ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:10
 

«Μια ζεστή αγκαλιά .. αιώνια ευγνωμοσύνη»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η απόφαση της Αμερικανικής Βουλής να αναγνωρίσει τη εξόντωση ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων, την περίοδο 1915-1918 από τους Νεότουρκους, αποτελεί ένα τεράστιο βήμα στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Οι ΗΠΑ είναι 32η χώρα που αναγνωρίζει την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Μια απόφαση που αναμφίβολα δικαιώνει τον μακρόχρονο αγώνα της Αρμένικης διασποράς, αλλά το κυριότερο αποτελεί άλλο ένα χαστούκι στους ανιστόρητους για ένα και πλέον αιώνα, ισχυρισμούς της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να παραποιεί τα ιστορικά γεγονότα και να ερμηνεύει κατά το δοκούν, το διεθνές δίκαιο..

Η μαζική εξόντωση Αρμενίων πολιτών, της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν διαφέρει ποσώς από τη γενοκτονία του Ελλήνων του Πόντου, των Ασσυρίων αλλά και των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Εν αντιθέσει με το ναζιστικό καθεστώς, που κλήθηκε να λογοδοτήσει για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, οι Νεότουρκοι ουδέποτε έδωσαν λόγο για τις φρικαλεότητες που διέπραξαν κατά πληθυσμών που ζούσαν για αιώνες σε περιοχές εντός της Οθωμανικής επικράτειας. Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Άγκυρας δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στην ιστορική μνήμη, πρώτα και κύρια όσων κατάφεραν να επιζήσουν και κυνηγημένοι να βρουν καταφύγιο στη δύση. Το δράμα που βιώσαν οι Αρμένιοι, παρέμεινε ζωντανό στις μνήμες των νεότερων γενεών μέσα από της μαρτυρίες όσων κατάφεραν να επιζήσουν.

Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Άγκυρας δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στην ιστορική μνήμη

Η Κύπρος και η Ελλάδας ήταν μεταξύ το χωρών που πρόσφεραν φιλοξενία στους κυνηγημένους Αρμένηδες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μαρτυρία ενός ηλικιωμένου Αρμένη, που έφθασε στην Κύπρο. Με περίσσια αρχοντιά και αξιοπρέπεια εξιστορούσε μπροστά στον τηλεοπτικό φακό τα όσα έζησε ο ίδιος, κυνηγημένος από τους Νεότουρκους. Με δάκρυα στα μάτια κοιτώντας μέσα από το τηλεοπτικό φακό ολοκλήρωνε την αφήγησή του. « Η Κύπρος και η Ελλάδα άνοιξαν την αγκαλιά τους και μας έβαλαν μέσα. Μας έδωσαν ένα κομμάτι γης να ζήσουμε και για αυτό θα τους ευγνωμονούμε  αιώνια». Λόγια απλά, λόγια αληθινά, βγαλμένα από την καρδιά ενός ανώνυμου ανθρώπου που έζησε την κόλαση και κατάφερε να ξεφύγει.

Η ψυχή αυτών των ανθρώπων βρίσκεται πίσω από την απόφαση της Βουλής των ΉΠΑ και των άλλων 31 κρατών που έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, που δεν είναι η μοναδική. Τα ίδια έζησαν και οι Έλληνες του Πόντου που μέχρι σήμερα αναζητούν την ιστορική δικαίωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Η τραγωδία στην Τουρκία, η αλληλεγγύη της Ελλάδας και ίσως μια ευκαιρία

«Ούτε πρόκειται να εκτίμησει ο τάγιπ .... Πάντως και δεν ξέρετε πως μιλά για τον δυτικό πολιτισμό ... ...»
Ούτε ένα στο εκατομμυρίο  |  17:41

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X