ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αν δεν μπορείτε, παραιτηθείτε

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας πρέπει επιτέλους να τεθούν ως ύψιστη προτεραιότητα για τη Δημοκρατία

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Επιτέλους, το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο, προτού προλάβει το νυστέρι του ιατροδικαστή να εξετάσει την περίπτωση. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας πρέπει επιτέλους να τεθούν ως ύψιστη προτεραιότητα για τη Δημοκρατία, αφού είναι μία θεσμική και διοικητική αναγκαιότητα για κάθε κράτος που θέλει να λέγεται ευνομούμενο. Η Πολιτεία οφείλει να τείνει πάντοτε ευήκοον ους σε εκείνους που προτείνουν αλλαγές και διορθώσεις σε νευραλγικές υπηρεσίες του κράτους. Δεν πρέπει οι προτάσεις και οι καταγγελίες να γίνονται εις ώτα μη ακουόντων. Ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχουν περιπέσει οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν πολλοί, και πρωτίστως βαραίνουν την υπουργό Εργασίας κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, ως πολιτική τους προϊστάμενη. Θυμάστε ότι ως κοινωνία και ως Μέσα ζητούσαμε την κεφαλή επί πίνακι του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κου Ιωνά Νικολάου για τις περιπτώσεις του κατά συρροή δολοφόνου, αλλά και την παραίτηση του αρχηγού της Αστυνομίας τον Απρίλιο του 2019, ζητούσαμε ευθύνες από την Ιερά Σύνοδο και τον μητροπολίτη για την αυτοκτονία της Ελένης Φραντζή τον Μάρτιο του 2018. Και μετά από όλα αυτά ερχόμαστε τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και ξυπνάμε από τη θερινή ραστώνη από το χαστούκι της αυτοκτονίας του 14χρονου Στυλιανού, και σημειώναμε τότε στο κύριο άρθρο της εφημερίδας μας, και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω γράφοντάς το ξανά και ξανά: «Οι ενέργειες που έγιναν φαίνεται ότι ήταν αποσπασματικές και έλειπε ο ειδικός σχεδιασμός, αλλά και η συνεργασία μεταξύ φορέων» και συνεχίζαμε «ακολούθησε μια σειρά από άλλες αστοχίες το Τμήμα Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, πράγμα που καταδεικνύει τις διαχρονικές ανεπάρκειες του Γραφείου. Επιβάλλεται αυτή τη φορά όντως το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο».

Τίποτε το ουσιαστικό δεν έγινε, και η υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου αναμένει να μελετηθούν σχέδια για αναμόρφωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, να προσληφθεί project manager, να γίνουν μελέτες… Δεν αμφιβάλλω για τις ευαισθησίες της κας Αιμιλιανίδου, δεν τη θεωρώ άκαρδο άνθρωπο, αλλά της χρεώνω ατολμία, ίσως και αδυναμία στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Διότι δεν γίνεται να άγεται και να φέρεται από τη διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας κα Κυρατζή, η οποία εδώ και πόσον καιρό προβάλλει την δικαιολογία-«πανάκεια» της υποστελέχωσης. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι υποστελεχωμένες, αλλά αυτό θα έπρεπε να το έχετε διατρανώσει, να το έχετε επικοινωνήσει, και όχι οι λειτουργοί να κατεβαίνουν σε απεργία γιατί το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σας επιρρίπτει ευθύνες.

Εν κατακλείδι, κυρία υπουργέ, δεν αρκεί να είστε αποτελεσματική στην πληρωμή επιδομάτων, αλλά να προνοείτε για την ευημερία και εκείνων ακόμη των «καταραμένων» της κοινωνίας, αλλά και των αθώων που βρίσκονται γύρω τους. Επίσης, κυρία Κυρατζή, επιτέλους, αντιληφθείτε τη νευραλγικότητα της θέσης σας, και αν δεν μπορείτε, απλώς παραιτηθείτε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση