ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο τρίτος (γύρος) ... ο καλύτερος

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η παρούσα κυβέρνηση ολοκλήρωσε το ενεργειακό της πλάνο με τις υπογραφές των συμβολαίων για τα τεμάχια 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι παρόμοιο με αυτό του πρώτου γύρου αδειοδότησης πριν από δέκα χρόνια περίπου.

Η παρουσία δυνατών ονομάτων (Exxon, Qatar, ENI, TOTAL) έχει δημιουργήσει προσδοκίες και όχι αδικαιολόγητα. Λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους ο τρίτος γύρος αποδείχθηκε ο καλύτερος απ’ όλες τις απόψεις.

Το μόνο που υπολείπεται είναι να γίνει το δεύτερο μεγάλο μπαμ μέσα στην ΑΟΖ. Να εντοπισθεί ένα κοίτασμα παρόμοιο ή και μεγαλύτερο από το «Αφροδίτη» του τεμαχίου 12. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες, αν λάβουμε υπόψη το τι λένε οι εταιρείες αλλά και από την κάθοδο στην περιοχή ενεργειακών κολοσσών.

Με τα δεδομένα αυτά δικαιολογημένα το Προεδρικό πανηγυρίζει και δικαιολογημένα θα παίξει το χαρτί με τα ενεργειακά στις επερχόμενες εκλογές. Τουλάχιστον στο συγκεκριμένο τομέα, ασχέτως απτών αποτελεσμάτων, η κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει έργο.

Βεβαίως, το καλύτερο θα ήταν να είχε και τα αποτελέσματα από κάποιες γεωτρήσεις, ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο έως ανέφικτο με εξαίρεση το τεμάχιο 11 που έχει προγραμματιστεί γεώτρηση για τον ερχόμενο Ιούλιο.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τις ενεργειακές δυνατότητες τουλάχιστον των τεμαχίων 10 και 11 θα επαναληφθεί το φαινόμενο με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Άλλη κυβέρνηση πέτυχε την ένταξη και άλλη κυβέρνηση υπέγραψε την ένταξη. Όλα αυτά στην περίπτωση που αλλάξει η σύνθεση του Προεδρικού για την επόμενη πενταετία.

Πέρα από τις όποιες άλλες προεκτάσεις το ταμείο που γίνεται από τη Λευκωσία είναι θετικότατο, αν ληφθούν υπόψη τα απογοητευτικά αποτελέσματα του 2ου γύρου αδειοδότησης τεμαχίων. Τα ενεργειακά της Κύπρου θα προσλάβουν νέες διαστάσεις αν π.χ. οι τρεις (εντός 2017) συν δύο (εντός 2018) ερευνητικές γεωτρήσεις δώσουν αποτελέσματα.

Τα οφέλη θα είναι πολύπλευρα. Ένα νέο κοίτασμα θα σπρώξει το επενδυτικό μέρος εμπορικής εκμετάλλευσης των κυπριακών κοιτασμάτων. Θα ενισχύσει το ενεργειακό προφίλ της ανατολικής Μεσογείου. Θα φέρει ακόμα πιο κοντά στην περιοχή την Ε.Ε. ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της Λευκωσίας στις Βρυξέλλες.

Βεβαίως, ο δρόμος είναι μακρύς και δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Υπάρχουν και αγκάθια όπως η εκκρεμότητα που συνεχίζει να υπάρχει με το Ισραήλ για τα ποσοστά που διεκδικεί η γειτονική χώρα από το κοίτασμα «Αφροδίτη». Υπάρχει και ο αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία.

Και εδώ οι δύο εταίροι στις τριμερείς συνεργασίες αντιμετωπίζουν τη διέλευση του αγωγού από την κυπριακή ΑΟΖ με εκ διαμέτρου αντίθετη σκοπιά. Όπως και αν έχουν τα πράγματα υπάρχει μια γενική θεώρηση: Ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες υπάρχουν προβλήματα τα οποία μπορούν να επιλυθούν.

Το πιο σημαντικό που έχει πετύχει η Κύπρος είναι ότι δεν βρίσκεται στο περιθώριο αλλά στο επίκεντρο των εξελίξεων κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να τις επηρεάζει.

tomarasa@kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση