ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ΠΑΣΥΔΥ το χαβά της

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ, την περασμένη Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων, Γλαύκος Χατζηπέτρου προσπάθησε να δικαιολογήσει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη κατά των περικοπών του 2012. Στην προσπάθειά του. επικαλέστηκε και το 1974 και τη συμβολή, τότε, των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό που δεν είπε στους συνέδρους ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, ήταν πως τότε δεν υπήρξαν δικαστικές προσφυγές, προκειμένου οι του δημοσίου να πάρουν πίσω τα όσα, σωστά, πρόσφεραν για ανόρθωση του κράτους.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε πως για το ό,τι δημιουργήθηκε το 2013 έπρεπε να πληρώσουν αυτοί που προκάλεσαν την κρίση. Παρά ταύτα, όπως τόνισε, ο δημόσιος τομέας επωμίσθηκε ένα μέρος των καταστροφικών συνεπειών. Δέχομαι πως ο κ. Χατζηπέτρου εκπροσωπεί τους δημοσίους υπαλλήλους, όμως ένα εξίσου μεγάλο βάρος επωμίσθηκαν και χιλιάδες εργαζόμενου του ιδιωτικού τομέα, κάποιοι εξ αυτών έχασαν την δουλειά τους, υπέστησαν μειώσεις στους μισθούς και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες της περιόδου εκείνης. Σε καμία περίπτωση δεν ανέμενα από το κ. Χατζηπέτρου να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όμως μέσα στο πνεύμα αλληλεγγύης ανέμενα να είναι πιο προσεχτικός, ξεδιπλώνοντας την επιχειρηματολογία οι δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν πίσω όσα έδωσαν το 2012, τη στιγμή μάλιστα που αυτό έχει θεσπιστεί νομοθετικά το 2018 και εφαρμόζεται.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη συμβολή και των δημοσίων υπαλλήλων, στην κρίση του 2013. Οι δημόσιοι υπάλληλοι απώλεσαν ένα σημαντικό κομμάτι από τους μισθούς τους, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που δεν κινήθηκαν, όμως, δικαστικά για να πάρουν πίσω όσα έχασαν. Το 1974 που οι δημόσιοι υπάλληλοι συνείσφεραν, χάθηκαν ζωές. Το ίδιο έγινε και το 2013. Κάποιοι έχασαν και κινδυνεύουν ακόμα να χάσουν τους κόπους μιας ζωής. Οι διαφορές του 1974 με το 2013 δεν είναι και τόσο τρανταχτές, που να δικαιολογούν τη επιχειρηματολογία της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Χατζηπέτρου από το βήμα του συνεδρίου, εξαπέλυσε κατηγορίες πως κάποιοι προσπαθούν να σπείρουν το διχασμό μεταξύ εργαζομένων, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το τι πρόσφερε ο κάθε εργαζόμενος είναι γνωστό.

Το σύνολο των εργαζομένων, χωρίς διαχωρισμούς, ήταν από τα πρώτα θύματα της κρίσης. Μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια, όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα θα πάρουν πίσω τα όσα έδωσαν το 2012. Αν θυμάμαι καλά ουδείς αντέδρασε όταν η βουλή αποφάσιζε την άρση των περικοπών, νομοθετικά και σε σταδιακή βάση. Κάτι που δεν φαίνεται να συμμερίζεται η ΠΑΣΥΔΥ. Ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα πολύ θα ήθελε να μάθει, αν η ΠΑΣΥΔΥ θεωρεί σωστό και δίκαιο την επιστροφή της συνεισφοράς του δημόσιου τομέα στην κρίση, αναδρομικά από το 2012.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση