ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:09
 

Η κάλπη και το χρέος της Γηραιάς Ηπείρου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το σημερινό οικοδόμημα που λέγεται Ε.Ε. ξεπήδησε μέσα από τα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ως μια προσπάθεια να αποτελέσουν παρελθόν τα όσα βίωσε η Γηραιά Ήπειρος, τον προηγούμενο αιώνα. Εξήντα δυο χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης, το ανάχωμα κατά του φασισμού και ό,τι άφησε πίσω του, απειλείται. Η Ε.Ε. δοκιμάζει αντοχές σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πεδίο.

Η οικονομική κρίση του ευρωπαϊκού νότου πλήγωσε και συνεχίζει να πληγώνει τους λαούς. Η ανθρωπιστική κρίση, με τη μετακίνηση πληθυσμών από Μέση Ανατολή και Αφρική δοκίμασε και συνεχίζει να δοκιμάζει τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πληγώσει την Ε.Ε. πολιτικά. Αν κάποιος επιχειρήσει να δώσει μια απάντηση για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, απαλλαγμένος από λογικές εσωστρέφειας, δεν μπορεί να αγνοήσει την επανεμφάνιση φαντασμάτων του παρελθόντος.

Η άνοδος της ακροδεξιάς και η εμφάνιση φασιστικών πρακτικών είναι η πραγματική απειλή, που ξεπερνά τις αδυναμίες και προβλήματα του κοινού οικοδομήματος των λαών, της Ευρώπης. Για πρώτη φορά η ακροδεξιά βρίσκεται προ των πυλών σε θεσμικά όργανα της Ε.Ε. όπως το κολλέγιο Επιτρόπων. Εξέλιξη που θα επηρεάσει βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η Ενωμένη Ευρώπη. Αν κάποιος μελετήσει το φαινόμενο επανεμφάνισης της ακροδεξιάς, θα εντοπίσει στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στις σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας, αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Η οικονομική ανέχεια δημιούργησε κοινωνική κρίση, απαξίωση πολιτικής και πολιτικών με ταυτόχρονη ισχυροποίηση σοβινιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών που σε κάποια κράτη μέλη έχουν καταστεί κυρίαρχες δυνάμεις. Μπροστά στην κάλπη οι πολίτες των κρατών μελών θα πρέπει να σταθμίσουν τους πραγματικούς κινδύνους, πρώτα σε πανευρωπαϊκό και μετά σε εθνικό επίπεδο. Ειδικά για τους πολίτες του ευρωπαϊκού νότου, ο επόμενος χάρτης του ευρωκοινοβουλίου θα επιδράσει καταλυτικά.

Μπροστά στην κάλπη, οι πολίτες των 28 κρατών μελών θα πρέπει να ενισχύσουν τις δυνάμεις εκείνες που προωθούν την ευρωπαϊκή ιδέα, που δεν υψώνουν συρματοπλέγματα, σέβονται τον ανθρώπινη αξία, ανεξάρτητα από χρώμα και θρησκεία. Στις 26 Μαΐου η ψήφος των πολιτών θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Την Κυριακή η Ευρώπη πρέπει να διαψεύσει όσους υποστηρίζουν πως ξέχασε τις μαύρες σελίδες της ιστορίας της, και αυτούς που την έγραψαν.

Η αποχή στην παρούσα φάση δεν είναι έκφραση δυσαρέσκειας. Η αποχή ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες που απεργάζονται την διάλυσή της. Παρά τις αδυναμίες, παρά τα προβλήματα, παρά τις λανθασμένες πολιτικές η Ε.Ε. μπορεί να επιστρέψει στο δρόμο που χάραξαν οι οραματιστές της. Μια ειρηνική, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι αποφάσεις του Νίκαρου, ο Νετανιάχου και το «κοινό» restart

«Δυστυχώς το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει αν πάει κάτι στραβά και είναι δίπλα μας... ...»
Αρμαγεδών  |  14:02

#PoliticsBlog Ο γενικώς Ελεγκτής, τα νεύρα του Νίκαρου και ο ακραίος λαϊκισμός

«Νίκαρε φταίεις που διορίζεις τον κάθε αππωμένο... είχες και άλλες επιλογές αλλά ήθελες να ικναοποιήσεις ...»
Αρμαγεδών  |  13:31

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Λάβετε το δάνειο σας τώρα σε 48 ώρες Καλό απόγευμα Θέλετε να είστε επιχειρηματίας, να ξεκινήσετε ...»
Dennis crouch  |  00:06

Για όλα φταίνε οι τράπεζες

«Βασικά η ευθύνες βαραίνουν την ΚΤΚ της οποίας η εκάστοτε διοικητές ήταν για τα κατσαρα.,.»
Αρμαγεδών  |  17:03

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X