ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

''Παραιτήθηκες'', ''δεν παραιτήθηκα''

Ακόμη ένα πολιτικό σήριαλ στο χρονικό της κυβέρνησης, αυτή το φορά χωρίς νόημα και ουσία πέραν της αμηχανίας που δημιουργεί.

Τηλεφωνικώς η υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου υπέβαλε προ ημερών την παραίτησή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη της απέστειλε επιστολή και σε αυστηρό ύφος της ανακοίνωσε ότι αποτελεί παρελθόν για την κυβέρνηση.

Αυτό συνάγεται από το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την κα Αντωνιάδου, με ημερομηνία 14 Μαρτίου 2012, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση, για να καταρρίψει εν μέσω πολιτικού αλαλουμ τους ισχυρισμούς της απερχόμενης υπουργού ότι ουδέποτε υπέβαλε την παραίτησή της και ότι ο Πρόεδρος παραπλανήθηκε από συνεργάτες του.

Αναλυτικά η επιστολή του Προέδρου Χριστόφια έχει ως εξής:
«Αγαπητή κα Αντωνιάδου,
Μετά την από τηλεφώνου υποβολή της παραίτησης σας προς εμένα, ανέμενα από εσάς μια εξήγηση ή ακόμα και απολογία.
Μετά από παρέλευση τόσων ημερών και στη βάση εκείνης της προφορικής σας δήλωσης ανέμενα και αναμένω την υποβολή εκ μέρους σας και επίσημα και γραπτώς της παραίτησης σας.

Νοουμένου ότι εν τω μεταξύ εσείς δεν έχετε επανέλθει έχω αποφασίσει να προβώ σε περιορισμένο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης αποδεχόμενος την παραίτηση σας».

Την επιστολή έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την ενέργεια της κα Αντωνιάδου να κοινοποιήσει το περιεχόμενο της επιστολής που η ίδια απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Κυριακή, ισχυριζόμενη ότι δεν υπέβαλε παραίτηση.

Ο Στέφανος Στεφάνου αναφέρει στη δήλωσή του ότι «το συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου να διορίζει και να παύει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αναγνωρίζει και η κα Πραξούλλα Αντωνιάδου Κυριακού, είναι αδιαπραγμάτευτο. Άρα, οι αναφορές της κας Αντωνιάδου που αφορούν την παραίτησή της, είναι εκ του περισσού» αναφέρει ο κ. Στεφάνου, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της. «Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι εντελώς ανυπόστατα».

Υπόσκαψη καταγγέλλει η υπουργός
Ενωρίτερα το πρωί κ. Αντωνιάδου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπέβαλε την παραίτησή της, αφήνοντας αιχμές σε συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν του μετέφεραν την πραγματική εικόνα. Συγκεκριμένα η κ. Αντωνιάδου ανέγνωσε στους δημοσιογράφους επιστολή που απέστειλε την Κυριακή (18 Μαρτίου) προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαντώντας σε επιστολή του, ημερομηνίας 14 Μαρτίου. Στην επιστολή της, η κ. Αντωνιάδου αναφέρει ότι «οφείλω να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν έχω υποβάλει την παραίτησή μου προς εσάς».

«Λυπούμαι δε να προσθέσω ότι η μεταφορά μηνυμάτων από τους συνεργάτες σας προς εσάς αναφορικά με τις δικές μου προσθέσεις ήταν όπως διαφαίνεται παραπλανητική», συνεχίζει στην επιστολή της.
Η κ. Αντωνιάδου αναφέρει ακόμη ότι «ανέμενα βέβαια ότι θα δινόταν η ευκαιρία στην Υπουργό να συναντηθεί προσωπικά με τον Πρόεδρο για να υπάρξει επαρκής επικοινωνία».

Στην επιστολή της, η Υπουργός αναφέρει, επίσης, ότι «είμαι υπερήφανη για την έντιμη και σκληρή δουλεία που επιτέλεσα μέχρι τώρα ως Υπουργός».

«Ως αποτέλεσμα της οποίας», συνεχίζει, «στον τομέα της ενέργειας και μόνο: ανανεώθηκε η άδεια έρευνας της Noble Energy, προχωρήσαμε επιτυχώς στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της οποίας διευθετήθηκε και επιτυχής επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πλατφόρμα, άνοιξε έγκαιρα νέος γύρος αδειοδότησης, με αναθεωρημένο πρότυπο συμβόλαιο και διαφανείς αξιόπιστες διαδικασίες για τις οποίες έχουμε επαινεθεί από ξένους επενδυτές και προωθήσαμε σε διάφορες εκθέσεις και συνέδρια στο εξωτερικό και στην Κύπρο, καθώς και σε συναντήσεις, το δεύτερο γύρο αδειοδότησης».

Αναφορικά με την προετοιμασία για την Προεδρία της ΕΕ, η κ. Αντωνιάδου υπενθυμίζει στην επιστολή της ότι συμμετείχε σε αριθμό συναντήσεων τριών Συμβουλίων Υπουργών και ότι συναντήθηκε με πέντε συναρμόδιους Επιτρόπους της ΕΕ.

«Και όλα αυτά», όπως αναφέρει, «παρά τις αντίξοες συνθήκες εσωτερικής και εξωτερικής υπόσκαψης και διαβολής, όπου π.χ. στις συνεδρίες της Υπουργικής Επιτροπής πιεζόταν η Υπουργός να ακολουθήσει πολιτικές διαφορετικές από εκείνες που υποδείκνυε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-π.χ. γήπεδα γκολφ, στάση έναντι Noble Energy».


Αναφέρει ακόμη ότι «ερωτηματικά μου δημιούργησε επίσης η επιμονή κάποιων Υπουργών και τεχνοκρατών ως προς τα φωτοβολταικά πάρκα καθώς και η έχθρα τους προς την ΑΗΚ».

«Πέραν βέβαια από τα διαχρονικά καθήκοντα του Υπουργείου, όπου ο τρόπος λειτουργίας χρίζει σοβαρών τομών. Και πέραν από το γεγονός ότι στην Υπουργό δεν δόθηκε η δυνατότητα να υποστηριχθεί από εξωτερικό σύμβουλο, ούτε καν από γραμματέα της επιλογής της», συμπληρώνει.

Αναφέρει, επιπλέον, ότι «ως πολιτικό πρόσωπο βρίσκομαι στην πολιτική με απώτερο στόχο την επανένωση της πατρίδας μας και τη μετεξέλιξη της σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα».

«Προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει, «θα συνεχίσω να αγωνίζομαι υπό οποιαδήποτε πολιτική ιδιότητα και από όλες τις διαθέσιμες επάλξεις, τόσο εντός Κύπρου όσο και διεθνώς».

«Παραιτήθηκε» απαντά ο Πρόεδρος
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ενωρίτερα ότι κα Αντωνιάδου έχει υποβάλει παραίτηση και ο ίδιος την έχει αποδεχθεί.
Σε δηλώσεις στο περιθώριο της τελετής απονομής βραβείων εξαγωγών και ερωτηθείς για τους λόγους παραίτησης της κας Αντωνιάδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχει υποβάλει παραίτηση η κα Αντωνιάδου και την έχω αποδεχθεί».

Σε ερώτηση αν η παραίτηση υποβλήθηκε πριν από κάποιες βδομάδες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «παίζει ρόλο η ημερομηνία και η ώρα; Πριν από 15 μέρες».

Ερωτηθείς αν η κα Αντωνιάδου είχε υποβάλει γραπτώς την παραίτησή της, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε «όχι», προσθέτοντας «έχει σημασία αν ήταν γραπτώς ή προφορικώς;».

Ερωτηθείς για το θέμα που εγείρει η κα Αντωνιάδου ότι δεν παραιτήθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η κ. Αντωνιάδου, προ αρκετών ημερών, εδώ και μερικές βδομάδες, είχε δώσει προφορική παραίτηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Κληθείς να αναφερθεί στους λόγους της παραίτησης της κ. Αντωνιάδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με αυτό το θέμα».

www.kathimerini.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
> Κυπριανού: «Μου τηλεφώνησε η Πραξούλα για την παραίτησή της»

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση