ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτοί εγκαταλείπουν (σίγουρα) τα έδρανα

Κόβουν τον ομφάλιο λώρο με τη Βουλή οι Γιαννάκης Θωμά, Ανδρέας Αγγελίδης, Ανδρέας Μουσκάλλης, Αριστοφάνης Γεωργίου, Ντίνα Ακκελίδου και Σωκράτης Χάσικος

Ουδεμία ένδειξη υπήρχε το πρωί της Πέμπτης ότι η Ολομέλεια της Βουλής δεν θα ήταν η τελευταία πριν από την αυτοδιάλυσή της. Είναι γι’ αυτό που οι βουλευτές, οι οποίοι έλαβαν την απόφαση να μη διεκδικούν νέα θητεία, αισθάνονταν ότι μέχρι το απόγευμα θα έκλεινε ένας κύκλος πολιτικής δράσης και η ζωή τους θα έμπαινε πλέον σε μία νέα ρότα, πιο χαλαρή και πιο ανθρώπινη. Παρ’ όλα αυτά, όσο κι αν συνειδητά κάποιος αποφάσισε να αφυπηρετήσει από την ενεργό πολιτική, είναι αναπόφευκτο η γλυκιά νοσταλγία να τον κατακλύζει πρόωρα.

Πάντως οι πέντε – τον έκτο τον αποχαιρέτησαν πριν από μία βδομάδα, γιατί θα βρισκόταν ταξίδι στον Παναμά – και την τελευταία μέρα ήθελαν να δείχνουν ετοιμοπόλεμοι. Κρατούσαν αυτά τα γαλάζια ντοσιέ με τις φωτοτυπίες της ατζέντας και των νόμων, αρκετά βαριά – τελευταία συνεδρία βλέπετε – και βιάζονταν να μπουν στην Ολομέλεια, κάνοντας πως δεν συμβαίνει τίποτα, πως δεν είναι καν συγκινημένοι, θέλοντας ίσως να δείξουν την αταραξία τους μπροστά στον χρόνο που θα έβαζε στις θυρίδες του ως ανάμνηση πια τη ζωή, μισή ζωή για κάποιους, στο Κοινοβούλιο. Μια νέα ζωή, λοιπόν, ανοίγεται μπροστά τους.

Οι δικηγόροι

Ο Αριστοφάνης Γεωργίου, 56 ετών, δικηγόρος από το Νέο Λειβάδι Μόρφου, εξελέγη πρώτη φορά το ’91. Επί 20 χρόνια ήταν πάντα παρών στις υποχρεώσεις του στο Κοινοβούλιο. «Μπήκαμε νέοι και φεύγουμε ώριμοι. Η ανανέωση στη Βουλή είναι στοιχείο δημοκρατίας και ο καθένας πρέπει να φεύγει όρθιος», σημειώνει. Η δράση του στη Βουλή συνδέθηκε με τα θέματα αγνοουμένων και προσφύγων. Πιστεύει ότι η Βουλή έκανε τομές σε αυτά τα ζητήματα και παρήγαγε έργο ουσιαστικό, ως έμπρακτη βοήθεια προς τους παθόντες. Χωρίς να θεωρεί ότι αποστρατεύεται πολιτικά – παραμένει στα πόστα του στο κόμμα – είναι σίγουρος ότι θα τον βλέπουν περισσότερο οι δικοί του. Επαγγελματικά θα επικεντρωθεί στη δικηγορία και θα ψάξει να βρει χρόνο για ξεκούραση. Το εξοχικό του στα Περβόλια τον περιμένει για ατέλειωτους περιπάτους και κολύμπι.

Ο άλλος δικηγόρος της εξάδας, ο εκ ΔΗΚΟ ορμώμενος Ανδρέας Αγγελίδης, ανέλαβε καθήκοντα μετά την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου πριν από οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η νομοθετική εξουσία ως πρώτιστο καθήκον οφείλει να έχει την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Θεωρεί μειονέκτημα για τη λειτουργία της Βουλής την έλλειψη νομικής υπηρεσίας. Πιστεύει ότι μεγάλο επίτευγμα της Βουλής, στο οποίο συνέβαλε κι ο ίδιος, είναι η ψήφιση του νόμου για το δίκαιο των κομμάτων και τον έλεγχο των οικονομικών τους, κάτι που θα βοηθήσει τα κόμματα να αποκαταστήσουν το κύρος τους. Ο κ. Αγγελίδης επιστρέφει στο δικηγορικό γραφείο του σε μόνιμη βάση και μετά τις εκλογές θα εξηγήσει πιο καθαρά τους λόγους για τους οποίους δεν επαναδιεκδικεί θέση. Θα του λείψει η Βουλή, παρά τις αχρείαστες μικροπολιτικές που επιβιώνουν εκεί.
 
Η τεχνοκράτισσα

Μετά από τέσσερα χρόνια θητείας στη Βουλή και στα 65 της χρόνια, η Ντίνα Ακκελίδου, πρώην υπουργός Υγείας, αποφάσισε να κάνει διακοπές για λίγο. Να δει περισσότερο τον σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια της, να ασχοληθεί με τον εαυτό της και να προγραμματίσει το μέλλον της. Δεν θα βγει στη σύνταξη, αλλά θέλει να προσφέρει σε τομείς που την ενδιαφέρουν, όχι τόσο από επαγγελματικής σκοπιάς, αλλά από προσωπικό ενδιαφέρον. Θα συνεχίσει να ασχολείται με τα θέματα ισότητας, στα οποία έχει ενδιατρίψει όσο ήταν στη Βουλή, αλλά και με τομείς στους οποίους ειδικεύτηκε τα χρόνια που εργάστηκε στο Κρατικό Χημείο – υγιεινή τροφίμων, διασφάλιση ποιότητας και προτύπων. «Δεν έχω πρόγραμμα. Σίγουρα με κάτι θα ασχοληθώ. Προς το παρόν θα ξεκουραστώ και μετά βλέπουμε». Πάντως, όπως μας δήλωσε, δεν δηλώνει πολιτικός αλλά τεχνοκράτισσα κι έτσι υπηρέτησε και τα πολιτικά πόστα απ’ όπου πέρασε.

Ο αγρότης

Ο Γιαννάκης Θωμά, δικηγόρος από το Πελένδρι, στα 55 του χρόνια και μετά από τρεις θητείες στη Βουλή αποφάσισε να αλλάξει πορεία. Παραμένει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ωστόσο του έχει λείψει η οικογένειά του όλα αυτά τα χρόνια και το περιβόλι του μακαριστού πατέρα του, με το οποίο θα ασχοληθεί πλέον εντατικά. Ούτως ή άλλως και μέσα από τη σταδιοδρομία του στη Βουλή και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος, έδειξε νωρίς το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του. Η τελευταία λέξη του κ. Θωμά ως βουλευτή ήταν ένα επίκαιρο μήνυμα προς τους συναδέλφους του, μια πικρία για την κρίση που περνά ο πολιτικός λόγος, σημειώνοντας πως, παρά τις όποιες ιδεολογικές και άλλες διαφορές χωρίζουν τα κόμματα, ο λαός περιμένει περισσότερα από αυτούς.

Ο καναλάρχης

Ο Σωκράτης Χάσικος, κι αυτός στα 55, από το Δίκωμο, ύστερα από τρεις θητείες στη Βουλή και μία στο Υπουργείο Άμυνας εγκαταλείπει την ενεργό πολιτική. Αποφάσισε, όπως λέει, να επιστρέψει στις επιχειρήσεις του «on a full time base», σημειώνοντας χαριτολογώντας πως «σίγουρα δεν θα βγω στο ανεργιακό». Φεύγει συνειδητά, γνωρίζοντας πως τίποτα και κανένας δεν είναι αναντικατάστατος. «Πρέπει να υπάρχει συνέχεια, εναλλαγή προσώπων, φρεσκάδα». Ο κ. Χάσικος είναι άνθρωπος των media κι αρκετό καιρό τώρα βρίσκεται στην προσπάθεια για το στήσιμο ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού. Ως μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ θα παραμένει στις επάλξεις. Κάνοντας την αυτοκριτική του, παραδέχεται πως του πάει καλύτερα η εκτελεστική εξουσία, γιατί η Βουλή δεν επιτρέπει την παραγωγή πολιτικής. «Μόνο νομοθετικό έργο κι εκείνο λειψό».
 
Και ο προπονητής

Ο Ανδρέας Μουσκάλλης, Γιαλουσίτης στην καταγωγή, δηλώνει ανήσυχο πνεύμα. «Θέλω να απασχολούμαι σε διάφορους τομείς. Συχνά αλλάζω δραστηριότητες, η αλήθεια να λέγεται, κι αυτό το βλέπω ως πρόκληση. Φανταστείτε ότι πήγα σε οκτώ ομάδες στο ποδόσφαιρο»! Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα μπορούσε να κάνει περισσότερες από μία θητεία στη Βουλή. Μια εξαιρετική εμπειρία, τιμή, όπως λέει, γιατί εξελέγη και δεν διορίστηκε, κατά τη διάρκεια της οποίας πρόσφερε ό,τι μπορούσε. Στην Επιτροπή Προσφύγων πιστεύει πως επιτελέσθηκαν πολλά με σκληρή δουλειά και είναι πεπεισμένος ότι ακόμη και το εκ μητρογονίας θα βρει τη λύση του. Ο κ. Μουσκάλλης, στα 61 του χρόνια, παραμένει Πρόεδρος του Συνεργατικού Κινήματος. Μετά την αφυπηρέτησή του από τη Βουλή κι αφού ξεκουραστεί για ένα διάστημα, θέλει να επιστρέψει στη μεγάλη του αγάπη: Το ποδόσφαιρο.

www.kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ