ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα διδάγματα του «Daniel»

Η Κύπρος θα πρέπει να προετοιμασθεί για ακραία καιρικά φαινόμενα. Τι θα γινόταν εάν η καταιγίδα Daniel αντί για τη Λιβύη κατευθυνόταν ανατολικότερα;

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το καταστροφικό πέρασμα της θεομηνίας στο Θεσσαλικό κάμπο εκ των πραγμάτων δε μπορεί να αφήνει κανένα αδιάφορο. Η «ασφαλής» θέαση, της βιβλικής καταστροφής, από τον καναπέ δεν επιτρέπεται να προκαλεί εφησυχασμό. Την ώρα που οι κάτοικοι των περιοχών, που βίωσαν τη μανία της φύσης, προσπαθούν να συνέλθουν οι επιπτώσεις της θεομηνίας δε μπορούν να περιοριστούν μόνο στις πληγείσες περιοχές. Για την Ελλάδα τα δύσκολα είναι μπροστά και είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τον κοινωνικό ιστό καθώς και σημαντικούς τομείς της οικονομίας της χώρας. Ωστόσο από την καταιγίδα Daniel μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία αφορούν την περιοχή της Μεσογείου. Η βιαιότητα των καιρικών φαινομένων στη γειτονιά της Κύπρου δε μπορεί να προκαλεί εφησυχασμό σε κανένα. Οι πληγές που μετρά η Ισπανία από αυτό που ονομάζεται πύρινη λαίλαπα επηρεάζουν ήδη ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Στον οικονομικό τομέα οι πρωτοφανείς τιμές σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, οφείλονται στην καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου από τις πυρκαγιές. Το ίδιο θα συμβεί το επόμενο διάστημα και σε μια σειρά προϊόντων στην Ελλάδα.

Ο Θεσσαλικός κάμπος έδινε ετησίως στην αγορά το 25% της παραγωγής βασικών ειδών διατροφής της χώρας. Μια σημαντική ποσότητα προοριζόταν για εξαγωγή. Τα πρώτα σημάδια της κρίσης στην αγορά αγροτικών προϊόντων θα γίνουν ορατά τους επόμενους μήνες. Η μείωση της παραγωγής θα διαταράξει το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης με αποτέλεσμα τις αυξήσεις των τιμών. Η κρίση δεν αναμένεται να είναι παροδική εάν λάβουμε υπόψη τις απόψεις των ειδικών ότι ο κάμπος δεν θα συνέλθει τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο το πλέον σημαντικό που άφησε πίσω της η καταιγίδα είναι η επιτακτική ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής από το μένος της φύσης. Ένα ζήτημα που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Ο απολογισμός του φετινού καλοκαιριού στην Κύπρο δε μπορεί να ικανοποιεί κανένα. Μεγάλες εκτάσεις καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι εικόνες από τον Θεσσαλικό κάμπο, την Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία είναι μακρινές για την Κύπρο; Χρόνος δεν υπάρχει για μεγαλόστομες εξαγγελίες. Η Κύπρος θα πρέπει να προετοιμασθεί για ακραία καιρικά φαινόμενα. Τι θα γινόταν εάν η καταιγίδα Daniel αντί για τη Λιβύη κατευθυνόταν ανατολικότερα; Οι κάτοικοι αστικών κέντρων γνωρίζουν τα αποτελέσματα βροχοπτώσεων με το 1/3 της μανίας της τελευταίας καταιγίδας. Οι κάτοικοι των περιοχών που κάηκαν πως θα προστατευθούν από τα λασπόνερα και τα καμένα; Αν η πολιτεία δεν κάνει κάτι τώρα, είναι βέβαιο πως τα όσα βιώνουν οι κάτοικοι της κεντρικής Ελλάδας θα τα βιώσουμε και εμείς. Η ενίσχυση των αντιπλημμυρικών υποδομών καθίσταται επιτακτική ανάγκη και δε μπορεί να περιμένει. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τις περιοχές που κάηκαν ή βρίσκονται κοντά σε αυτές. Στην προσπάθεια προετοιμασίας για τον χειμώνα που έρχεται σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινωνίες και αρχές. Οι εποχές με τα ήπια καιρικά φαινόμενα έχουν παρέλθει και όσο δεν λαμβάνονται ριζικά μέτρα σε κεντρικό επίπεδο, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα καταστούν κομμάτι της καθημερινότητας του ανθρώπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καιρός  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση