ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν «κέρδισε» ο Νίκος, ο Σταύρος έκανε «χαρακίρι»..

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης, σε ανύποπτο χρόνο είχε πει την αμίμητη ατάκα: «ό,τι βγάλει η ττενέκκα» προφανώς για να δείξει πως εάν δεν ανοίξει η κάλπη, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για το περιεχόμενό της.

Παρά το γεγονός ότι έχουν αλλάξει πολλά, η σοφή κουβέντα του βετεράνου πολιτικού είναι επίκαιρη. Από την Τετάρτη το βράδυ και μετά, λέγονται και γράφονται πολλά για την παρουσία των δυο υποψηφίων. Ποιος κέρδισε, και ποιος έχασε. Κάνοντας μια αποτίμηση των δυο αναμετρήσεων, των υποψηφίων, αυτό που μένει πίσω είναι μόνο εντυπώσεις και μια ακατάσχετη παρελθοντολογία. Και στις δυο αναμετρήσεις κυριάρχησε το παρελθόν λες και οι ψηφοφόροι, σώνει και καλά θα πρέπει να διαμορφώσουν άποψη με βάση τα όσα προηγήθηκαν.

Το τι θα κάνει έκαστος των υποψηφίων π.χ για σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας οι πολίτες δεν άκουσαν, ή άκουσαν ελάχιστα. Και εδώ είναι που έχασε ο Σταύρος Μαλάς εάν δεχθούμε, για σκοπούς συζήτησης, τη λογική του χαμένου και κερδισμένου. Ο υποψήφιος της αριστεράς οδήγησε ο ίδιος τη συζήτηση στο χθες, και σε ένα γήπεδο που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει στα ίσια τον Νίκο Αναστασιάδη.

Όσο καλά να είχε προετοιμασθεί ο κ. Μαλάς στο Κυπριακό, όσο άρτια να ήταν η ενημέρωση που έτυχε από το ΑΚΕΛ για την Ελβετία, ήταν εξαρχής ένα βήμα πίσω από τον συνομιλητή του. Στο Κυπριακό ο κ. Μαλάς θα έπρεπε να είχε επικεντρωθεί, περισσότερο, στην επόμενη μέρα των Προεδρικών και δυστυχώς δεν το έπραξε. Η εξέλιξη της ενότητας Κυπριακού, είχε ως αποτέλεσμα ο ίδιος να φαίνεται ότι είναι στη γωνία.

Αλλά και στην ενέργεια ο κ. Μαλάς έπαθε ό,τι και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, στην πρώτη αναμέτρηση. Επικρίνεις με τόσο ένταση μια κυβέρνηση, για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, επί ημερών της οποίας στήθηκε το πλέγμα των τριμερών συνεργασιών; Επικεντρώνεσαι στις έρευνες μέσα στην ΑΟΖ όταν γνωρίζεις ότι η παρούσα κυβέρνηση έκανε ένα τρίτο γύρο αδειοδότησης τραβώντας την προσοχή της αφρόκρεμας της παγκόσμιας βιομηχανίας υδρογονανθράκων;

Που τέλος του 2014 απέτρεψε την κατάρρευση του ερευνητικού προγράμματος με τις αποτυχημένες γεωτρήσεις, κρατώντας στην ΑΟΖ την ENI και την TOTAL; Ευτυχώς που ο Νίκος Αναστασιάδη πάνω στην κουβέντα δεν του αποκάλυψε τα ευρήματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 6, ή την αρχική αντίδραση της κυβέρνησης, της οποίας ήταν υπουργός, για αναστολή των εργασιών στο τεμάχιο 12 όταν ο Ερντογάν απειλούσε Θεούς και δαίμονες.

Ο Σταύρος Μαλάς την περασμένη Τετάρτη δέχθηκε να παίξει εκτός έδρας και χάλασε ό,τι έχτισε στην πρώτη συνάντηση των πέντε. Έπαθε ό,τι και ο Νικόλας Παπαδόπουλος με την τιμή του ΦΑ που αυξήθηκε στις διεθνείς αγορές, μια αύξηση που μόνο ο ίδιος είδε. Ο κ. Μαλάς αντί να ψάχνει να βγάλει στην επιφάνεια τον κακό Αναστασιάδη, έπρεπε να πει ο ίδιος τι θα κάνει αν εκλεγεί. Για το αύριο όσα ακούστηκαν, ήταν λίγα. Δεν μπορώ να πω με πάσα βεβαιότητα αν η εμφάνιση της Τετάρτης θα στοιχίσει στον κ. Μαλά την ερχόμενη Κυριακή, μπορώ να πως με βεβαιότητα ότι έχασε ένα ακροατήριο εκτός ΑΚΕΛ. Η δε αντίδραση του ΑΚΕΛ, στην απειλή του Νίκου Αναστασιάδη να δημοσιοποιήσει έγγραφο των συνομιλιών, ήταν λάθος.

Οι εκλογές την Κυριακή το βράδυ θα αποτελέσουν παρελθόν όχι όμως και το Κυπριακό που θα αναμένει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X