ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι κτηματικές επιδόσεις του Ιούνη

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Διάνυσε κιόλας τη μισή της πορεία η χρονιά και η κτηματαγορά κάθε μήνα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Δεν υπάρχει κάποιο μυστήριο πίσω από αυτό, αλλά απλά δεδομένα.

Πρώτον, από τη στιγμή που ανοίξαμε τις πύλες των αεροδρομίων μας έχουμε εμπλουτισμένη ζήτηση από ξένους. Αυτό είναι κόντρα στο τι μπορεί να πίστευαν κάποιοι που ήθελαν τον τουρισμό φέτος να είναι σοβαρά πεσμένος ιδιαίτερα λόγω της απουσίας των Ρώσων. Φαίνεται πως το κενό των Ρώσων αναπληρώνεται σε υπολογίσιμο ποσοστό από άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού χώρου. Οι ξένοι λοιπόν ενισχύουν την ήδη δυνατή ντόπια ζήτηση με αποτέλεσμα να βλέπουμε τις συναλλαγές να ακολουθούν αυξητική πορεία.

Δεύτερον, έχουμε πληθωρισμό. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αντιληφθεί κάποιος πως ο πληθωρισμός ροκανίζει την αγοραστική δύναμη των χρημάτων μας · το ζούμε όλοι στο πετσί μας. Ένα από τα καλύτερα καταφύγια διαφύλαξης της αγοραστικής δύναμης των χρημάτων μας είναι τα ακίνητα και αυτό είναι αποδεδειγμένο πολλές φορές στην παγκόσμια οικονομική ιστορία και αυτό δεν έχει αλλάξει τώρα. Δεν εκπλήσσει λοιπόν που βλέπουμε κεφάλαια να διοχετεύονται για επένδυση σε τομείς των ακινήτων. Σίγουρα, η παράλληλη αύξηση και στο κατασκευαστικό κόστος επιβαρύνει προϋπολογισμούς και αποτρέπει κάποιες κατηγορίες αγοραστών από το να αγοράσουν, αλλά συνολικά οι επενδύσεις αυξάνονται.

Τρίτον, έχουμε γενική επιβάρυνση του οικονομικού κλίματος – τόσο τοπικώς όσο και διεθνώς. Αυτό ωθεί τον κόσμο να φοβάται για θέματα που αφορούν την βιωσιμότητα των τραπεζών, για αύξηση στην ανεργία, για αύξηση στο κόστος δανεισμού, για πτώση των διεθνών αγορών κλπ. Αυτά με τη σειρά τους κάνουν τα ακίνητα πιο ελκυστικά: ένα αποκούμπι για το μέλλον.

Τέταρτον, έχουμε την επικείμενη αλλαγή στον ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία η οποία θα επενεργήσει αρνητικά όταν εφαρμοστεί. Συνεπώς βλέπουμε μια χρονική μετατόπιση του μελλοντικού ενδιαφέροντος στο σήμερα που σκοπό έχει να προλάβει την αύξηση στο κόστος αγοράς.

Με αυτά κατά νουν, ας πάμε να δούμε τι επιδόσεις κατέγραψε και ο Ιούνης.

Τον Ιούνιο του 2022 σημειώθηκαν συνολικά 1.818 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Σε σχέση με τις 1.727 πωλήσεις του περασμένου Μαΐου, είναι αυξημένες κατά 5,3%. Σε σχέση δε με τις 1.519 πωλήσεις του Ιούνη του 2021 είναι αυξημένες κατά 19,7%. Τόσες ακριβώς πωλήσεις είχαμε το 2006 και αν εξαιρέσουμε την χρονιά της τρέλας, το 2007, ο Ιούνης του 2022 και του 2006 ήταν οι καλύτεροι Ιούνηδες στην ιστορία μας.

Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις συναλλαγών που έγιναν), η Παγκύπρια εικόνα είναι εξαιρετική αφού τον Ιούνιο κατατέθηκαν συνολικά 1.173 πωλητήρια έγγραφα, γεγονός που συνιστά 27% αύξηση σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο.

Οι συνολικές αξίες συναλλαγών τον Ιούνιο κυμάνθηκαν πέριξ των €355εκ. Συγκρινόμενες με τον Ιούνιο του 2021 όπου οι αξίες ήταν πέριξ των €292εκ., συνιστούν μια αύξηση της τάξης του 21,6%. Αξιοσημείωτο είναι πως σε σχέση με πριν ένα μήνα, αυτές είναι αυξημένες κατά €143εκ. περίπου.

Πώς κατανέμεται η συνολική αυτή απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε 565 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €100εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιουνίου 31,1% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 28,2% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιούνιο πέρσι είχε καταγράψει 522 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €86,3εκ. Επιπλέον η Λευκωσία κατέγραψε και 264 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 17% αυξημένα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Ιούνιος) είναι οριακά καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι (+3%).

Η Λεμεσός κατέγραψε 455 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €129εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιουνίου 25% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 36,3% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιούνιο πέρσι είχε καταγράψει 430 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €114,7εκ. Επιπλέον η Λεμεσός κατέγραψε και 391 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 26% αυξημένα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Ιούνιος) είναι κατά 54% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η Λάρνακα κατέγραψε 341 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €51εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιουνίου 18,8% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 14,4% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιούνιο πέρσι είχε καταγράψει 221 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €27,6εκ. Επιπλέον η Λάρνακα κατέγραψε και 226 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 56% αυξημένα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Ιούνιος) είναι κατά 58% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η Πάφος κατέγραψε 333 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €59εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιουνίου 18,3% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 16,6% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιούνιο πέρσι είχε καταγράψει 241 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €48,4εκ. Επιπλέον η Πάφος κατέγραψε και 225 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 43% αυξημένα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Ιούνιος) είναι κατά 72% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 124 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €16εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιουνίου 6,8% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 4,5% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιούνιο πέρσι είχε καταγράψει 105 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €15,3εκ. Επιπλέον η Αμμόχωστος κατέγραψε και 67 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 22% μειωμένα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Ιούνιος) είναι οριακά αυξημένη κατά 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Αναμένουμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει η άλλη μισή χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση