ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:43
 

Σχεδιασμός και όχι τζάμπα μαγκιές

Του Αλέξη Παπαχελά

Του Αλέξη Παπαχελά

kathimerini@kathimerini.gr

Αν κάποιος συγκρίνει το πάθος με το οποίο γίνονται οι συζητήσεις για την εξωτερική μας πολιτική και το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα. Θα περίμενε κανείς ότι, με δεδομένες τις εξωτερικές απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, θα μοιάζαμε... λίγο με το Ισραήλ. Δεν εννοώ να γίνουμε ακριβώς Ισραήλ, αλλά να μοιάζουμε.

Τι σημαίνει αυτό; Να υπάρχει στη χώρα μια «κουλτούρα ασφάλειας» που θα διέπει τον κρατικό μηχανισμό, το πολιτικό σύστημα, την ίδια την κοινωνία. Εδώ βαλθήκαμε για πολλά χρόνια να τα διαλύσουμε όλα. Τα κόμματα και ο άρρωστος συνδικαλισμός μπόλιασαν ακόμη και τις μυστικές υπηρεσίες.

Ξοδέψαμε δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς και αφήσαμε πίσω ελάχιστα πράγματα από έρευνα και παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία. Οταν οι συμμαχικές δεσμεύσεις επέβαλαν να στείλουμε μία φρεγάτα κοντά σε μια επικίνδυνη ζώνη, προκλήθηκε τεράστιο ζήτημα. Ενα κομμάτι του κρατικού μηχανισμού άρχισε να «ΔΕΚΟποιείται», με ολέθρια αποτελέσματα. Η αξιολόγηση έγινε ανάθεμα ακόμη και σε ευαίσθητους τομείς του σκληρού πυρήνα του κράτους.

Χρειάσθηκε να περάσουν χρόνια για να αποκτήσουμε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Οι πραγματικά ειδικοί σε τουρκικές ή βαλκανικές υποθέσεις είναι ελάχιστοι. Ολα αυτά μπορούν να αλλάξουν. Θα χρειασθούν χρόνος, χρήμα και αποφασιστικότητα. Ευτυχώς οι επιλογές που έχουν γίνει για θέσεις-κλειδιά στο στράτευμα και αλλού είναι, κατά κοινή ομολογία, εξαιρετικές. Είναι σημαντικό να έχεις ανθρώπους με γνώση και σύνεση σε καίρια πόστα τέτοιες ώρες.

Εχουμε όμως δρόμο για να ωριμάσουμε ως κοινωνία και να αρχίσουμε να σοβαρευόμαστε. Για να καταλάβουμε ότι πατριωτισμός δεν είναι ούτε οι κουβέντες του καφενείου ούτε οι τζάμπα μαγκιές και κραυγές, αλλά ο επαγγελματισμός, η συστηματική προετοιμασία και ο σχεδιασμός.

ΣΧΟΛΙΑ

Θα έλεγα πως ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΊΑ υπάρχει ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ γίνεται !!

Το πρόβλημα μας έγκειται στο ότι το κάθε Κόμμα, σχεδόν, κάνει τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ Προετοιμασία και τον ΔΙΚΟ ΤΟΥ σχεδιασμό ανάλογα με τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΙΏΞΕΙΣ και ΒΛΕΨΕΙΣ !!!

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, ε! αυτό ας το χειριστούν …… οι εξωγήινοι !!!!

YIANNOULIS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αλέξη Παπαχελά

Σχόλια αναγνωστών

Ήταν δικτάτορας ο Καποδίστριας;

«Τότε μόνο αυταρχικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα κράτος πραγμα που χρειαζόμαστε και σημερα....»
Αρμαγεδών  |  16:28

#PoliticsBlog Αναμένοντας το Plan B και τη νέα μεγάλη μάχη

«Ευτυχώς που ο Νίκαρος είναι πρόεδρος, κανένας άλλος δεν θα μπορούσε...»
Αρμαγεδών  |  12:00

Θα μείνουμε χωρίς ποιητές

«Αρμαγεδων και αλφα μα τοσο επιφανειακοί πλεων; Διαβασατε το κειμενο αλλα δεν καταλαβατε τιποτα και αυτο ...»
Εγω  |  09:54

Πολύτιμο δώρο

«Η ουσία όμως είναι ποιός θα τα πληρώσει, όταν η πιο πλούσια γεννιά που έζησε δημιούργησε τόσα πολλά ...»
Αρμαγεδών  |  08:00

Αλέξης Παπαχελάς: Τελευταία Ενημέρωση

X