ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι πολίτες-τουρίστες και οι «νοικοκυραίοι»

Του Αλέξη Παπαχελά

Του Αλέξη Παπαχελά

kathimerini@kathimerini.gr

Πόσο εξοργιστικοί είναι οι συμπολίτες μας που με απαράμιλλη ελαφρότητα στο δίλημμα «κάλπη ή παραλία» επιλέγουν –χωρίς δεύτερη σκέψη– την παραλία. Και άντε να καταλάβω τους πιτσιρικάδες που αρνούνται να πάρουν οτιδήποτε στα σοβαρά και δεν θεωρούν πολύ σημαντική την ψήφο τους. Εκείνους τους αστούς ψηφοφόρους πολυτελείας ομολογώ ότι δεν τους καταλαβαίνω. Το έκαναν στις δεύτερες εθνικές εκλογές του 2019, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Τώρα όμως δεν είχαν καμία δικαιολογία, γιατί η επιστολική ψήφος τούς έδινε το δικαίωμα να ψηφίσουν και να πάνε στην παραλία ή στο νησί ή όπου αλλού θέλουν. Και όμως τους ακούς να λένε χασκογελώντας: «Σιγά που θα πάω να ψηφίσω, δεν χάνω το Σαββατοκύριακό μου με τίποτα».

Ελάχιστα, ή μάλλον καθόλου, ενδιαφέρει αν και τι θα ψήφιζαν. Δεν πρόκειται ωστόσο για ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ό,τι και να ψηφίσουν, τίποτα δεν θα αλλάξει στη ζωή τους. Δεν είναι, με άλλα λόγια, αντισυστημική η απόφασή τους να μην πάνε στις κάλπες. Αποτυπώνει έναν βαθύ κυνισμό, αδιαφορία και την πεποίθηση πως «κάποιος άλλος θα κάνει το καθήκον του αντί για εμάς».

Το παράδοξο είναι ότι κάμποσοι από αυτούς απολαμβάνουν, με νεοπλουτίστικο τρόπο είναι η αλήθεια, την ευημερία που έχει φέρει η πολιτική σταθερότητα και τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης.

Οπως και στην οικονομική τους δραστηριότητα, νιώθουν ότι η χώρα τούς χρωστάει, αλλά εκείνοι δεν της χρωστάνε τίποτα. Και ως συνήθως, είναι οι «νοικοκυραίοι» που θα πάνε, θα ψηφίσουν, θα στερηθούν ένα μπάνιο και θα περιμένουν ώρα στην ουρά και στη ζέστη για να κάνουν αυτό που πρέπει. Θα μπορούσαν και αυτοί να εκλογικεύσουν την αποχή λέγοντας πως οι επιλογές υποψηφίων από ορισμένα κόμματα εξουσίας είναι απελπιστικές, αν όχι τραγικές. Δεν το κάνουν όμως, ψάχνουν με αγωνία να δουν «αν υπάρχει κάποιος που να αξίζει». Δεν μπερδεύουν ποτέ τον χαβαλέ με την επιλογή των ανθρώπων που θα μας εκπροσωπήσουν ή θα κυβερνήσουν. Μας έχουν σώσει στο παρελθόν από αχρείαστες περιπέτειες και απέδειξαν το τσαγανό τους όταν λοιδορήθηκαν όσο δεν πήγαινε σε εκείνο το δραματικό δημοψήφισμα του 2015. Ας ελπίσουμε ότι η πολιτική ελαφρότητα δεν θα καθορίσει την έκβαση αυτών των εκλογών. Οσο για εμάς όλους, κάτι που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να θυμίζουμε στους πολίτες-τουρίστες ότι το να ζεις σε αυτόν τον τόπο προϋποθέτει ότι τηρείς και μερικές, ελάχιστες υποχρεώσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αλέξη Παπαχελά

Αλέξης Παπαχελάς: Τελευταία Ενημέρωση