ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Και τώρα η ώρα του ταμείου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Από την προηγούμενη Κυριακή έχει χυθεί μελάνι για το αύριο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η ηγεσία του κόμματος πέτυχε, μέσω του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου την περασμένη Τρίτη, να στρέψει την προσοχή προς άλλη κατεύθυνση προκειμένου να σκεπάσει τις βαριές ευθύνες της ιδίας.

Μέσα σε μία εβδομάδα η ηγεσία του ΔΗΣΥ υπέστη δύο ήττες. Μία με τις πολιτικές επιλογές κατά την προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα το κόμμα της δεξιά να μείνει εκτός προεδρικής κούρσας νωρίς και άλλη μία την Κυριακή το βράδυ. Με βάση τα exit polls κάποιων καναλιών το 65% των συναγερμικών ψηφοφόρων επέλεξαν τον «διασπαστή και αποστάτη Νίκο Χριστοδουλίδη», επιλογή που έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, η οποία παρά την ψήφο κατά συνείδηση κατά πλειοψηφία, αν δεν εργάστηκε στο παρασκήνιο, χάιδεψε την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Η εκλογική συμπεριφορά των συναγερμικών, με βάση τα exit polls, είναι σε διάσταση με την ηγεσία του Συναγερμού και προσωπικά του προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος την περασμένη Τρίτη αντί να επικεντρωθεί στην ήττα περιχαρακώθηκε πίσω από διχαστικά συνθήματα και χαρακτηρισμούς. Η ηγεσία του Συναγερμού θα ένιωθε άνετα την Κυριακή το βράδυ εάν πραγματικά εννοούσε την ψήφο κατά συνείδηση που αποφάσισε το Πολιτικό Γραφείο. Απόφαση που καταστρατήγησαν δημόσια κορυφαία στελέχη του κόμματος. Ακόμα και την περασμένη Τρίτη πρόσωπα της ηγετικής πυραμίδας ανοιχτά έλεγαν στα πηγαδάκια του Συνεδριακού πως δεν θα πειθαρχήσουν στην ψήφο κατά συνείδηση και θα εργαστούν για τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ.

Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως δεν εισάκουσαν την απόφαση που λήφθηκε την περασμένη Τρίτη και το κυριότερο, απέρριψαν τον διχαστικό λόγο και πνεύμα που καλλιεργήθηκε μέσα στο κόμμα. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως η ηγεσία του ΔΗΣΥ και ο πρόεδρός του είναι σε διάσταση με την πλειοψηφία του συναγερμικού κόσμου. Η εξαγγελία του Αβέρωφ Νεοφύτου για εκλογική συνέλευση στις 11 Μαρτίου δεν μπορεί να επουλώσει τις πληγές που έχουν ανοίξει στον Συναγερμό. Η κρίση στον Συναγερμό δεν φθάνει μόνο μέχρι τον πρόεδρό του. Αγγίζει το σύνολο της ηγετικής πυραμίδας. Η προετοιμασία μιας τόσο σημαντικής κομματικής διεργασίας δεν μπορεί να γίνει με φαστ τρακ λογικές. Χρειάζεται χρόνος προκειμένου ο ΔΗΣΥ να γυρίσει σελίδα.

Τη Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Γραφείο. Η ατζέντα της συνεδρίας δεν έχει γίνει γνωστή. Ο Συναγερμός για να αφήσει πίσω όσα βιώνει θα πρέπει να κοιτάξει στα μάτια την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να πει αλήθειες όσο και αν αυτές πληγώνουν. Ο πρόεδρος του Συναγερμού έστω και τώρα θα πρέπει να κάνει τη δική του αυτοκριτική και να πει ένα μεγάλο mea culpa για τη στοχοποίηση όσων διαφωνούσαν με τις πολιτικές συμπεριφορές που υιοθετήθηκαν. Οι χαρακτηρισμοί Ιούδες, διασπαστές και αποστάτες δεν αρμόζουν σε ένα κόμμα που θέλει να είναι σύγχρονο και ευρωπαϊκό και ειδικά όταν η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου του με την ψήφο του έδειξε ότι κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις πολιτικές επιθυμίες της ηγεσίας. Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές ο Νίκος Αναστασιάδης θα παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τα συναγερμικά τεκταινόμενα ή θα δηλώσει ηχηρό παρών;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση