ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Θα πρέπει να αστειεύεστε…»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας εκτίθεται δημοσίως, εκφραζόμενος κατά απόλυτο τρόπο, και προφανώς ούτε και η τελευταία. Δεν θα εστιάσω στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» και στο κατά πόσο ανταποκρίνεται ή όχι, στα όσα καταλογίζει στον Γενικό Εισαγγελέα. Θα επικεντρωθώ σε ένα ζήτημα που προέκυψε από τους πρώτους μήνες, που ο κ. Κληρίδης άφησε την έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου για να αναλάβει τη Νομική Υπηρεσία, και αφορά τον θεσμό που υπηρετεί.

Ο τότε φρέσκος-φρέσκος Γενικός Εισαγγελέας, έδειχνε απίστευτη προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις των νέων καθηκόντων του. Ο κ. Κληρίδης έδειχνε, τότε, να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί, κυρίως, ότι από ένας «ανώνυμος» δικαστής, με μηδενική έκθεση στα του δημοσίου βίου, περνούσε στην πλευρά των δημοσίων προσώπων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι γεγονός ότι τους πρώτους τρείς μήνες, ο νέος τότε Γενικός Εισαγγελέας, αποδείχθηκε επικοινωνιακός κάτι που αποτύπωναν και οι πρώτες μετρήσεις της κοινής γνώμης, για την υπηρεσία της οποίας είναι επικεφαλής. Κάπου στην πορεία ο κ. Κληρίδης εμφάνισε τα πρώτα αρνητικά σημάδια, αντιδρώντας ανορθόδοξα στην αναπόφευκτη δημόσια κριτική που ασκείτο στον δεύτερο ισχυρότερο θεσμικό αξιωματούχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Κληρίδης σε μια προσπάθεια νουθεσίας-τιμωρίας, των Μέσων Ενημέρωσης που τα γραφόμενα τους δεν τον ικανοποιούσαν, έκοψε μαχαίρι τους διαύλους επικοινωνίας, με αυτά, στερώντας από ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης την άμεση ενημέρωση από μια Υπηρεσία με έντονο δημόσιο ενδιαφέρον, όπως π,χ οι έρευνες για την οικονομία. Στη λίστα των «κομμένων», συμπεριλαμβάνεται η πλειοψηφία ηλεκτρονικών και έντυπων Μέσων που ως οφείλουν, τηρούν κριτική στάση σε όσους έχουν ταχθεί να υπηρετούν τα κοινά.

Η τιμωρητική συμπεριφορά αποκλεισμού, που ακολουθεί ο Γενικός Εισαγγελέας, είχε και συνεχίζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο για το θεσμό που εκπροσωπεί, αφού σε σοβαρά θέματα με έντονο δημόσιο ενδιαφέρον απουσίαζε και απουσιάζει η θέση της Νομικής Υπηρεσίας όταν αυτή ζητείται, επίσημα ή ανεπίσημα. Ο Κώστας Κληρίδης λειτουργώντας, περισσότερο ως ένας ιδιώτης που του ασκείται κριτική επί προσωπικού και λιγότερο ως δημόσιο πρόσωπο ενός θεσμού, επιλέγει την επικοινωνία με τον έξω κόσμο μέσω ανακοινώσεων ή εμφανίσεων σε Μέσα Ενημέρωσης τα οποία ο ίδιος θεωρεί φιλικά.

Ο Κώστας Κληρίδης παρά το γεγονός δεν είναι ένας απλός ιδιώτης που δικαιούται να καθορίζει αναλόγως τη συμπεριφορά του, με τη στάση που τηρεί, πλήττει τον ίδιο το θεσμό που εκπροσωπεί. Αν ο κ. Κληρίδης δεν επιθυμεί, για οποιοδήποτε λόγο, τις δημόσιες εμφανίσεις διακινδυνεύοντας την έκθεσή του σε κριτική, αν θέλει να αποφύγει κάποια εχθρικά, κατά τον ίδιο, Μέσα Ενημέρωσης και δημοσιογράφους οφείλει τότε να δημιουργήσει, στην Υπηρεσία της οποίας είναι επικεφαλής τις δομές εκείνες προς διευκόλυνση του έργου που επιτελεί ο τύπος.

Έτσι θα αποφύγει τις αρνήσεις επικοινωνίας που καμιά φορά μπορεί να είναι άκομψες.

ΥΓ. Ο τίτλος «Θα πρέπει να αστειεύεστε…» δεν αποτελεί μια αόριστη έμπνευση αλλά την πρώτη αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα όταν η «Κ» υπέβαλε προφορικό αίτημα για συνέντευξη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X