ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τον Πολιτισμό! Πε αλλόνα!

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ξεκινάει κανονικώς εχόντων των πραγμάτων, μαζί με το ακαδημαϊκό έτος, το σχολικό έτος, το εκκλησιαστικό έτος, και το πολιτιστικό έτος. Επίσημα δεν το έχουμε ορίσει, αλλά έτσι το ’χουμε, ατύπως, αν και θα ήταν καλό, μέσα σε όσα γίνονται για τον πολιτισμό στη χώρα μας να το κάνουμε και αυτό. Πλάκα-πλάκα, φαντάζεστε στις αρχές Σεπτεμβρίου ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και οσονούπω ο υφυπουργός Πολιτισμού να διοργάνωνε μια συνέντευξη Τύπου για τα πολιτιστικά πράγματα; Να έκανε έναν απολογισμό για το τι έγινε την περίοδο που πέρασε και τι προτίθενται να κάνουν οι υπηρεσίες του και οι φορείς του στο αμέσως επόμενο εξάμηνο ή και περισσότερο. Θα είχε ενδιαφέρον για να ξέρουμε και όσοι ασχολούμαστε τι να περιμένουμε, πώς θα διαχειριστούμε ξεχασμένες υποθέσεις, πώς εν ολίγοις θα προχωρήσει η Πολιτεία στα πολιτιστικά πράγματα. Θα είχε ενδιαφέρον, τουλάχιστον για όσους λίγους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θεραπεύουμε το πολιτιστικό ρεπορτάζ. Βέβαια, θα μου πείτε τι αξία θα είχε για την Πολιτεία μια τέτοια σπατάλη χρόνου, ποιον θα ενδιέφερε κάτι τέτοιο, πλην μερικών δημοσιογράφων, που μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, βία στα δύο; Αλλά και πάλι, κάτι θα έβγαινε και για τους άλλους συναδέλφους, στο πολιτικό ή οικονομικό ρεπορτάζ. Όπως και να ‘χει, αν το έκανε αυτό από φέτος ο κ. Προδρόμου, θα ήθελα να ξέρω πώς πάνε τα πράγματα στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη, ποιες λογοτεχνικές προσπάθειες βοήθησε η Κυπριακή ∆ημοκρατία, θεατρικά μουσικά και στον χορό πού βρίσκεται η χώρα μας; Οι πινακοθήκες μας, οι κρατικές, τι κάνουν, τι προγραμματίζουν; Θα είχε ενδιαφέρον, οπωσδήποτε.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχε να καλούσε, ή τώρα που το σκέφτομαι, αυτή η συνέντευξη Τύπου να συνδιοργανωνόταν με άλλα υπουργεία, όπως το Μεταφορών και το Εσωτερικών και το ∆ικαιοσύνης, και με το Εξωτερικών ακόμα, σαφώς με το υφυπουργείο Τουρισμού, μη σας πω και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι εκπρόσωποί τους θα μας ενημέρωναν και εμάς και τους πολίτες για το πού βρίσκονται τα έργα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, πώς εξελίσσεται η υπόθεση με το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, που το ξεχάσαμε, κι αυτό. Αλλά και πώς κρίνεται η πολύ σωστή απόφαση του κ. Καρούσου για τη δωρεάν είσοδο στα κρατικά μουσεία, πόσοι τα επισκέφθηκαν, ποιες εκδηλώσεις έγιναν. Οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν ανάγκες, γίνονται έργα; Θα ήθελα να ξέρω αν το Κρατικό Αρχείο τελικά θα μεταφερθεί και πώς θα γίνει προσιτό στους ερευνητές. Προς τα πού προσανατολίζεται η πολιτιστική διπλωματία μας; Τι ενέργειες γίνονται στο εξωτερικό για την προώθηση του κυπριακού πολιτισμού. Επίσης, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς τι προγραμματίζεται να γίνει; Πώς πήγε το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, ποια τα συμπεράσματα από τη διεξαγωγή του; Θα είχε ακόμη ενδιαφέρον να μαθαίναμε σε τι διεθνή φεστιβάλ θα ήθελε να λάβει μέρος ή έχει συμμετάσχει η Κυπριακή ∆ημοκρατία; Εκτός από τον διακαή πόθο της Επιδαύρου. Στη χώρα μας, ποια φεστιβάλ έγιναν, από το κράτος ή άλλους πολιτιστικούς φορείς, ωφέλησαν, τι πολιτιστικό αποτύπωμα άφησαν, πόσοι τα παρακολούθησαν; Οι διοργανωτές έδωσαν τέτοια στοιχεία, ποιοτικά και ποσοτικά; Οι δήμοι και οι κοινότητες τι έκαναν στο πολιτιστικό κομμάτι για τους δημότες και τις δημότισσες τους; Οι χώροι πολιτισμού τους πώς αξιοποιούνται, τι ανάγκες έχουν; Βοηθάει ή όχι η Πολιτεία; Τα Κύπρια είναι αυτό που νομίζουμε ή απλώς είναι μια φθινοπωρινή εκδήλωση με κάμποσες παραστάσεις; Εγώ νομίζω το δεύτερο.

Θέλετε να πάμε πιο βαθιά; Ας πάμε... με τους Τ/κ πώς ερχόμαστε πιο κοντά μέσω κοινών πολιτιστικών δράσεων; Ποιες έγιναν και ποιες προγραμματίζονται. Οι Αρμένιοι, οι Μαρωνίτες, οι Λατίνοι συμμετέχουν και με ποιον τρόπο στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου; Ποιο το έργο, το πολύ σημαντικό, των Τεχνικών Επιτροπών για τον Πολιτισμό και την Πολιτιστική Κληρονομιά; Τι κάνουμε για την αστική βιωσιμότητα και πώς αυτή συνδέεται με τον οικιστικό ιστό και τις πολιτιστικές δομές του; Αρκεί ένα υποβρύχιο πάρκο; Προσωπικά δεν το νομίζω. Φυσικά, σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου θα πρέπει να μιλήσουμε και για τα εργατικά δικαιώματα, τις συνθήκες εργασίες, τα ρεπό, τα συμβόλαια, τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Αν στην Κύπρο έχουμε φαινόμενα παρενόχλησης και κακοποίησης και πώς αυτά θεραπεύονται, αντιμετωπίζονται και εν τέλει λύνονται... Εμπλέκεται και το υπουργείο Εργασίας; Αν ναι, να το καλέσουν και αυτό. Θα μου πείτε και θα έχετε και δίκιο, εδώ συζητάμε για επιστροφή στο σύνταγμα του 1960, θα μιλάμε για πράγματα που χρειάζονται βλέμμα στο αύριο; Έχετε δίκιο, ας μιλήσουμε καλύτερα για επιχορηγήσεις!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση