ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο επαναπατρισμός του Κυπριακού

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το Κυπριακό στη μακρόχρονη ιστορία του «ξενιτεύτηκε» ουκ ολίγες φορές. Πάντα όμως στο τέλος επέστρεφε εκεί απ’ όπου ξεκίνησε. Η τελευταία «περιπέτεια» του πολιτικού προβλήματος ξεκίνησε παραδοσιακά από την Ελβετία.

Την αυλαία άνοιξε το άγνωστο μέχρι πρότινος Μον Πελερέν, τη σκυτάλη πήρε ο κλασικός ελβετικός προορισμός για ειρηνευτικές διαδικασίες, η Γενεύη, και η συνέχεια πάλι πίσω στο Μον Πελερέν. Το ελβετικό πήγαινε-έλα του Κυπριακού μέχρι στιγμής δεν δικαίωσε όσους υποστήριζαν ότι αυτή τη φορά ίσως να βγει κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες.

Οι προοπτικές μετά τη διάσκεψη της Γενεύης παραπέμπουν περισσότερο στο «κράτα με να σε κρατώ να ανεβούμε το βουνό» παρά σε οτιδήποτε άλλο. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων μοιάζει με μια διαδικασία που κρατά ζωντανή μια προσπάθεια με μηχανική υποστήριξη.

Μπορούν οι τεχνοκράτες στο Μον Πελερέν να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο με θετικές προοπτικές όταν διατυπώνονται απόψεις του είδους «Με αίμα πήραμε την Κύπρο με αίμα θα την δώσουμε»; ή τα κατοχικά στρατεύματα δεν θα φύγουν ποτέ; Λόγια τα οποία ακούστηκαν από πλέον επίσημα χείλη στην Άγκυρα.

Την επίλυση του Κυπριακού τη χωρίζουν δύο καυτά ζητήματα. Ασφάλεια - Εγγυήσεις και εκ περιτροπής προεδρία. Αν βρεθεί η χρυσή τομή το πρόβλημα έχει προοπτικές να επιλυθεί. Δυστυχώς, όμως, και στα δύο θέματα η θέση της Τουρκίας δεν επιτρέπει αισιοδοξία.

Η εκ περιτροπής προεδρία αποτελεί κόκκινη γραμμή όχι για την Τουρκία αλλά για τον εκ Λεμεσού Μουσταφά Ακιντζί. Ακόμα και στο αυθαίρετο σενάριο να βρεθεί ένα ελκυστικό περιτύλιγμα για τις εγγυήσεις το θέμα τις εκ περιτροπής δεν μπορεί να περάσει σε ένα δημοψήφισμα.

Και δεν επικαλούμαι τα τετριμμένα που λέγονται για την παρουσία Τούρκου στον προεδρικό θώκο. Η εκ περιτροπής αποτελεί κόκκινη γραμμή και για τον Νίκο Αναστασιάδη. Αν η τουρκική πλευρά δώσει – λέμε – κάτι στο θέμα των εγγυήσεων θα ζητήσουν κάτι ανάλογο στην εκ περιτροπής.

Όσο ελκυστικό και αν γίνει το πακέτο των παραχωρήσεων για το ένα και το άλλο ζήτημα οι δύο πλευρές κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Η κατάληξη του Κυπριακού δεν θα είναι η Ελβετία αλλά η επιστροφή στα πάτρια εδάφη.

Αν αναζητηθούν ανησυχητικές ουρές από την όλη διαδικασία μια από αυτές, η πιο σοβαρή, είναι η έκφραση δημοσίως πλέον διχοτομικών απόψεων.

tomarasa@kathimerini.com.cy

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X