ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Μην σούζεις τα πόδια σου πριχού καβαλικέψεις»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Πριν από 25 χρόνια, ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών (07/02/1993-14/02/1993), το φαβορί Γιώργος Βασιλείου (44,15%) «αυτοπυροβολήθηκε στα πόδια» από μια δημόσια τοποθέτησή του. Ερωτηθείς από το συνάδελφο Αριστείδη Βικέτο, αν τη βραδιά της πρώτης Κυριακής επικοινώνησε με τον αντίπαλό του Γλαύκο Κληρίδη (26,74%) προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ήπιο πολιτικό κλίμα, η απάντηση που έδωσε ο Γιώργος Βασιλείου έχει μείνει στην πολιτική ιστορία του τόπου, ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής αλαζονείας.

«Εγώ αν ήμουν στη θέση, του κ. Κληρίδη θα είχα αποσυρθεί», με το βετεράνο πολιτικό να του απαντά. «Μην σούζεις τα πόδια σου πριχού καβαλικέψεις», απάντηση που αποδείχθηκε προφητική. Θυμήθηκα το συγκεκριμένο περιστατικό, όχι γιατί επαναλήφθηκε στις μέρες μας, αλλά ως μνημειώδες αυτοκαταστροφικό ατόπημα. Ο λόγος για τις απόψεις του Νίκου Αναστασιάδη στο Σκοπιανό. Διάβασα προσεχτικά τα όσα είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος και δεν εντόπισα, προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Οι απόψεις που εξέφρασε, για όσους παρακολουθούν το εσωτερικό σκηνικό στην Ελλάδα, απηχούν ένα κομμάτι τις κοινής γνώμης, που δεν συμφωνεί με τις εθνικιστικές κορώνες. Δέχομαι ότι το παράδειγμα, με το όνομα, ήταν εκτός χρόνου και τόπου. Επί της ουσίας όμως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτά που λέγονται στην Ελλάδα.

Η παραπομπή σε Βόρεια Ελλάδα, με τις προϋποθέσεις που βάζει και ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα, περισσότερο παραπέμπει σε υποστήριξη του σκεπτικού του, για τα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη της Ελλάδας από μια επίλυση της διαφοράς, και λιγότερο για αυτή καθ’εαυτήν την ονομασία. Από εκεί και πέρα ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε και αλήθειες.

Είναι ψέματα πως ο φανατισμός δημιούργησε εθνική συνείδηση και ταυτότητα στα Σκόπια; Αυτή είναι η μια πλευρά του θέματος. Η άλλη αφορά τον ίδιο τον υποψήφιο Πρόεδρο και την ιδιοσυγκρασία του γενικότερα. Ο Νίκος Αναστασιάδης, ως παλαιός πολιτικός, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι ο διάολος, ειδικά τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, κρύβεται και στο τελευταίο κόμμα και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να είναι διπλά προσεχτικός. Φέρει ευθύνη γιατί με τα όσα είπε συνέβαλε, το Σκοπιανό να καταστεί μέρος της προεκλογικής ατζέντας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση