειώσεις στις τιμές του ρεύματος είναι δύσκολο να δούμε λόγω και της προβλεπόμενης αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Είναι για αυτό που ο κ. Σιαμμάς επιμένει στη λήψη άμεσων αποφάσεων για εξεύρεση τρόπων εισαγωγής υδρογονανθράκων για την ηλεκτροπαραγωγή μέχρι να καταστεί δυνατό να φτάσει με αγωγό το κυπριακό φυσικό αέριο. «Πρέπει να βρεθεί λύση ταχείας έλευσης του φυσικού αερίου. Ο μόνος τρόπος να μειώσουμε την τιμή του ρεύματος είναι να πάψουμε να είμαστε έρμαιο του πετρελαίου».

Αύξηση και του ενεργειακού τέλους
Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων η Βουλή των Αντιπροσώπων εκτιμάται ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο που αφορά στην αύξηση του ενεργειακού τέλους που περιλαμβάνεται και αυτό στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Φαίνεται ότι από τα 0,42 σεντ ανά κιλοβατώρα το τέλος θα φτάσει τα 0,50 σεντ αντί στα 0,65 σεντ που ζητούσε η κυβέρνηση. Η αύξηση επιβάλλεται για την επιχορήγηση του ρεύματος για τα μικρά και μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα αδειοδοτηθούν συνολικής ισχύος 82 μεγαβάτ.

www.kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση