ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ζητείται ανανέωση για τα Κύπρια

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Είχα πει σε παλαιότερο κείμενό μου πως δεν θα αναλώσω τη στήλη σε παλαιά κακώς έχοντα του πολιτισμού, λόγω της ίδρυσης του υφυπουργείου Πολιτισμού και πλέον θα βλέπω τα πράγματα από ένα νέο πρίσμα, πιο αισιόδοξο. ∆υστυχώς, όμως, δεν μπορώ να το κάνω με όλα... Έφτασε, λοιπόν, ο καιρός για το ∆ιεθνές Φεστιβάλ «ΚΥΠΡΙΑ», το οποίο έμεινε στη συλλογική συνείδηση ως διεθνές, το οποίο φυσικά και κατά την ταπεινή άποψη δεν είναι, και για να εξηγηθώ, ώστε να μην παρεξηγηθώ οι αντιρρήσεις μου σχετικά με τη φιλοσοφία του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια δεν έχουν να κάνουν με τα σχήματα, τις ομάδες και τον καλλιτεχνικό κόσμο που συμμετέχει στα Κύπρια.

Οι αντιρρήσεις μου έγκεινται στο ότι αυτό το φεστιβάλ έχει έναν Χ προϋπολογισμό και έχει στόχο από την ίδρυσή του, όπως σημειώνεται και στην ιστοσελίδα του «να παρουσιάσει, τόσο σε Κύπριους όσο και σε επισκέπτες, ένα φάσμα από πολιτιστικές εκδηλώσεις του υψηλότερου δυνατού επιπέδου», μπορεί τότε και για τη δεκαετία του 1990 να τα κατάφερε, όντως να λειτούργησε ως καταλύτης « για τη δημιουργία μίας άνευ προηγουμένου πολιτιστικής κίνησης που προσφέρει στο κοινό μια πληθώρα επιλογών». Στη σημερινή εποχή θεωρώ και εν έτει 2022 δεν τα καταφέρνει. Και επαναλαμβάνω δεν είναι χαμηλού επιπέδου οι διοργανώσεις που παρουσιάζουν τα Κύπρια –μερικές ήταν– αλλά δεν είναι κάτι που οι θεατές της χώρας διψούν να δουν, ακριβώς διότι και το καλοκαίρι που προηγείται των Κυπρίων, θεατρόφιλοι, φίλοι του χορού και της μουσικής είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν πολλά και διάφορα, παρόμοιας εμβέλειας με ό,τι προσφέρουν τα Κύπρια. ∆ιάφορα άλλα φεστιβάλ, με αισθητά πιο χαμηλό προϋπολογισμό έδωσαν την ευκαιρία στο φιλοθεάμον κοινό να παρακολουθήσει εξαιρετικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, χορό, περφόρμανς και εκθέσεις. Λυπάμαι που το λέω, αλλά πλέον τα Κύπρια δεν επιτελούν τον σκοπό για τον οποίο θεσμοθετήθηκαν, έμειναν πίσω και αυτό με κάποιο τρόπο πρέπει να αλλάξει.

Θα πρέπει πλέον το υφυπουργείο Πολιτισμού να σταθεί μια στιγμή, μετά που θα τελειώσουν και αυτά τα Κύπρια και να δει με ψύχραιμο μάτι τα σχετικά με το φεστιβάλ αυτό, τι προσφέρει στο κοινό, είναι αυτό που πρεσβεύει ότι είναι; Τα ποσά που δαπανούνται για τη διοργάνωσή του είναι αντίστοιχα με τις παραγωγές που φιλοξενεί; Όλα εξελίσσονται, οι λογικές που κάποτε ήταν ορθές, σήμερα δεν είναι. Οι ανάγκες επίσης της δεκαετίας του 1990 είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του 2022. Ο κόσμος ταξιδεύει περισσότερο, οι νέοι και οι νέες μας πηγαίνουν στο εξωτερικό πιο εύκολα και βλέπουν τι συμβαίνει καλλιτεχνικά στην Εσπερία, μα και στην Ανατολή. Αντιλαμβάνομαι ότι το κοινό του 2022 είναι πιο απαιτητικό από αυτό προ εικοσαετίας, και άρα πιο δύσκολο να το ικανοποιήσεις. Όμως, ένα κρατικό φεστιβάλ που θέλει να λέγεται καινοτόμο, που έχει έναν ικανό προϋπολογισμό, που επιζητεί υψηλού επιπέδου συμμετοχές θα έπρεπε να μπορεί να ικανοποιεί αυτό το πιο απαιτητικό κοινό. Αλλά τα τελευταία χρόνια δεν το κάνει, προχωράει στην πεπατημένη, ξαναμαγειρεύει τη συνταγή διοργάνωσης της δεκαετίας του 1990 και πορεύεται... και όσοι πιστοί προσέλθετε... έλα μου όμως που όλο και λιγότεροι είναι οι πιστοί που προσέρχονται, και δεν είναι επειδή δεν εκτιμούν τα σχήματα και τους κατά καιρούς καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος, αλλά διότι βαρέθηκαν να τρώνε το ίδιο καλλιτεχνικό προϊόν, το οποίο μπορούν να το βρουν ή το βρήκαν σε οποιαδήποτε άλλο φεστιβάλ. Ανανέωση, λοιπόν, νέος αέρας, για να μπορέσουν τα Κύπρια να γίνουν όντως ένα διεθνές φεστιβάλ, το οποίο όλοι μας να αναμένουμε πώς και τι κάθε τέλος του καλοκαιριού.

Τέλος, σαφώς και οι κυπριακές συμμετοχές πρέπει να υπάρχουν. Εννοείται ότι αν όχι και στα Κύπρια, τότε πού. Έχουμε αξιόλογα σχήματα και καλλιτέχνες, καμία αντίρρηση ότι πρέπει να τους δίνουμε κι εμείς χώρο και χρόνο, αλλά πιστεύω πως το βάρος των εκδηλώσεων θα πρέπει να είναι στη διεθνή σκηνή, ούτε καν στην ελλαδική. Σε αυτά εν ολίγοις που δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε λόγω απόστασης. Ξεκαθαρίζω, δεν μιλάω για αποκλεισμούς ή πως το ξένο είναι πιο καλό και να υποβιβάσουμε τα εγχώρια, σε καμία περίπτωση, αυτό που θέλω να κάνω ξεκάθαρο είναι πως επειδή τα Κύπρια θέλουν να λέγονται διεθνές φεστιβάλ θα πρέπει και να είναι και όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια δεν είναι και δεν αρκεί κάθε χρονιά ένας κούκος να φέρνει τη φεστιβαλική άνοιξη του ∆ιεθνούς Φεστιβάλ «Κύπρια» φέτος το Theatre Des Bouffes du Nord από το Παρίσι ή ο Καστελούτσι παλαιότερα (όσοι πρόλαβαν να τον δουν βέβαια).

Ελπίζω ότι το υφυπουργείο θα θελήσει να δει τα «Κύπρια» να αποκαθίστανται στη συνείδηση εκείνων που τα έζησαν στις δόξες τους.

Υγ. Ανεξαρτήτως των ενστάσεών μου ως πρόσωπο, ως εφημερίδα θα παρακαλούσα να μας αποσταλούν σχετικά δελτία Τύπου και άλλο υλικό για τις εκδηλώσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση