ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί οι θεσμοί σιωπούν;

Θεωρώ πως ο φασισμός και η ξενοφοβία μπορούν να ανασχεθούν στα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας, και έχουν λόγο οι εκπαιδευτικοί και οι ακαδημαϊκοί μας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Μετά από όσα έγιναν στη Χλώρακα και στη Λεμεσό, όπου ακροδεξιοί προχώρησαν σε πογκρόμ, ακούσατε κανένα συνδικαλιστικό φορέα των εκπαιδευτικών να καταδικάζει τα γεγονότα; Ακούσατε ή διαβάσατε κάποια ανακοίνωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ή του Πανεπιστημίου Κύπρου που να καταδικάζει τις φασιστικές πρακτικές σκοτεινών ανθρώπων; Διαβάσατε κάποια ανακοίνωση από την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βγει μία ανακοίνωση που να καταδικάζει και να στηλιτεύει τα όσα απαράδεκτα έγιναν στην πόλη της Λεμεσού και στη Χλώρακα από εκείνους τους θεσμούς που έχουν λόγο σπουδαίο να παρέμβουν; Θεωρώ πως ο φασισμός και η ξενοφοβία μπορούν να ανασχεθούν στα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας, και έχουν λόγο οι εκπαιδευτικοί και οι ακαδημαϊκοί μας… ας τον ακούσουμε, επιτέλους και θεσμικά.

Είδατε κάποια τοποθέτηση της επίσημης Εκκλησίας της Κύπρου διά του αρχιεπισκόπου; Εκτός από τον μητροπολίτη Αθανάσιο στον Θανάση Αθανασίου στον Άστρα, ουδείς άλλος μίλησε. Και αυτά που είπε ήταν αγαπητικά, οικουμενικά, στο πνεύμα της Εκκλησίας. Όπως και να ’χει, ήταν ο μόνος από την ιεραρχία που μίλησε. Ίσως μία εγκύκλιος που να λέει στους εφημέριους πως θα ήταν καλό να κήρυτταν την Κυριακή με θέμα το τροπάριο της Μεγάλης Παρασκευή «Δος μοι τούτον τον ξένον», που ψάλλεται τη Μεγάλη Παρασκευή… «Δος μοι τούτον τον ξένον, όστις οίδε ξενίζειν τους πτωχούς και τους ξένους», μήπως το ποίμνιο καταλάβει τον ξένο και τον Άλλο.

Μόνο τα κόμματα πήραν θέση, και αυτά γιατί ακριβώς σε κάτι τέτοιες περιστάσεις μαζεύουν ψήφους. Διαβάσατε κάτι από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτι επίσημο και συγκροτημένο, και όχι κουβέντες/δηλώσεις που μοιάζουν να είναι προβαρισμένες διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν; Πάρτε για παράδειγμα την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων: «Τα θλιβερά επεισόδια στη Λεμεσό συνιστούν παταγώδη αποτυχία της νομιμότητας έναντι της παρανομίας. Η επικίνδυνη και άναρχη κατάσταση που επέβαλαν ορισμένες δεκάδες χούλιγκανς και η αδυναμία επιβολής της τάξης προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και εγείρει μεγάλες ευθύνες. Σοβαρότατες ευθύνες έχουν επίσης όλοι όσοι με δημόσιες δηλώσεις και πράξεις τους υποθάλπουν και εκτρέφουν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την χρήση βίας έναντι αθώων πολιτών και την καταστροφή περιουσιών. Δεν θα επιτρέψουμε να παραδοθεί η χώρα μας στο χάος!». Εβδομήντα έξι λέξεις και τελειώσαμε, και αυτές οι 76 λέξεις προέρχονται από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, της προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, και ό,τι είχε να πει τα είπε σε 76 λέξεις. 76 λέξεις που είναι και αυτές λαδόξιδο για σαλάτα. Φταίνε όλοι όσοι με δημόσιες δηλώσεις τους και πράξεις υποθάλπουν και εκτρέφουν την ξενοφοβία κτλ. κτλ. Επίσης φταίνε οι χούλιγκανς και όχι τα φασιστοειδή που πήραν σβάρνα μαγαζιά, περίπτερα, κόσμο και κοσμάκη εν μέση οδώ. Μα οι χούλιγκανς δεν είχαν κάνει επεισόδια πριν από κάποιους μήνες στο «Ελευθερία»; Για όλα φταίνε οι χούλιγκανς; Όχι, κα πρόεδρε, στη Λεμεσό και στη Χλώρακα φταίνε οι ακροδεξιοί, αυτοί που έχουν έδρανα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχουν και προεδρία επιτροπής. Όσο για τη φράση «δεν θα επιτρέψουμε να παραδοθεί η χώρα μας στο χάος!» θα πρέπει να κάνετε πολλά ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά πρώτα να μιλήσετε στον αντιπρόεδρο του κόμματός σας, κο Μάριο Πελεκάνο, εκτός και αν σας εκφράζει η άποψή του για το παραμύθι της ενσωμάτωσης. Εκτός και αν δεν σας κάνει εντύπωση στην Πινδάρου όσα δημόσια δηλώνει ο κ. Πελεκάνος, διότι και κάποιες άλλες δημόσιες δηλώσεις του φαίνεται να εκτρέφουν την ξενοφοβία, θυμάστε τα παιδιά με τη μεταναστευτική βιογραφία…;

«Πόσα χρόνια δίσεκτα μέσα σε μια ώρα | πόσα βόλια σπείρανε μέσα σε μιαν ώρα»… Θα είναι αργά πιο ύστερα, το τέρας του Φόβου για τον Άλλο δρακιάζει… και έχει αρχίσει να πεινάει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση