ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στου Κορνέσιου την αυλή σφάζονται παλληκάρια

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ζήτημα προέκυψε πριν από λίγες ημέρες σχετικά με το Εθνολογικό Μουσείο – Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου και τη θέληση του αρχιεπισκόπου Κύπρου να μην ανανεώσει την ενοικίαση του κομματιού που ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και να μετατρέψει το Εθνολογικό Μουσείο σε Εκκλησιαστικό. Πέρασε αρκετός καιρός και ουδείς εκ των υπευθύνων είχε κάτι να πει, το αρμόδιο Τμήμα ας πούμε, λέω εγώ τώρα, ή αν το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό ο αρμόδιος υπουργός Έργων και Συγκοινωνιών, ο οποίος έκανε παντού εφόδους, σε κανένα μουσείο δεν πήγε… εκτός και αν πήγε σε εκείνα που είναι κλειστά για ανακαίνιση, που έτσι όπως πάμε θα ανακηρυχθούν μουσειακά κομμάτια.

Τέλος πάντων, ουδείς εκ των αρμοδίων είπε κάτι, τουλάχιστον δημοσίως. Να σας πω κάτι; Και γιατί να πούνε; Μήπως διακυβεύεται τίποτις το σοβαρό; Ένα χαλαμάντουρο με κάτι παλιατζούρες, στο οποίο κατοικούσε ένας κάποιος πολύ παλιά. Είναι γεμάτη η Κύπρος από τέτοια, άλλωστε. Και ο αρχιεπίσκοπος κάνει κατά τον χαβά του, μιας και μιλάμε για την οθωμανική περίοδο ή κατά το κυπριακό έργο του Σπύρου Κ.Σ. Σπύρου «Εγιώ παπάς, εγιώ τατάς, εγιώ τζιαι ο ππαράς». Θέλω εκκλησιαστικό μουσείο, θα κάνω εκκλησιαστικό μουσείο, ολάν! Τώρα, δεν ξέρω αν το θυμάται, αλλά έχουμε ένα Βυζαντινό Μουσείο, εκεί στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο… Δεν φτάνει… θα σκέφτηκε ο μακαριότατος, ας πάρω το Εθνολογικό, που είναι και κοντά στον νέο καθεδρικό, να είναι μπες-βγες η κατάσταση. Τώρα θα μου πείτε, αφού θέλει την Οικία Κορνέσιου για εκκλησιαστικό μουσείο, τον Άγιο Αντώνιο και τον Άγιο Ιωάννη γιατί τα θέλει επίσης μουσεία; Άγνωστες οι βουλές του μακαριότατου. Να το καταλάβω στη Γεροσκήπου, θέλει να επενδύσει, τους μαυρόροτσους θα κοιτάμε τώρα;

Θέλει άλλα πράγματα, όπως η ανάληψη από τους Δήμους της επαρχίας σοβαρών πολιτιστικών δράσεων, να ανοίξουν μια βιβλιοθήκη

Βέβαια, για να μη λέμε και ό,τι θέλουμε οι μεγιστάνες του resort που θα ανεγείρει θα μπορούν να τα θαυμάζουν τα αρχαία μας… είναι και της Αφροδίτης αρχαιότητες, χαμός θα γίνει. Ο αρχιεπίσκοπος, που λέτε, είναι αυτός που είναι, τον ξέρουμε, αλλά οι υπόλοιποι τι κάνουν; Και με τους υπόλοιπους εννοώ την Πολιτεία και τις υπηρεσίες της. Τίποτα το ουσιαστικό δεν κάνουν. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να ήταν μείζον θέμα παντού, αλλά συγγνώμη, ξέχασα, ξεχειλίζουν τα φράγματα, ο Κούρης γέμισε, με τα μουσεία και τα πολιτιστικά θα ασχολούμαστε; Για να πω την αλήθεια, δεν ξέρω αν το είπαν στο Πολιτιστικό Δελτίο του ΡΙΚ, αλήθεια υπάρχει ακόμα αυτό; Τίποτα δεν κάνουν, γιατί δεν ενδιαφέρει κανέναν να καθίσει κάτω και να συγκροτήσει συγκεκριμένη πολιτική για τον πολιτισμό. Μόνο κορδέλες και μεγάλα λόγια και μεγαλεπήβολα έργα θέλουμε. Και τώρα που είπα μεγαλεπήβολα έργα, είδατε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του, την περασμένη Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020, αποφάσισε να συνεισφέρει η κυβέρνηση μέρος του προϋπολογισμού για την ανέγερση Υπαίθριου Αμφιθεάτρου - Κέντρου Πολιτισμού στην Αγία Νάπα.

Έκανε το θαύμα της η υπουργοποίηση… Θα αναβαθμίσει λέει την πολιτιστική ζωή στην Αγία Νάπα, όπως και σε ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου, καθώς και θα δώσει νέα ώθηση στην πολιτιστική δημιουργία. Πώς ακριβώς αναβαθμίζει την πολιτιστική δημιουργία ένα Υπαίθριο Αμφιθέατρο; Εκτός αν αναφέρονται στο Κέντρο Πολιτισμού, κτήριο δεν είχαν δηλαδή στην επαρχία Αμμοχώστου για να ξεδιπλώσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Τώρα θα μου πείτε μετά τη λεωφόρο των αστεριών, το μεσαιωνικό φεστιβάλ, ένα Κέντρο Πολιτισμού είναι κάτι, μια αρχή. Αλλά, συγγνώμη, δεν θα αναβαθμιστεί ο πολιτισμός από τα τσιμέντα και τα μάρμαρα, ούτε από τα υπαίθρια αμφιθέατρα.

Θέλει άλλα πράγματα, όπως η ανάληψη από τους Δήμους της επαρχίας σοβαρών πολιτιστικών δράσεων, να ανοίξουν μια βιβλιοθήκη… καλά, πήγα να πω κι εγώ, κι είπα! Τίποτα, κυρίες και κύριοι και αγαπητά μας παιδιά, τίποτα, ας πηγαίνουμε στας Αθήνας και εις τους Παρισίους για μουσεία και άλλα τέτοια εξωτικά σπορ, εδώ έχουμε κοτζαμάν φράγματα να παρατηρήσουμε και δεκάδες φεστιβάλ αγριομολόχας, σιγά μη μας νοιάζει τώρα για ένα μουσείο που πάει να κλείσει. Είδατε φαντάζομαι και την προτομή του Σεφέρη στην Αγία Νάπα… με ξεπερνάει και δεν περιγράφω άλλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση