ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με ξένα κόλλυβα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στη νεότερη ιστορία της Κύπρου, ουκ ολίγα είναι τα περιστατικά που καταμαρτυρούν τη ρηχότητα που μας διακατέχει σε όλο το εύρος της δημόσιας και κοινωνικής ζωής. Το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποκαλύπτει πως την υπερβολή την έχουμε στο DNA μας. Σαν την περίπτωση του νομοσχεδίου των ΗΠΑ, υπάρχουν ουκ ολίγες. Η πιο κραυγαλέα, για τους παλαιότερους, ήταν το 1976 όταν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζίμι Κάρτερ.

Τη βραδιά εκείνη, ήχησαν οι καμπάνες κάποιων εκκλησιών στην Κύπρο, επειδή οι προεκλογικές του δηλώσεις θεωρήθηκαν πως οδηγούσαν σε λύση του Κυπριακού. Κάτι ανάλογο έγινε και με το νομοσχέδιο, των δυο Αμερικανών Γερουσιαστών για την νέα πολιτική των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι νωπές οι δημόσιες ιαχές για χαστούκι των Αμερικανών στην Τουρκία, το νέο ρόλο που επιφυλάσσουν για την Κύπρο και άλλες, ουκ ολίγες υπερβολές.

Στη δε Ελλάδα καταναλώθηκε ουκ ολίγη μελάνη για τον νέο ρόλο των Αμερικανών απέναντι στις τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο. Λες και επειδή οι Αμερικανοί θα ενημερώνονται για τις αερομαχίες, οι Τούρκοι θα βάλουν την ουρά στα σκέλια και θα εξαφανισθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ενεργειακά. Ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε τις ανακαλύψεις ΦΑ στην πραγματική τους διάσταση, που είναι η οικονομική. Και αυτός είναι ο λόγος που εννέα χρόνια μετά την πρώτη γεώτρηση, απλά ψαχνόμαστε.

Ακόμα και αυτή τη στήριξη της Γαλλίας μέσα στην ΑΟΖ, τις περισσότερες φορές αθόρυβα, επιχειρήσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να αποδείξουμε ότι έχουμε ισχυρές πλάτες, αναγκάζοντας τον Γάλλο ΥΠΕΞ να διαψεύσει δημόσια το αφήγημα μας για γαλλική βάση στην Κύπρο. Την έχουμε πάθει από φίλους και μη, ουκ ολίγες φορές αλλά μυαλό δεν βάζουμε. Ξεχνάμε πως στην ιστορία αυτού του τόπου, από τον απελευθερωτικό αγώνα και μετά κανένας δεν προσέτρεξε, με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα (και δεν εννοώ τις ηγεσίες).

Την πραγματική διάσταση των όσων συμβαίνουν στην περιοχή την έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης ο οποίος δεν είναι πολιτικός και δεν έχει συνηθίσει να χαϊδεύει αυτιά είπε αυτό το οποίο γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον καθένα. Αν θα έλθει η δύσκολη ώρα θα είμαστε μόνοι μας και με το σκεπτικό αυτό θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε.

Ούτε Γάλλοι, ούτε Αμερικάνοι. Οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι που τους έχει δοθεί γη και ύδωρ στη Σούδα, στην κρίση των Ιμίων γκρίζαραν την περιοχή, αυτό δηλαδή που επιδίωκαν οι Τούρκοι, και από πάνω τους ευχαριστήσαμε. Καλές οι συμμαχίες αλλά όταν θα πάρεις θα πρέπει και να δώσεις. Αυτό μας είπαν οι φίλοι μας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Επιλέξτε ή «εμείς» ή οι Ρώσοι.

Και μετά ξυπνήσαμε, μέχρι την επόμενη φορά που θα εμφανισθεί μπροστά μας και πάλι ένας «θεόσταλτος» φίλος μας για να κάνουμε πανηγύρια, με ξένα κόλλυβα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X