ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:45
 

Το Κυπριακό σήμερα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο είναι ο στόχος της δικής μας πλευράς. Το επανέλαβε πολλές φορές τις προηγούμενες μέρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με αφορμή το δείπνο της περασμένης Δευτέρας. Δεν είμαι εξ εκείνων που πιστεύουν πως το συγκεκριμένο δείπνο δεν πήγε καλά ή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος πιστεύω πως δεν ανέμενε να ξεκινούσαν οι συνομιλίες την Τρίτη, την επόμενη του δείπνου.

Ήταν επόμενο στις ώρες της συνάντησης των δύο ηγετών, της πρώτης μετά τον Ιούλιο, να υπήρχε μια διαδικασία στην οποία να λέχθηκαν αρκετά. Το ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να κάτσουμε ξανά στο τραπέζι της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.

Ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ θα βοηθήσει. Δεν θα επιλύσει το Κυπριακό ο απεσταλμένος, αυτό το ξέρουμε καλά. Αλλά σίγουρα δεν πρέπει να υποτιμούμε και να υποβαθμίζουμε τον ρόλο αυτού του ανθρώπου. Πρώτα-πρώτα επιδεικνύει ή και επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον και την θέληση του γενικού γραμματέα για να καταλήξουμε σε λύση. Την ίδια ώρα θα κάνει ουσιαστική δουλειά. Θα βολιδοσκοπήσει σε πρώτο χρόνο τις προθέσεις των δύο ηγετών, το απαραίτητο συστατικό, για να επιλύσουμε το Κυπριακό. Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, ή ακόμα για να φτάσουμε στο σημείο αυτό, η δική μας πλευρά χρειάζεται να είναι ξεκάθαρη ως προς τη διαδικασία που θα φτάσουμε στον στόχο. Η αποδοχή του πλαισίου των έξι σημείων του Αντόνιο Γκουτιέρες και η συνέχιση της διαδικασίας από εκεί που μείναμε τον Ιούλιο αποδεικνύει τη δική μας ξεκάθαρη βούληση για να καταλήξουμε σε λύση και την ίδια ώρα εκθέτει την τουρκοκυπριακή πλευρά αν επιμείνει στα όσα δημόσια διαλαλεί, βάζοντας νέα δεδομένα στην εξίσωση της διαπραγμάτευσης. Η τυχόν επιμονή του Μουσταφά Ακιντζί για πακετοποίηση της διαδικασίας επίλυσης με το φυσικό αέριο θα τινάξει στον αέρα την όποια πιθανότητα για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αφού η δική μας πλευρά, πολύ σωστά, επιμένει στη συνέχιση της διαδικασίας από εκεί που μείναμε, παραπέμποντας τα θέματα του φυσικού αερίου στις συγκλίσεις που σήμερα υπάρχουν.

Την ίδια ώρα χρειάζεται να έχουμε πάντα υπόψη μας την κατάσταση στην Τουρκία. Όχι για να αναφερόμαστε στον κακό γείτονα που προκαλεί, αυτό είναι δεδομένο. Όχι για να καταλήγουμε πάντα στις αναλύσεις μας, λέγοντας πως με αυτή την Τουρκία δεν μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό, αυτό είναι χιλιοειπωμένο. Χρειάζεται να ιχνηλατούμε καθημερινά τις δυναμικές στην Τουρκία για να προσπαθούμε ακριβώς να εντοπίζουμε τις πραγματικότητες πάνω στις οποίες πρέπει να κτίζουμε τη δική μας στρατηγική. Κανείς δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει τι θα προκύψει σε δύο μήνες από τις ταυτόχρονες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τακτική της Τουρκίας μετά τις εκλογές. Υπάρχουν όμως δεδομένα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Η ένταση και οι προκλήσεις πιθανόν να αυξηθούν στις επόμενες εξήντα μέρες, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης ενόψει των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση η ανάγνωση πρέπει να γίνεται με ανοικτό ολόκληρο τον χάρτη της περιοχής. Από την Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο και σίγουρα την Ευρώπη. Αν περιοριστούμε σε αναγνώσεις που αφορούν μόνο τα ελληνοτουρκικά πολύ φοβάμαι πως αυτές θα είναι πολύ λανθασμένες.

Το θετικό βεβαίως των αστραπιαίων εκλογών στην Τουρκία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό επίσης πρέπει να καταγράφεται. Αν οι εκλογές γίνονταν το 2019 όπως ήταν προγραμματισμένες, πολύ πιθανόν όποιες εξελίξεις και αν καταφέρναμε να είχαμε στην διαπραγμάτευση να κολλούσαμε στις εκλογές. Με αυτή την εξέλιξη τουλάχιστον θα ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος μετά τον Ιούνιο.

Η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου περνάει μέσα από την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε και να το έχουμε συνεχώς κατά νου. Το άλλο που χρειάζεται να κατανοήσουμε είναι πως η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου Γκουτιέρες θα είναι για την πατρίδα μας η ριζοσπαστικότερη μεταρρύθμιση που μπορούμε να κάνουμε για τον τόπο μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Σχόλια αναγνωστών

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση

X